Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Selen Özel Bilgi Yarışması”

Merhabalar sevgili okurlar. “Önemli olan sorgulamayı kesmemektir.

Haberin Devamı

Merak, varoluş için kendinin sebebidir.” demiş, dünyaca ünlü fizikçi Albert Einstein. Merak etmeyi ve sorgulamayı ilke edinmiş olan Engelsiz Erişim Derneği, 6  yıldır her adımı büyük bir özen ve çoşku ile planlanan bilgi yarışmalarının altıncısını gerçekleştiriyor bu yıl.
 
15 Nisan 2013 tarihinde yayınlanan “Görme engelliler e-kitap uygulamasının yaygınlaşmasını istiyorlar…” başlıklı yazımda söz etmiştim sizlere Engelsiz Erişim Derneği’nden.
Bu dernek gerçek misyonunu; “Görmeyenlerin toplumla engellenmişliğinden kurtulmuş bir biçimde kaynaşması amacıyla, toplumu ve körleri bilinçlendirici ve fırsat eşitliğini arttıran bilimsel temelli araştırmalar yapmak, yapılmasını desteklemek, projeler hazırlamak ve bu projelerin uygulanmasını sonuna kadar takip etmek” olarak belirlemiş. Söz konusu bilgi yarışmalarını 2007’den itibaren, geleneksel olarak, her yıl düzenliyorlar.  2010 yılında “Selen Özel Bilgi Yarışması” adını alan bu yarışmaların altıncısı 18 Mayıs 2013 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak.

Haberin Devamı

Bu yarışmaya üçer kişilik 15 grup katılabilecek. Üyelerinden ikisinin görme engelli olması gereken bu grupların üçüncü üyeleri diğer engel gruplarından ya da engelsiz bireylerden oluşabilecek. Yarışmada sorulacak 16 sorunun her biri farklı bir kategoride olacak. Kategoriler ise; bilişim, coğrafya, edebiyat, engellilik, felsefe, güncel, kültür, matematik, psikoloji, oyun, sanat, sesli soru, siyasal bilgiler, spor, tarih ve yemek kültürü. Yarışmada 3 ön eleme turu ve final turu yapılacak. Ön eleme oturumlarında ilk sırada yer alacak gruplar doğrudan final oturumunda yarışmaya hak kazanacak. Oturum ikincileri arasında ise eşitliğin bozulduğu anda soruyu bilen grubun finale yükseleceği mini bir oturum daha gerçekleştirilecek. Yani ön eleme oturumlarındaki tüm grup birincileri ile ikinciler arasında gerçekleştirilecek mini oturumu kazanan gruplar final oturumunda yarışacak. Ön eleme turlarındaki sorular çoktan seçmeli, yedek ve final soruları ise tek yanıtlı olacak. Yarışmaya katılacak 15 grup, derneğe yaptıkları başvuru sırasına göre belirlenecek.

Haberin Devamı

Gelelim yarışmaya neden “Selen Özel Bilgi Yarışması” adının verilmiş oluşuna:

Selen Özel’in gözleri ile ilgili sorunları, 2.5 yaşındayken, göz kayması ile başlamış. Sonraki yıllarda görme sorununa optik atrofi tanısı konulmuş. İlkokul üçüncü sınıfta başlayan okuma güçlüğüne karşın, ailesinin de desteği ile, başarıyla sürdürmüş eğitimini. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görmeye hak kazanmış. Üniversite yıllarında, görme sorununun yanı sıra, işitme sorunu da yaşar olmuş. Karşılaştığı tüm olumsuz koşullara rağmen 2003 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun olmayı başaran Selen, lisans üstü eğitim için American University Washington College of Law’a kabul edilmiş. Burada, insan hakları hukuku ağırlıklı, uluslararası hukuk mastırını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ‘İnsan Hakları ve Ayrımcılık’ konulu doktora çalışmasına başlamış.

Haberin Devamı

Hiçbir zorluktan yılmayan bu başarılı genç kızın sorunları, ne yazık ki, görme ve işitme ile sınırlı kalmamış. Selen doktora eğitimi sırasında, çevresel sinir sisteminin etkilenmesiyle ortaya çıkan bir durum olan Guillain-Barre Sendromu’na yakalanmış. Hastalığı 2008 yılı yaz aylarında ağırlaşmış. Sürekli yatar duruma gelmesi doktora çalışmalarını aksattığı için 2009 yılı başında okulundan izin almak zorunda kalmış. Bir arkadaşına gönderdiği mektupta “Eğitimime dönmekten gayrı bir isteğim yok. Öyle özledim ki, anlatamam” diyen Selen, ne yazık ki bu özlemini gideremeden, 12 Mart 2010 tarihinde yaşamını yitirmiş.

Engelsiz Erişim Derneği, insan hakları başta olmak üzere pek çok konuda fikir üreten Selen’in adını yaşatabilmek ve 31 yıla sığdırdığı çalışmalarını ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarabilmek için her yıl düzenlediği bilgi yarışmasına onun adını vermiş.
Dernek üyeleri, yalnızca yarışmacıları değil, yarışmanın ötesinde bir arada olmak, bir şeyler paylaşmak, heyecanlı anlar yaşamak isteyenleri de 18 Mayıs Cumartesi Günü saat 10:00’da Boğaziçi Üniversitesi’ne  bekliyorlar.

Haberin Devamı

Sevgili Selen’i rahmetle anıyor, adını taşıyan yarışmaya katılacak olan gençlere başarılar diliyorum.
 
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları