Paylaş
Psikolojik danışmanlar ve özel eğitim öğretmenlerinin (görme, işitme, zihinsel) görev yaptığı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM); okul ve kurumlardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine ilişkin çalışmalar yapar. Engelli bir çocuğa sahip olanların ya da yakınları içerisinde bir engelli çocuk bulunanların Rehberlik ve Araştırma Merkezleri hakkında bilgi sahibi olmalarında yarar var.
Özel eğitim gerektiren bireylerin tanılanması ve bu bireylere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, ağırlıklı olarak, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nce verilmekte. Eğer çocuğunuz okul öncesi çağda ve engelli ise çocuğunuzla ilgili tıbbi ve eğitsel belgelerle birlikte ikametgâhınıza bağlı RAM’a, okula kayıtlıysa okul rehber öğretmeni ve sınıf rehber öğretmeninin dolduracağı bir form ile okulunuzun bağlı olduğu RAM’a başvurmanız gerekiyor. RAM’lar randevu sistemiyle çalıştığından öncelikle randevu almalısınız. Randevu günü ve saatinde de sizden istenen belgeler ve çocuğunuzla birlikte Merkez’de olmalısınız.
Genel uygulamada, çok yakın bir zamana değin, randevu almak için Merkez’e gidilmesi gerekiyordu. Ancak, bir ay kadar önce, Milli Eğitim Bakanlığı’nca özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin internet ağı üzerinden e-randevu alabilmelerine imkân sağlayan yeni bir sistem hayata geçirildi.
Bakanlığın "http://ramdevu.meb.gov.tr internet" adresinden ve e-devlet üzerinden de hayata geçirilen sistemden 350 binin üzerinde engelli bireyin yararlanması hedefleniyor. Randevu günü ve saati randevu isteyen velilerin cep telefonlarına mesaj olarak gönderiliyor. Sistemin entegrasyonu tamamlandığında RAM'ların elektronik olarak engellilerin raporlarının geçerlilik sürelerini ve kodlarını takip edebileceği, velilerin çocuklarının raporlarını yanlarında taşımak zorunda kalmayacakları söyleniyor.
Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nde yapılan hizmetler tamamıyla ücretsiz; ancak, aile birliği olan bazı RAM’lar bağış kabul ediyorlar. Merkezlerde, incelemesi yapılan her öğrenci ve çocuk için bir dosya tutuluyor. Sonraki incelemeler de bu dosya üzerinden gerçekleştiriliyor. Yapılan inceleme ve testler sonucunda, eğitim performansına göre, çocuk için en az kısıtlayıcı eğitim ortamı belirleniyor. Sonuçta, çocuğun okul bünyesinde akranlarıyla birlikte kaynaştırma eğitimine tabi tutulmasına, yine ilköğretim okullarındaki özel eğitim sınıflarına yönlendirilmesine ya da özür grubuna yönelik özel eğitim okullarına gitmesi gerektiğine karar veriliyor. Özrün türü ve derecesi yönlendirmede etkin rol oynuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca yeni hayata geçirilmiş bulunan e-randevu sisteminin randevu almak için RAM'lara gidilmesine gerek bırakmaması, sanırım, zaten pek çok sıkıntı içinde yaşayan engelli çocuk velileri için büyük bir kolaylık sağlayacak.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş