Paylaş
Kamu kurum ve kuruluşlarının “Engelli Memur Yerleştirme Tercih Kılavuzu”nda yer alan ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyi kadrolarına 2012 yılında yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonuçları açıklandı.
Ortaöğretim düzeyindeki 426 kontenjan için 21929, ön lisans düzeyindeki 384 kontenjan için 2547, lisans düzeyindeki 810 kontenjan için ise 1158 aday tercih yaptı. Ortaöğretim ve ön lisans düzeyindeki tüm boş kadrolara yerleştirme yapılırken, lisans düzeyindeki 4 kadro boş kaldı. Bu rakamlar tercihte bulunan adayların ortaöğretim düzeyinde % 2’sinin, ön lisans düzeyinde % 15’inin, lisans düzeyinde % 70’inin yerleştirildiğini gösteriyor. Aynı rakamlar, ortaöğretim düzeyindeki adayların ön lisans düzeyindekilerin 8.5 katı, lisans düzeyindekilerin ise 19 katı olduğunu da gösteriyor.
Bana göre bu sonuçlar, öncelikle, engellilerin eğitim düzeylerinin yükseltilmesi gereğine işaret ediyor. İşaret edilen bir diğer sonuç ise, engelli istihdamı için yalnızca kamu kuruluşlarındaki kadroların yeterli olamayacağı. Özel sektörün, çok kısa bir süre içinde, daha fazla sayıda engelli istihdam eder konuma gelmesi şart.
Engellilerin sorunları ile çok yakından ilgili olmama karşın, ilgili kanun ve yönetmeliklerin tümü hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum. Bu yüzden, bana iletilen her okuyucu mesajı üzerine kişisel görüş bildirmemeye özen gösteriyorum. Ancak yine de okuyucularımın düşüncelerini görmezden gelmek istemiyorum. İşte bu sebepten, engelli memur yerleştirmeleri ile ilgili olarak aldığım iki mesajı, görüş bildirmeden, sizlerle paylaşacağım.
Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak çalışan engelli öğretmen adayları gönderdikleri e-postada, özetle;
“Gün ve gün dışlanan, horlanan ve hiçe sayıldığı için umutsuzluğa kapılan engelliler 29 Nisan 2012 tarihinde Türkiye'de ilk kez yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavına (ÖMSS) eğitimlerini aldıkları öğretmenlik mesleğini yapmak girmiş ancak gerek sınav öncesinde gerekse sınav sonrasında maalesef seslerini Milli Eğitim Bakanlığı’na duyuramamışlardır.
Ortaya çıkan belirsizlik ve kaos nedeni ile öğretmenlik mesleğini ifa etmek isteyen engelli öğretmen adayları, öğretmen kadrolarıyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadığı ve kadro verilmediği için Temmuz 2012'de ÖMSS 2012 /1 tercih döneminde farklı kurumların açmış oldukları kadrolara tercih yapmaya zorlanmışlardır. Bu durum hayat ile barışık olmak için çaba gösteren ve tüm olumsuzluklara rağmen yılmayan engelli öğretmenler için tam anlamı ile hayal kırıklığı yaratmıştır.
Bu hayal kırıklığı ile mesleklerini yapamamanın ve yaptırılmamasının üzüntüsünü yaşayan engelli öğretmen adaylarına bir umut olan ses 12 Şubat 2013 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Ak Parti Grup toplantısından gelmiştir. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘engelliden öğretmen olur, hem de bal gibi olur’ sözleri büyük bir sevinç yaratmıştır. Bu açıklama sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı 24 Haziran 2013’te 600 kişilik kadro açmış fakat bu kadrolara da ‘herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışan engelli öğretmen adaylarının başvurularını kabul etmeyerek’ engelli öğretmen adaylarına bir sekte daha vurmuştur. Sonuçta, 600 kadrodan 312 tanesi dolarak geriye 288 tane kadro yine açık kalmıştır.
Haksızlığa uğrayan ve hayattaki yegâne amacı öğretmenlik yapmak olan engelli öğretmen adayları çeşitli kurum ve kuruluşlara müracaatlarda bulunsalar da, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslerini duyurmayı başaramamışlardır.
Tüm bu yaşananlar, 2011/2192 Sayılı Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmeliğin 21.maddesinin 1.bendinde açıkça belirtilen ‘Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmaları esastır’ ilkesine ters düşmektedir. Engelli öğretmen adaylarına yapılan bu haksızlık ve hukuksuzluğun bir an önce son bulması ve 27 Nisan 2014 de yapılacak olan EKPSS öncesinde engelli öğretmen adaylarına atama hakkı verilmesi, tüm engelli öğretmen adaylarının beklentisidir.” diyorlar.
Turan Atlı adlı okurum ise;
“Ben ortopedik engelli biriyim. 20 Ocak 2014 "Engellerden biri kalkmış olsun" başlıklı yazınızla ilgili sizi rahatsız ediyorum. İlk tercihimde Kılavuz’da yer alan tercihlerden hiçbirine atanamadım. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ‘evrakların eksik’ denilerek kadroya alınmadım. Her yere müracaat ettim, ama hiçbir faydası olmadı. En kötüsü de sonraki alımlarda tercih yapma hakkımın olmaması.
Şu an Milli Eğitim Bakanlığı’na Engelli Memur alımları başladı, ama ben tercih yapamıyorum. Benim gibi yerleşmiş görünüp aslında dışarıda kalan binlerce engelli arkadaş var.
Sizden ricam bu haksızlığın giderilmesi için konuyu gündeme getirmeniz.”
Benim yapabileceğim yalnızca okuyucularımın seslerini duyurmak. Konunun ilgilileri görüşlerini bildirmek isterlerse, köşemde yayınlamaktan sevinç duyarım.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş