Paylaş
Bildiğiniz gibi, bir önceki yazımda ALS hastalarının malulen emeklilik haklarının bulunmadığını söylemiştim. Ancak, Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Eğitim Koordinatörü ve “ali tezel.com” sitesi yazarı Sayın Vedat İlki’den aldığım bir e-posta mesajı ile bu durumun değişmiş olduğunu öğrendim.
Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanıp 3 Ağustos 2013 tarih ve 28727 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konulan “Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği” ile malullüğün kapsamını genişletilmiş. Bu yönetmelik, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyetinin tespitine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Yeni düzenleme, eski yönetmeliğe göre malullük başvurusu yapıp reddedilenlere tekrar başvuru yapma hakkı da getiriyor.
Söz konusu yönetmelikle yapılan düzenlemeler maluliyet nedeni sayılan hastalıkların sayısını arttırdığı gibi yatalak ve bakıma muhtaç kişilerin malul sayılmalarına da olanak veriyor. Yönetmelik ekinde maluliyete neden sayılacak hastalıklar ve dereceleri ayrıntılı olarak listelenmiş durumda. Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) de bu listenin nörolojik hastalıklar bölümünde yer alıyor. Bu liste, çalışma gücünün en az %60’ının hangi hallerde kaybedildiğine esas teşkil ediyor. Sigortalılık süresi içinde;
- Hastalık Listesi’nde belirtilen hastalıkların meydana geldiği,
- Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Hastalık Listesi’nde belirtilen seviyelere
yükseldiği,
- Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha
sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma
gücünün en az %60’ını kaybettiği,
- İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulu’nca tespit edilen sigortalı malul sayılıyor. Sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamıyor.
“Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği”nin 21. Maddesi’nde, “Hastalık Listesi’nde bulunan tıbbi kriterler Kurumca en geç 3 yılda bir değerlendirilir.” hükmü yer alıyor.
Maluliyet başvurusu için en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim bildirimi yeterli oluyor.
Bir önceki yazımdan önce ve sonra aldığım okuyucu mesajları hastaların pek çoğunun, benim gibi, bu yönetmelikten haberlerinin olmadığını gösteriyor. Söz konusu yönetmeliği ve eklerini incelemek isteyenler http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/08/20130803-6.htm linkini kullanabilirler.
Vermiş olduğum yanlış bilgi için tüm okurlarımdan özür diliyor, yanlışımı düzeltmeme vesile olan Sayın Vedat İlki’ye teşekkür ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş