Paylaş
Ülkemizde engellilerin istihdamı 1970’li yıllardan itibaren 4857 sayılı İş Yasası’na göre düzenleniyor. Bu yasa, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nü (İŞKUR) engellilerin istihdamından yetkili ve sorumlu kılmış bulunuyor. İş Yasası’nın 30. maddesi, 50 ve üzeri işçi çalıştıran özel işyerlerinin asgari olarak çalışanlarının yüzde 3’ünü engelli bireylerden oluşturmasını öngörüyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre de kamu kurum ve kuruluşlarının en az çalışanlarının yüzde 3’ü oranında engelli memur çalıştırma yükümlülükleri bulunuyor. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesinin takip ve denetiminden ise Devlet Personel Başkanlığı yetkili ve sorumlu. İŞKUR’un engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunan özel işyerlerine ceza kesme yetkisi bulunmaktayken, Devlet Personel Başkanlığı’nın kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bağlayıcı bir yetkisi yok.
Türkiye’de engelli bireylerin işgücüne katılım oranı, AB ülkeleri ile kıyaslandığında, oldukça düşük düzeyde kalmakta. Bu durum, fiziksel erişim sorunları ve kamusal desteklerin az olmasından kaynaklanıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışarak geliştirdikleri “Korumalı İşyerleri Projesi” ile engelli istihdamında yeni imkânlar sunulması amaçlanıyor. Bu proje kapsamında; zihinsel engelliler ile ruhsal ve duygusal engellilere yönelik olarak geliştirilecek, Türkiye’de faaliyet gösteren eğitim kurum/kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum/kuruluşları, vakıf, dernek, sendika, meslek örgütleri gibi sivil toplum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler eliyle yürütülecek projelere devlet desteği sunulacak. Alt yapısı geliştirilmiş bulunan “Korumalı İşyerleri Projesi” ile engelli kişilerin haklarını savunan sosyal tarafların desteklenmesi, engelli istihdamının altyapısının geliştirilmesi, işgücü piyasasında normal şartlar altında çalışma imkânı kısıtlı olan ağır engelli kişilere istihdam ortamları oluşturulması amacıyla korumalı işyerlerinin kurulması ve yaygınlaştırılması, mesleki rehabilitasyon imkânı veren işletmelerin sayısının ve etkinliklerinin artırılması, engelli istihdamında artış sağlanması, engellilerin toplumsal hayatın her alanına aktif katılımını sağlanması, sosyal ortaklar ile İŞKUR ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasındaki diyaloğun geliştirilmesi hedefleniyor.
Korumalı İşyerleri Projesi Teklif çağrısı kapsamında, kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelere kuruluş sermayesi olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu Ceza Paraları Fonundan karşılanmak üzere, kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde 150 bin Türk Lirasına kadar hibe verilecek. Ayrıca, kurulan korumalı işyerinde çalışacak engelli işçilerin maaş giderleri ilk bir yıl boyunca engelli çalıştırmayan işverenlerden kesilen cezaların oluşturduğu Ceza Paraları Fonundan karşılanacak. Böylece engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen cezalardan elde edilen kaynak yine engelli istihdamı için kullanılmış olacak.
“Korumalı İşyerleri Projesi” kapsamındaki Proje Teklifleri, projenin uygulanacağı ilde bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine verilecek. Proje tekliflerinin son teslim tarihi 25 Mart 2013.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Korumalı İşyerleri Projesi” ile engelli istihdamının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını hedefliyor. Bu projenin başarısı, hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir Türkiye ile tanıştıracak bizi…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş