Paylaş
Bu sorunların en büyüğü ise iletişimde yaşanan güçlük. Özellikle eğitim, sağlık, kamu kurum ve kuruluşlarında işitme engellileri anlayabilecek, iletişim sağlayabilmelerine yardımcı olacak, işaret dilini bilen elemanlara pek rastlanmıyor.
Ülkemizde yaklaşık 2,3 milyona yakın işitme engelli birey yaşamakta. Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve TÜPRAŞ işbirliği ile bu bireylerin yaşamını kolaylaştıracak “İşaret Dili Eğitim Projesi” hayata geçirildi. ‘İşaret Dili Eğitimi’ ile işitme engelli vatandaşların sosyal alanda yaşadığı iletişim sorununun azaltılması, toplumda farkındalık oluşturulması, resmi kurum ve kuruluşlarda işaret dilini bilen ve yetkin kullanan personel bulunmasının sağlanması ve toplumda işaret dilini kullanan insan sayısının arttırılması hedefleniyor.
Ülkemizdeki Türk İşaret dili tercümanı sayısı yeterli değil. Liselerimiz ve üniversitelerimizde
işaret dili eğitimi veren herhangi bir bölüm yok. Okullarımızda, hastanelerimizde, adliyelerimizde, resmi kurum ve kuruluşlarımızda işaret dili tercümanımız yok denecek kadar az. Oysa ki, AB uyum yasaları gereği tüm kamu kurum ve kuruluşlarında işitme engelliler ile iletişim için tercüman bulundurma zorunluluğu var.
İşitme engelli vatandaşlarımızın kamu kurumlarında karşılaştığı sorunların önüne geçilmesi, sosyal alanda yaşanılan iletişim sorunlarının azaltılması, toplumda farkındalık oluşturulması adına Kocaeli Valiliği tarafından Kocaeli'deki tüm kamu kurumlarına bir yazı yazılmış. Bu yazı ile kurum temsilcilerinin ‘İşaret Dili Eğitimi’ almaları için görevlendirilmeleri ve bu kişilerin isimlerinin Kocaeli Kent Konseyi'ne bildirilmesi istenmiş.
Bu proje ile Kocaeli İl sınırlarındaki kamu personelinden seçilmiş kişilerin eğitimi sağlanmış, işitme engelli vatandaşların resmi dairelerde işlerini daha rahat halledebilmelerine imkân tanınmış olacak. Aynı zamanda, toplumsal alanda işitme engellilerin gereksinimleri konusundaki farkındalık artacak ve sosyal bilinç yaratılması sağlanacak.
Kocaeli'de 3,5 ay sürecek ‘İşaret Dili Eğitimi’ 300 katılımcı ile başlamış bulunuyor. Kocaeli’nin tüm illerimize örnek olacağını ve ‘İşaret Dili Eğitimi’nin Türkiye genelinde yaygınlaşacağını umuyoruz.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş