Paylaş
Dezavantajlı çocuk ve gençler için fırsat eşitliği oluşturmak amacı ile kurulmuş bulunan Genç Gönüllüler Derneği, 2004 yılından beri yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası projeler gerçekleştirerek hedeflerine ulaşmaya çalışıyor.
Derneğin Logosu’ nda; arkalarına dünyayı almış diyalog halinde iki genç görülüyor.
Logo;
- Gençlerin inançları, dilleri, ırkları, mezhepleri ve ideolojileri ne olursa olsun belli bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelebileceklerini
- Gençlerin bir araya geldiklerinde aşamayacakları hiçbir engelin olamayacağını
ifade ediyor. Logo’da görülen iki gencin cinsiyetleri farklı. Burada kadın-erkek eşitliği ön planda tutulurken, aynı zamanda toplum önünde de fırsat eşitliği simgeleniyor.
Fırsat eşitliğinin toplumun her aşamasında dengeli olarak yaşanmasını vizyon olarak benimseyen bu derneğin hedef grupları arasında çocuklar, gençler, genç kadınlar, genç engelliler, genç mülteciler, suça itilmiş çocuklar ve gençler, cinsel istismara uğramış çocuklar ve gençler yer alıyor.
Genç Gönüllüler Derneği, adı gibi gençlerden ve gönüllülerden oluşuyor. Derneğin çalışan bir personeli olmadığı için, herkes normal iş hayatının dışında bu çalışmalarla da ilgileniyor. Genç Gönüllüler Derneği’ni, Türkiye genelinde destekleyen 300’e yakın ilkokul öğretmeni var. Bunun yanı sıra, Türkiye ve Avrupa’dan da derneğin işbirliği yaptığı üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları bulunuyor.
Genç Gönüllüler Derneği gençliğin yaşadığı sorunlara uzaktan bakıp derin tahliller yapan kişilerin değil, gençliğin içinden gelen ve çözümün ancak gençliğin ortak gücüyle bulunabileceğine inanan insanların oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu. Dernek bugüne değin dezavantajlı çocuk ve gençler için fırsat eşitliği yaratmak adına pek çok projeyi hayata geçirmiş bulunuyor. Otuzu aşkın hibe desteği alan Genç Gönüllüler Derneği, Türkiye’nin neredeyse tamamında proje uygulaması gerçekleştirmiş durumda. Bu projelerden bazıları: 2010 yılında gerçekleştirilen “Çocuk Dostu İstanbul Projesi”, Avrupa ülkelerinden genç katılımcılarla yürütülen “Uluslararası Suça İtilen Çocuk ve Gençler Projesi”, 2014 yılına kadar sürdürülen “Gönüllü Öğretmenlik Projesi”, tuvaleti bulunmayan köy okullarına
–sponsorlar bulmak suretiyle– tuvalet yaptırabilmek amacı ile yürütülen “Okulumuza Tuvalet Projesi”.
Genç Gönüllüler Derneği 2014 yılından bu yana en uzun soluklu projesini gerçekleştiriyor. “İnsan Hakları Halısı Üzerinde Seksek Oyunu Projesi” kapsamında, Karadeniz’de uğramadık şehir bırakmadan, özellikle sivil toplum kuruluşlarının çocuk hakları konusundaki farkındalıklarını arttırarak yerelde sivil ağlar oluşturmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
“İnsan Hakları Halısı Üzerinde Seksek Oyunu Projesi” için 2014–2015 yılları arasında Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu Matra İnsan Hakları Programı çerçevesinde hibe desteği sağlanmış. Proje kapsamında, 5.000’i İstanbul’da olmak üzere, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden toplam 10.000 ilköğretim öğrencisinin haklarını öğrenmesi hedefine ulaşılmış.
“İnsan Hakları Halısı Üzerinde Seksek Oyunu”, öğrencilerin fiziksel egzersiz gerçekleştirirken haklarını da öğrenmelerine katkı sunuyor. Oyun, aynı zamanda, çocuklara ekip ruhu geliştirme ve takım olarak hareket etme yeteneği de kazandırıyor.
(İnsan Hakları Halısı Üzerinde Seksek Oyunu tanıtım videosunu <https://www.youtube.com/watch?v=MHrLwlYydno&feature=youtu.be> adresli linkten izleyebilirsiniz.)
Projenin devamlılığı 2016 yılından beri esnek ve katılımcı bir Avrupa Birliği Programı olan “Sivil Düşün Programı” ile sağlanıyor. “Sivil Düşün AB Programı”, Aktivist Destek Programı ile Ağlar ve Platformlar Hibe Programı’ndan oluşuyor. Program kapsamında iki günlük çocuk hakları programı düzenleniyor ve tasarlanan eğlenceli eğitim materyalleri katılımcılara hediye ediliyor. Amaç; Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan köy çocuklarının haklarını eğlenerek öğrenmelerine katkıda bulunmak.
Genç Gönüllüler Derneği, “İnsan Hakları Halısı Üzerinde Seksek Oyunu Projesi” ni tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı hedefliyor. Ancak Dernek Başkanı Eyüp Coşkun, bu konuda yeterli desteği bulamadıklarını söylüyor. Coşkun, “Çocuk hakları eğitimini çocukların anlayacağı bir dilde hazırladık ve üç yıl içerisinde gönüllülerimizle birlikte yaklaşık 25 bin çocuğa ulaştık, fakat bu yeterli değil. Eğitim materyallerini bastırıp okullara bu malzemeleri dağıtmamız gerekiyor.” diyor ve sürece dâhil olacak öğretmenleri, STK temsilcilerini ve aktivistleri kendilerine katılmaya davet ediyor.
Sürekli hareket halinde, sıra dışı bir sivil toplum kuruluşu Genç Gönüllüler Derneği. Ofis ortamında çalışacak bir gönüllüye ihtiyaçları yok; çünkü etkinlikler okullarda, caddelerde, sokaklarda ve konferans salonlarında… Özellikle çalışan ve okuyan gençler içinde uzaktan bir şeyler yapacağına inananlar varsa, Genç Gönüllüler Derneği’ne destek olabilirler. Derneğe çeviri, sosyal medya, okul içi faaliyetleri, kaynak geliştirme ve benzeri konularda katkıda bulunulabilir.
Dernek Başkanı Eyüp Coşkun’un şahsında tüm emeği geçenleri yürekten kutluyorum bu yararlı girişimleri için. Başarıdan başarıya koşmalarını, yaptıkları ile bütün gençlere örnek olmalarını diliyorum. Umarım hedeflerinin tümünü gerçeğe dönüştürmeyi başarabilirler…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş