Paylaş
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 15-16 Kasım tarihlerinde, EASPD işbirliği ile, ülkemizde ilk kez düzenlenen bir forum gerçekleştirdi. Ülkemizde ve dünyada alanında uzman çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin sunumlar gerçekleştirdiği “Özürlü ve Yaşlı Alanında Uluslararası Hizmet Sağlayıcılar Forumu” izleyicileri arasında ben de vardım. Aslında bu yazıyı geçtiğimiz Pazartesi günü yazmayı planlamıştım. Ancak geçirdiğim ağır bir enfeksiyon buna engel oldu. Pazartesi günü köşemi boş bırakmak zorunda kaldığım için özür diliyorum sizlerden.
16 yıl önce kurulan.EASPD’nin engellilik alanında hizmet sağlayıcıları bir araya getirmekteki amacının; yaratılacak sinerji ile, sunulan hizmetlerin kalitesini ve etkisini sürekli olarak arttırmak olduğu bu toplantıda bir kez daha vurgulandı. Hizmeti sunanlar ve hizmetten yararlananların, hizmetin geliştirilmesi aşamasından itibaren birlikte hareket etmelerinin çok önemli olduğu ifade edildi.
Özürlü ve Yaşlı Alanında Uluslararası Hizmet Sağlayıcılar Forumu’nda, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün engelli ve yaşlılara ilişkin çalışmaları ve ülkemizde engelli ve yaşlılar için sağlanan hizmetler hakkındaki en yeni bilgileri edinme fırsatı bulduk. Ayrıca, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’den, EASPD’ye benzer bir ağın Türkiye’de de kurulacağı müjdesini aldık.
Bu forumun benim için diğer bir önemi de Dolunay Yetişkin Engelliler Derneği’ni tanımak oldu. Eskişehir’de 2007 yılında kurulan bu dernek; Zihinsel Engelli ve Otistik bireylerin yaşamlarının -özellikle yetişkinlik dönemlerinde- iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunuyor. Bu konuda özel eğitim programları, iş ve eğitim merkezleri oluşturmak; örnek projeler ve çözümler üretmek derneğin temel amaçları arasında. Vizyonları ise:“Toplum içindeki tüm zihinsel engelli ve otistik bireylerin kendilerine tanınan haklardan ve fırsatlardan eşit şekilde ve en üst düzeyde yararlanması; bu bireylerin yaşam kalitelerini yükseltecek maddi, manevi ve kanuni imkânlara sahip olmalarının sağlanması”.
Dolunay Yetişkin Engelliler Derneği, engelli hakları ve bu hakların sağlanması noktasında son yıllarda kaydedilmiş olan büyük gelişmenin sağlıklı bir “engelli veritabanı” olmaması nedeni ile gölgelendiğini düşünüyor. Dernek, bu nedenle, yeni bir proje geliştirmiş.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi sınırları dahilinde yaşayan zihinsel engelli envanterinin çıkarılması bu projenin ana amacı.. Bu amaca bağlı olarak; sağlık ve eğitim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan zihinsel engelli bireylere bir program dahilinde bu hizmetlerin ulaştırılması, engelli bireylerin istihdamına yönelik projeler uygulanması ve yapılan çalışmaların model haline getirilmesi planlanıyor. Projeyi tanıtan Dolunay Derneği temsilcisi Sayın Mesut Günebakanlı’yı dinlerken, onunla aynı heyecanı paylaşmamak mümkün değildi. Bu derneğin biz engelliler için yeni ufuklar açacak gelişmelere büyük katkı vereceğine yürekten inandım. Bana da bir görev düşerse bu konuda, seve seve yaparım.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş