Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Hissedilebilir yüzey çalıştayı

Merhabalar sevgili okurlar. Bildiğiniz gibi, ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin üretilebilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına bir bütünlük ve plan çerçevesinde başlamalarının sağlanması ve ülke çapında konuya ilişkin bilinç ve duyarlılık oluşturulması amacıyla, “2010 Yılı Herkes İçin Ulaşılabilirlik Eylem Yılı” ilân edilmiş idi.

Haberin Devamı

Bu konudaki çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmeye devam eden Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, 13-14 Temmuz 2011 tarihleri arasında önemli bir çalıştay gerçekleştirmiş bulunuyor.

 

Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Belbeton A.Ş. işbirliği ile düzenlenen “Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı”na Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, TSE, belediyeler, kamu kurumları, üretici firmaların temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölümleri, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu görevlileri ve özürlü kullanıcılar katıldı.

 

Hissedilebilir Yüzey Çalıştayı “Özürlülerin de, herkes gibi ve herkesle birlikte, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi ve bunlardan yararlanabilmesi” amacıyla başlatılan “Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı” çerçevesinde yapıldı. Çalıştayda konuşan Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, ülkemizde özürlülerin var olan ve tüm halka sunulan hizmetlere ve bilgiye ulaşmalarını kısıtlayan, çoğunlukla tamamen ortadan kaldıran engeller bulunduğunu ifade etti. Özürlülerin de, herkes gibi ve herkesle birlikte, toplumsal yaşama katılım hakları olduğunu savunan Güven, yaşanan olumsuzlukların ancak yapılı çevrenin ulaşılabilir biçimde planlanması, tasarlanması ve uygulanmasıyla ortadan kaldırılabileceğini söyledi. “Engelsiz mekân ve hizmetlerin hayata geçirilmesi; ulaşım sistemlerinin ve bilgiye erişimin bir bütün olarak özürlülerin ulaşabilirliğine uygun hale getirilmesi ile mümkün olacaktır.” diyen Başkan Güven, haklarının özürlülere ulaşmasında herkesin sorumluluğu olduğunun altını çizdi. Sayın Güven, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın, misyon ve görevlerinin bilinci içinde, yardım eksenli politikalar yerine hak eksenli politikalar yapmaya çalıştığını anlattı.  

 

Haberin Devamı

Çalıştay, isminden de anlaşılacağı gibi, görme özürlülerin yaşamlarını kolaylaştıracak hissedilebilir yüzey için gerekli malzemelerin üretim ve uygulama standartlarını oluşturabilmek amacı ile düzenlenmişti. Çalıştayda konuşan Özürlüler İdaresi Başkan Yardımcısı Ayhan Metin, Türkiye’de, görme özürlülerin beyaz bastonla ve ayak tabanıyla algılayabildikleri hissedilebilir yüzey uygulamalarının standardı bulunmadığını söyledi.Özellikle kamu kullanımına açık alanlarda tehlikeleri ve yönleri algılamakta zorluk çeken görme özürlülerin, günlük yaşamda bağımsız ve güvenli hareket etmelerinin ancak hissedilebilir yüzey uygulamaları ile sağlanabileceğini ifade eden Sayın Metin, “Çalıştay sonunda çıkarılacak rapor Türk Standartları Enstitüsü’ne gönderilecektir,” dedi.

 

Haberin Devamı

Çalıştaya katılan “EngelsizKent.org” Koordinatörü Metehan Gültaşlı, bu çalıştayın çok önemli bir adım olduğunu ve son derece verimli bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi. Önerilen malzemelerin görme özürlüler için yararları tartışılırken, bedensel özürlüler için uygun olup olmadıklarına bakmayı da unutmadıklarını sözlerine ekledi.

 

“Özürlülerin de, herkes gibi ve herkesle birlikte, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmesi ve bunlardan yararlanabilmesi” amacıyla başlatılan “Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Eylem Planı”, umuyorum ki, hayata geçmeye başladı artık. Çalışmalarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında sürdürmeye devam eden Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na destek olmak için hepimiz gayret göstermeliyiz. Ancak o zaman, daha kısa sürede daha çok yol alabiliriz.

 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları