Paylaş
Kentlerimizde ulaşılabilirliğin önündeki engellerin kaldırılması için yasanın tanıdığı sürenin dolmasına yaklaşık 30 günden az zaman kaldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, gerek Bakanlıklar ve bağlı kurumlarına, gerekse tüm Türkiye’deki yerel yönetimlerin yönetici ve teknik personeline ulaşılabilirlik konusunda bilgilendirme toplantıları düzenlemeyi, büyük bir gayret içerisinde, sürdürüyor. Bu kapsamda Mayıs ayı içerisinde altı “Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım Toplantısı” yapıldı. Türkiye genelinde tüm sorumlu kurum ve kuruluşların 2012 yılı Temmuz ayına kadar engellilerin önündeki engelleri kaldırmaları ve sonrasında da daha kaliteli hizmet verebilmeleri için yerel yönetimleri bilgilendirme amacı ile düzenlenen bu toplantılar, sırası ile; Ankara (9 Mayıs), Bursa (12 Mayıs), İstanbul (14 Mayıs), Van (26 Mayıs), Samsun (28 Mayıs) ve Malatya’da (31 Mayıs) gerçekleştirildi.
EngelsizKent.org, da, kentlerimizdeki ulaşılabilirliğin iyileştirilmesine katkı sağlamak için, özellikle belediyelerimizin üst düzey yöneticilerine ve teknik elemanlarına yönelik olarak ulaşılabilirlik teknik bilgilendirme ve farkındalık arttırma seminerleri düzenliyor. Bu seminerlerden ilki 23 Mart 2012 tarihinde, Adana Büyükşehir Belediyesi personeli ile gerçekleştirildi. Seminerde temel olarak, kentlerimizde ulaşılabilirliğin mevcut durumu, ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya nasıl ulaşılabileceği konuları irdelendi. Benzer bir seminer Haziran Ayı içerisinde Antalya’da tekrarlanacak.
Herkes için Erişilebilir İstanbul Koordinasyon Kurulu, İstanbul genelinde yaptığı erişilebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Kurulun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda Emirgan Korusu erişilebilir hale getirildi. Görme engelli bireylerin parkta rahatça
hareket edebilmeleri amacıyla hissedilebilir yüzeyler uygulandı ve parkın kabartma haritası çıkartıldı. Emirgan Parkı’nda engelli tuvaletinin yanı sıra beş adet engelli otoparkı da hizmete açıldı. Park’ta, ayrıca, ortopedik engelli bireylerin erişiminin sağlanması amacıyla yol, kaldırım ve rampa düzenlemeleri standartlara uygun şekle getirildi. Park’ta gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları neticesinde herkes için erişilebilir hale getirilen Emirgan Parkı,
tüm Türkiye’ye model olacak. Ben de en yakın zamanda bu örnek parka gidip, deneyimlerimi aktaracağım sizlere.
Niğde Belediyesi Özel Halk Otobüslerine 7 tane daha engelli rampalı araç ekledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ise, bedensel engelli vatandaşların toplumla bütünleşmesi ve bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ‘Alo Engelsiz Taksi’ uygulamasını başlattı. Engelliler, engelsiz taksiden ücretsiz yararlanabiliyorlar. Tabii bunun için engelli raporuna sahip olunması gerekiyor. Aslında, bildiğim kadarı ile, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy İlçe Belediyesi’nin de benzer uygulamaları var. Ancak bunlar Taksi olarak değil de “engellilere hizmet” olarak adlandırılıyor. Bu hizmetten yararlanmak için, raporunuzla, ilgili birime kayıt yaptırıyorsunuz. Hizmetten yararlanmak istediğinizde arayıp randevu alıyorsunuz. Ancak, bir yere gitmek için bir hafta öncesinden aramanız gerekiyor. Kadıköy Belediyesi’nin tek bir tekerlekli iskemle taşıyabilen iki aracı var ve 09:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bu iki araç, yoğunluktan dolayı, yalnızca sağlık nedenli istekleri karşılayabiliyor. Ben bu birimlerin ikisine de kayıt yaptırdım. Kadıköy Belediyesi’nin aracı ile bir kez oy vermeye, bir kez de hastaneye gittim. Büyükşehir Belediyesi’nin araçlarından hiç yararlanamadım; her aradığımda kontenjanları dolmuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mayıs sonunda yaptığı bir konuşmada, İstanbul’daki minibüs, dolmuş ve taksilerin engellilerin tekerlekli sandalyeyle binebileceği şekilde düzenleneceğini açıkladı. Sayın Topbaş’ın, “Dolmuşların da tekerlekli sandalyeyi alabilen tarzda olması üzerine arkadaşlarıma talimat verdim. Taksiler de böyle olacak. Bu yönde bir çalışmamız var. New York'ta veya Londra'da özürlüler tekerlekli sandalyeyle taksiye binebiliyorlar. Niye benim şehrimde binemesin ki? Burada da rahatlıkla bir taksiyi çevirsin, binsin ve istediği yere gidebilsin. Bu niçin olmasın?” sözleri, doğrusu çok mutlu etti beni. Ancak bu uygulamanın bir an önce başlatılması daha da mutlu edecek. Çünkü öğrendiğime göre birkaç yıl alacakmış hazırlıklar. Şimdilik isteyen taksi şirketlerine bir ya da birkaç arabalarını “engelsiz taksi”ye çevirme izni verilerek engellilerin mağduriyetleri bir ölçüde giderilebilir. Hem bu uygulamadan raporu olmayanlar, yani geçici engellilik yaşayanlar da yararlanabilirler.
Türkiye’de ulaşılabilirliğin sağlanması için tüm kurum ve kuruluşlara tanınan süre Temmuz ayında sonlanacak. Temmuz 2012’den itibaren, engelli vatandaşlar kendileri için
ulaşılabilir uygulamaların yapılmamış olması durumunda dava açma hakkını elde edecekler. Umarım hiç kimsenin dava açmasına gerek kalmaz. Hep güzel haberler paylaşmak istiyorum sizlerle.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş