Paylaş
Hem şaşırdım, hem sevindim; ancak bu bilgiyi niçin istediğini tam olarak anlayamadım. Bu konuda aydınlanmak üzere kendisini aradığımda, beni konu ile ilgili arkadaşına yönlendirdi. Seride Samurkaş’la işte o zaman kesişti yollarımız.
22 yıldır Türk ekonomisinin önemli bir parçası olarak Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan HP’nin bir çalışanı olan Seride Samurkaş, 450 kişilik bir çalışan kaynağını gönüllülük esasına dayalı sosyal sorumluluk projelerine dahil edebilme amacıyla başlatılan bir oluşumun lideri. Toplumdan alınanı topluma geri döndürebilmek için birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle yola çıkan bu oluşumun adı, “Hayata Projeler”. Hayata Projeler, kurulduğu günden beri gönüllülük esasına dayalı irili ufaklı birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmiş. Yapılan küçük boyutlu bir yardımın veya sosyal bir sorun konusunda yaratılan farkındalığın gelecek nesillere büyük katkılar sağlayabileceğine inanan bu ekibin amacı; topluma, bireylerin küçük katkıları ile büyük değişimlerin tetiklenebileceğini göstermek.
Hayata Projeler Grubu kuruluşunda Kadın, Engelli ve Genç Nesil/Jenerasyon konularına odaklanmış. “Potansiyelini Keşfet”, grubun engellilerle ilgili projesinin adı. Bu proje, “eğitim en büyük eksiğimiz” diyen engelli bir çalışanın sözlerinden yola çıkılarak tasarlanmış. Hayata Projeler liderliğinde; Alternatif Yaşam Derneği, Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A. Ş., Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi, A.L.V. Yönetim Danışmanlığı ve Eğitim Destek ve Tem. Hiz. Ltd. Şti. ortaklığında organize edilen “Potansiyelini Keşfet’’ projesi, öncelikli olarak bedensel engellilere özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim vermeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamında; engellilerin, yapılacak bir anketle belirlenecek olan özel sektör ihtiyaçları doğrultusunda eğitim almaları, kendilerini geliştirmeleri ve istihdam edilebilmeleri sağlanacak. Bu eğitim programın sürdürülebilirliği ve sürekliliği, Hayata Projeler Grubu için büyük önem taşıyor.
Alternatif Yaşam Derneği, Potansiyelini Keşfet Projesi kapsamındaki eğitimler için, kendi binasında bir sınıf tahsis etmiş. Şimdilik, dört kurluk bir eğitim planlanıyor. Bir kur altı haftada tamamlanacak. Sınıf kapasitesi, öğrencilerin engel durumlarına göre 8-12 kişi arasında değişebilecek.
HP Gönüllüleri, Potansiyelini Keşfet Projesi’nin hayata geçirilmesi yolunda yapılması gerekenlerin çoğunu tamamlamış bulunuyor. Şimdi, engelli öğrencilerini Ataşehir’deki sınıfa taşıyacak bir servis aracı arıyorlar. Bu pırıl pırıl gençler, işlerinden artan tüm boş zamanlarını bu proje için harcıyorlar. Onlar için en büyük ödül, eğitip sertifika verdikleri engellilerin istihdam edilmeleri.
Belki diyorum, belki servis aracı konusunda onlara yardımcı olmak isteyecek birileri çıkabilir. Bence hem onlar, hem de bu eğitimden yararlanacak olan engelliler böyle bir yardımı hak ediyorlar. Türkiye, HP Gönüllüleri kadrosunu oluşturan gençleri yetiştirmeye son vermedikçe, umutlar hiç tükenmeyecek.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş