Paylaş
Eylem Yurtsever’in “Birçok görme engellinin adına yazan bir görme engelliyim.” sözleri ile başlayan mesajı şöyle devam ediyor: “Bu teknoloji çağında babadan dededen kalma bir yöntemle gönüllü birisinin bize bir kitabı seslendirmesini beklemekten bıktık. E-kitap teknolojisinin gitgide yayıldığı şu günlerde birçoğumuz bilgisayarı kullandığımız için yayınevlerinin tüm yayınladığı kitaplarını e-kitap halinde yayınlamalarını istiyoruz.
Bizler sesli kitap dinlemek dışında ancak bu şekilde elektronik olarak kitap okuyabiliyoruz.
Bu tür kitapların hem boyutu küçük hem de istenilen hızda okunabiliyor. Aynı zamanda bu kitaplar okunurken not almak daha kolay. Yani bir nevi kitapta beğendiğimiz yerlerin altını çizmek, aradığımız bir şeyi bulmak… daha kolay oluyor.
E-kitap teknolojisinin gitgide yayılmasına rağmen e-kitap sayısının artış hızı çok yavaş olduğundan, bir imza kampanyası başlatmaya karar verdim.
İlk yayınevi olarak Doğan Kitap’ı seçtim. Kampanyanın içeriğini aşağıya iliştiriyorum.
Biz kitapsever görme engelliler, bir kitaba ücret ödedikten sonra o kitabı okumak için ayrıca saatler süren bir çabayla onu tarayıcıyla taramak zorunda kalıyoruz. Görebilen insanların kitap ücretini öder ödemez o kitabı okumalarını düşünecek olursanız, saatler süren bir emek, sizce de adaletsiz değil midir? Bizler, ücretini ödediğimiz kitapların okuyabileceğimiz formatlarda, yani elektronik kitap olmasını talep ediyoruz. Kaliteli kitaplar yayımlayan Doğan Kitap Yayıncılık'ın, şimdiye kadar yayınladığı tüm kitaplarının e-kitap halinde de yayımlanmasını talep ediyoruz.
Bu kampanyaya destek vermeniz bizi ziyadesiyle mutlu edecektir.”
Eylem Yurtsever Engelsiz Erişim Derneği'nin kurucularından. Bu Dernek engelliliğin en temel nedenini bireyin fiziksel organındaki eksikliğe veya işlevsizliğe bağlayan tıbbi modeli değil, engelin nedenini toplumsal ve çevresel faktörlerden kaynaklanan engellenmişlik olarak gören sosyal modeli benimsemekte. Bu bağlamda;
- Kişiyi engelli yapan toplumsal ve fiziksel etmenlerin ortadan kaldırılmasını,
- Ayrımcı uygulamaların sona erdirilmesini ve engellilerin toplumdaki tüm bireylerle eşit
haklara sahip olmasını,
- Engellilerin toplumla entegre bir yaşam sürdürmelerinin savunulmasını ve izolasyona yol
açabilecek her türlü uygulama ve politikaya karşı mücadele edilmesini,
- Kamusal ya da özel tüm yaşam alanlarının ve hizmetlerin evrensel tasarım ilkesi uyarınca
herkes için erişilebilir olması yönünde gerekli çalışmaların yapılmasını amaçlıyor.
Gördüğünüz gibi, hiçbir şekilde “yardım” kelimesi geçmiyor bu amaçlar arasında. Tüm engellilerin isteği de bu aslında; “hiçbir ayrımcılığa uğramadan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm bireyleri ile aynı haklara sahip olmak”.
Gerçekte, Türkiye’nin ihtiyacı olan bu gibi hak temelli çalışan Sivil Toplum Kuruluşları. Yardım temelli çalışan dernekler artık gerilerde kalmalı. Yukarıda da söylediğim gibi, engelliler yardım istemiyorlar; haklarını istiyorlar.
Eylem Yurtsever’in başlattığı imza kampanyasına gelecek olursak; kitap okuma konusunda görenlerle aynı haklara sahip olmak istemek onların hakkı. Bakın ne diyorlar derneklerinin Kuruluş Bildirgesi’nde:
“Körlük, kişinin görme yetisinin bir kısmını ya da tamamını kullanamamasından doğan, erişilebilirlik ihtiyaçlarına sosyal ve fiziksel alanlardaki yargı ve düzenlemelerin cevap verememesi nedeniyle ortaya çıkmış bir engellilik ve engellenmişlik halidir. Yukarıdaki tanımımızdan da anlaşılacağı gibi Körlüğü bir engel yapan şeyin kişinin Görme organındaki eksiklik değil, Toplumdaki düzenlemelerden kaynaklanan bariyerler olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de körlüğün aslında toplumdaki yargılar ve düzenlemeler nedeniyle bir engellenmişlik olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple “Engelsiz Erişim Grubu” olarak amacımız gerek toplumu gerekse görmeyenleri bilinçlendirerek bu engellenmişlik halini ortadan kaldırmaktır. Yani grubumuzun inancı, insanların kafalarındaki ön yargıların değişmesi ve insanlar için yapılan tüm çalışma ve uygulamalarda herkesin ihtiyacının doğru şekilde dikkate alınması halinde Körlüğün bir engel olmaktan çıkacağı ve bir görmeyenin de toplumun diğer fertleriyle her konuda eşit bir biçimde yaşamını sürdürebileceğidir.
Bu noktadan hareketle grubumuzun amacını; her konuda fırsat eşitliğine dayalı, arada duvarların, yalıtımın ve suistimalin olmadığı bir yaşam olarak özetleyebiliriz. Bu amacımıza ulaşmak için tek sorunumuz hayal gücümüzün bittiği yer olacaktır.”
Bence Doğan Kitap, kendilerinden talep edilmiş olsaydı, imza kampanyası olmadan da olumlu yanıt verebilirdi bu isteğe. Kitaplarının kalitesinin böylesine geniş bir kitle tarafından kabul görmesi, bir yayınevi için övünülecek bir durum. Ve bu yayınevinin kitaplarından yararlanabilmek herkesin hakkı.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş