Paylaş
Geçtiğimiz Nisan ayında bana gönderdiği metni kısa, bana hissettirdikleri ise anlatılamayacak kadar uzun olan bir mesaj tanıştırdı beni ilk kez Süleyman Arı ile. “Merhabalar, ben Süleyman Arı. Görme engelli bir akademisyenim. Engellilere bu kadar ilgi gösterdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Mümkünse sizinle tanışmak istiyorum.” diyor ve telefon numarasını veriyordu.
Onu aradım. Benden çok küçük yaştaki bu genç okurumla güzel bir dostluk oluştu aramızda. Süleyman Arı halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde doktora yapıyor. Bugün sizlerle ilk kez ondan duymuş olduğum güzel bir haberi paylaşmak istiyorum.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi engelli öğrencilerine önem ve değer veren bir üniversite. Bu üniversite, şimdi; yeni medya teknolojilerini kullanarak, görme engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle birlikte sınav olmalarına olanak sağlıyor. Görme engelli öğrenciler, artık bireysel yardımın yerini alan tablet bilgisayarların çoklu dili destekleyen özellikleri ile sınav sorularını ve cevaplama sürecini kontrol edebilecekler.
Anadolu Üniversitesi'nin Türkiye'den ve Avrupa'dan tamamen görme engelli ya da ağır görmebozukluğu olan 1000'den fazla uzaktan eğitim öğrencisi bulunuyor. Üniversite, önümüzdeki 12 ay içinde, bu öğrencilerin online sınavlarını tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirebilmelerini sağlamayı planlıyor.
Yeni sınav uygulamasının görme engelli öğrenciler için eski tarza kıyasla uygulanabilir bir alternatif sağlayacağından emin olmak için, üniversitenin Geliştirme Ekibi Uzaktan Eğitim Birimi ile birlikte çalışmış. Yeni sistemi denemek ve geliştirmek üzere 1 haftalık eğitim oturumlarına katılmaları için Eskişehir'e yakın yerlerde yaşayan öğrenciler davet edilmiş. Daha sonra gerçek sınav şartlarında kullanmaya yetkin olup olmadıklarını görmek için örnek bir test uygulanmış. Bu öğrenciler, kullanılan teknolojinin kendilerine olan güvenlerini ve performanslarını önemli ölçüde arttırdığını belirtmişler. Süleyman Arı da;
"Bu teknolojiyi kullanmaya başlamadan önce değerlendirme süreci bir hayli kötüydü. Size soruları ve arasından doğru seçeneği bulacağınız şıkları yüksek sesle okumaya hazır biryardımcıya her zaman ihtiyacınız oluyordu. Tıpkı görebilen öğrenciler gibi biz görme engelliler de cevaplarımızı düşünürken sorunun tamamını ya da bir kısmını defalarca okumak istiyoruz. Fakat bu durumu sınav yardımcılarına açıklamak zor oluyor. Yeni teknolojik olanaklar sayesinde kulaklığınızla soruları tekrar tekrar dinleyebiliyorsunuz. Görebilen birinin sahip olduğu kontrol ve esnekliğe sahip oluyorsunuz. İşte bu sizin performansınızı sergilemenize yardımcı olacak bir sıçramadır."diyerek ifade ediyor bu konudaki düşüncelerini.
Üniversite, şimdilik, görme engelli öğrencilerin yeni sınav sistemine katılımını sadece kampüs içindeki bölüm sınavlarında gerçekleştirmeyi planlıyor. Öğrenciler becerilerini geliştirdikçe ve erişilebilirlik özellikleri geliştikçe hem ulusal hem de uluslararası online sınavların yeniden planlanacağı söyleniyor.
Bu sistemin başarılı olmasını ve yaygınlaşmasını diliyorum. Umarım, çok yakında, görme engellilere uygulanan tüm sınavlarda yalnızca bu teknoloji kullanılır.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş