Paylaş
Tüm kamu görevlilerini, iş adamlarını, toplumun ileri gelenlerini, eğitimcileri, kütüphanecileri ve ülkenin her yerindeki Amerikalıları bu günü içeriğine uygun törenler, etkinlikler ve programlarla kutlamaya çağırdı.
Obama, konu ile ilgili olarak yaptığı başkanlık bildirisinde; görme engelli Amerikalılar’ın yönetici, avukat, öğretmen, bilim insanı, müzisyen ve atlet olarak ve sayısız başka şekilde ulusal yaşamlarının her parçasını zenginleştirmiş olduklarına değindi ve “Bugün onların sayısız katkılarını kutluyor ve tüm Amerikalılar için eşit erişim, eşit fırsat ve eşit saygı sağlanacağı yönündeki taahhüdümüzü yineliyoruz.” dedi.
Görme engelli Amerikalıların fen, teknoloji, mühendislik ve matematik de dahil tüm alanlarda kariyer yapabilmeleri için yeni yollar açılmaya çalışılıyor. Eğitim Bakanlığı öğrencilere matematik ve fen derslerinde daha fazla başarı fırsatı vermek için görme engelli ve görme bozuklukları olan öğrencilere yönelik etkin öğrenme materyalleri geliştiriyor. Beyaz Saray bu yıl bazıları görme engelli olan 14 kişiye, engelli bireylerin fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim ve istihdam olanaklarını artıran çalışmaları nedeniyle Değişim Şampiyonluğu onur nişanı verdi. Bu örnek, oyun sahası eşitlendiğinde engelli bireylerin ekonomik açıdan yaşamsal olan bu mesleklerde de kolaylıkla sivrilebileceklerini doğruluyor.
Görme engellilerin bilgiye erişimi yönündeki teknolojiye Türkiye’de de ulaşmak mümkün. Örneğin, Braille Teknik Şirketi görme engellilere yönelik bilgisayar programları, kitap okuma makineleri, okuma kameraları, kabartma (braille) monitörler, kabartma printerler sunuyor. Şirket, az görenler için de program, digital büyüteç, uzak görüntü sistemleri gibi özel çözümler getiriyor. Ayrıca, görme engellilerin kabartma yazılı kitap ihtiyaçları için kabartma yazı üreten bir matbaaları da var. Tüm bunların yanında görme engelliye uygun erişilebilir bir çevre oluşturmak için proje yapıp uygulama uzmanlığına da sahipler.
Çoğumuz, görme engellileri istedikleri her tür bilgiye ulaştırabilecek bu teknolojiler konusunda fazla bilgi sahibi değiliz. Oysa ki, bir bilgisayar yüklenecek özel bir program (yazılım) yardımıyla görmeyen için konuşur hale gelebiliyor. Bu sayede görmeyen günlük yaşamında erişemediği birçok alana bilgisayar yardımıyla evinden çıkmadan erişebiliyor. Kitaplarını okuyabiliyor, yazılarını yazabiliyor, günlük yazılı ve görsel medyayı oturduğu noktadan takip edebiliyor, arkadaşları ve diğer sosyal çevre ile ilişki kurabiliyor. Kısacası, bilgisayar bir anlamda görmeyene “göz” olabiliyor.
Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi, görme engellilerin yönlerini buldukları telefon özelliği de taşıyan Navigasyon Cihazları başvurularının İzmir’de başladığını duyurdu. %75 üzeri görme engelli olan İzmirlerin, başvuru için; görme engelli olduklarına dair raporları, ikametgahları ve nüfuslarının aslıyla birlikte Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü’ne müracaatları gerekiyor.
Bugün Navigasyon Cihazı, yarın da belki bilgisayar… “Amerikalılar başarma şansına sahip olduğunda, olağandışı başarılar kazanabilir.” diyor, Obama. Şans verilirse, Türkler de yapabilir bunu…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş