Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Görengöz Projesi

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortaklığında görme engellileri bağımsız hareket olanağına kavuşturarak yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan bir proje yürütülüyor.

Haberin Devamı

“Görengöz” adı verilen bu sosyal proje görme engellilerin sosyal yaşamda daha fazla yer alabilmelerini sağlıyor.

 

“Görengöz”, görme engelli vatandaşların kullanımına uygun olarak, son teknoloji akıllı telefonlar üzerinde geliştirilmiş uygulamaları içeriyor. Kullanıcılar cihazdan sesli olarak yararlanabiliyor, navigasyon özelliği ile istedikleri yere ulaşabiliyor, konumlarını mesaj olarak atabiliyor ve akıllı telefon özelliklerinden faydalanabiliyorlar. Gören Göz Yazılımı, GPS alıcısı bulunan güncel akıllı telefonlara yüklenerek görme engelli kişinin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek ve/ya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilmesini sağlıyor.

 

Haberin Devamı

“Görengöz” Projesi üç aşamalı bir proje:

 

Görengöz Projesi Faz 1 ile 2012 yılında Ankara ve İstanbul’da yaşayan 5000 görme engelli bireye HTC telefon üzerinde Görengöz uygulaması dağıtılmış bulunuyor.

 

Görengöz Projesi Faz 2 ile ise 2014 yılında toplam 5000 görme engelli bireye LG telefon üzerinde Görengöz uygulaması dağıtılmış durumda. Bu kapsamda telefon dağıtılan iller şöyle sıralanıyor: Adıyaman, Antalya, Artvin, Aydın, Bingöl, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Konya, Mardin ve Yozgat.

 

Görengöz Projesi’nde Faz 3 aşamasına gelinmiş durumda. İçinde bulunduğumuz 2018 yılında  Görengöz Projesi Faz 3 ile 5000 görme engelli bireye Casper akıllı telefon üzerinde Görengöz uygulaması dağıtılacak. Bu kapsamda Görengöz uygulaması dağıtımına başlanan 41 il şöyle sıralanıyor: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Giresun, Isparta, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak. Bu illerde ikamet eden veya eğitim gören görme engelli bireylerin projeye dâhil olabilmek için bulundukları yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

 

Haberin Devamı

Daha önceki fazlarda cihaz almış olan görme engelli bireyler de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurarak gerekli formaliteleri tamamladıktan sonra bu son uygulamayı mevcut cihazlarına indirebilecekler. Ayrıca, kendi telefon cihazları üzerinden destek almak isteyen görme engellilere ilk defa bu yıl Gören Göz Yazılımı sağlanmasına da başlandı. Böylece proje kapsamında akıllı telefon almamış olan görme engelli bireyler de teknolojik yönden güncel Gören Göz desteğinden faydalanabilecekler. Bu yeniliklerle, toplam 67 ilde görme engelliler tarafından kullanılmak üzere 25.000 Gören Göz Yazılımı sağlanmış olacak. Yazılımı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan Gören Göz Yazılımı Hakkında Duyuru sayfası üzerinden, yazılımın nasıl yükleneceğine ilişkin talimatlar izlenerek, işletim sistemine göre akıllı telefonlara indirmek mümkün.

 

Haberin Devamı

Görme engellileri bağımsız hareket olanağına kavuşturan Görengöz Projesi engelli kardeşlerimizin yaşam şartlarını kolaylaştıracak; onları sosyal hayatın içine katacak.

 

Engellerimizin bizleri engellemesinin önüne geçecek bu gibi uygulamaların çoğalmasını diliyorum.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları