Paylaş
Sabancı Üniversitesi’nin Sayın Dilek Sabancı önderliğinde başlattığı yeni proje, “Farklı Açılardan Engellilik” üzerinde odaklanıyor. Proje kapsamında, Türkiye'de engellilik konusunda mevcut durum tespiti yapılacak ve iyileştirmeye yönelik politika ve uygulama önerileri geliştirilecek. Proje içeriği dört ana başlık altında toplanıyor: eğitim, erişilebilirlik, istihdam ve karar alma süreçlerine katılım. Belirlenen başlıklar çerçevesinde; mevcut durumun tespitine ilişkin veriler toplanacak, dünyadaki örnek uygulamalar incelenecek, iyileşme sağlamaya yönelik politika ve uygulama önerileri geliştirilecek ve bu önerilerin hayata geçirilmesi için gereken finansman konusu irdelenecek.
Erişilebilirlik, eğitim, istihdam, karar alma süreçlerine katılım ve finansman konularındaki çalışmalar ayrı ayrı ekipler tarafından, birbirlerine paralel olarak yürütülüyor. Proje kapsamında yapılacak çalışmaların içeriği konusunda yol gösterecek bir Danışma Kurulu da oluşturulmuş bulunuyor. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü olmak üzere, MEB, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü, MEB, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı gibi ilgili Bakanlıklar temsilcileri, çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve farklı Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileri bu kurulda yer alıyorlar.
Sabancı Üniversitesi Rektörlüğü beni de davet etti söz konusu Danışma Kurulu üyeliğine. Böylesine önemli bir göreve layık görülmek hem sevindirdi, hem onurlandırdı beni.
Danışma Kurulu ilk toplantısını, 29 Ağustos Çarşamba günü, Sayın Dilek Sabancı ile Sabancı Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Nihat Berker başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıda, proje kapsamında ele alınan konular ile ilgili olarak hazırlanan ilk raporlar kısaca özetlendi ve kurul üyelerinin görüş ve önerileri alındı.
Dünya Engellilik Raporu’nda, engelli bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen temel faktörler; yetersiz politikalar ve standartlar, olumsuz tutumlar, yeterli hizmet sağlanmaması, etkin finansman eksikliği, erişilebilirliğin yetersizliği, engelli bireylerin yaşamlarını doğrudan etkileyen konularda karar alma süreçlerine dahil edilmemeleri, engellilik hakkında sağlam ve karşılaştırılabilir verilerin ve uygulanan programlara ilişkin bulguların yetersizliği olarak ifade edilmektedir. Bu nedenlerle engelli birçok kişinin sağlık hizmetlerine, eğitime ve istihdam olanaklarına eşit şekilde erişemediğine ve yaşamın birçok alanından dışlanmakta olduğuna dikkat çeken Sabancı Üniversitesi; yaptığı çalışma ile engelli bireylerin yaşamın her alanına katılımı konusunda mevcut durumun tespitini ve iyileştirmeye yönelik politika ve uygulama önerilerinin geliştirilmesini amaçlıyor. İlk toplantıya katılan üyelerin istekli tutumları ve heyecanları, bu amaca kesinlikle ulaşılacağını gösterdi bana.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş