Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Eşitlik istiyoruz...

Merhabalar sevgili okurlar. Artık sandığa gitmemize yalnızca iki gün var.

Haberin Devamı

Biz engellilerin bu seçimde oylarımızı kullanırken daha önceki yıllarda karşılaştığımız zorlukları yaşamak istemediğimizi pek çok kez duyurmaya çalıştım bu satırlardan. Yalnız değildim; benimle aynı düşünceleri paylaşan başkaları da vardı.

İstanbul’dan milletvekili adayı olan Şafak Pavey, geçen akşam, Uğur Dündar ile yaptığı söyleşide bir müjde verdi bizlere. Özürlüler İdaresi’nin bağlı bulunduğu Devlet Bakanımız Sayın Selma Aliye Kavaf’ın, engellilerin bu seçimde oy verme konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına dair söz verdiğini söyledi. Aksi bir durum söz konusu olur ise tutanak tutturma hakkına sahip olduğumuzu da ekledi sözlerine.

Ben o saatlerde televizyon izlemiyordum. Şafak Pavey’in haber bültenine konuk olduğunu gören bir arkadaşımın telefonu, söyleşiyi kaçırmamı sağladı. Bu güzel haberi, tüm engellilere ulaşmamış olabileceği düşüncesi ile, bir kez de ben duyurmak istedim.

Türkiye’de Engellilerin Durumu Oldukça Üzücü

Geçtiğimiz Nisan ayında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk kez 2010 yılı için gerçekleştirilen “Özürlülerin Sorun ve Beklentileri” araştırması sonuçlarını yayınladı. Veriler, Türkiye’de özürlülerin eğitimsizlik ve işsizlik sorununun yanı sıra günlük yaşamda da büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Araştırma Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) tarafından oluşturulan “Ulusal Özürlüler Veri Tabanı”nda kayıtlı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilindeki hanelerde yaşayan ve sağlık raporunda en az yüzde 20 özür oranına sahip olduğu bildirilen 280 bin 14 özürlü bireyi kapsıyor.
Özürlülerin Çoğunluğu Eğitimden Yoksun

Haberin Devamı

Araştırmaya katılan özürlülerin yüzde 49’unun okuryazar olmadığı, yüzde 15’inin ise okur yazar olmakla birlikte herhangi bir okul bitirmediği görülüyor. Böylece özürlülerin yüzde 64’ünün herhangi bir eğitimden yoksun olduğu ortaya çıkıyor. Lise ve üzeri mezuniyet derecesine sahip özürlülerin oranı ise yalnızca yüzde 5.

Bu rakamlar, ülkemizde, engellilere eğitim olanağı verilmediğini söyleme hakkını getiriyor.

Özürlüler Üretim Sürecine Katılamıyor

Haberin Devamı

Araştırmaya göre özürlülerin yaklaşık yüzde 86’sı herhangi bir işte çalışmıyor.

Bu oran da bize, ülkemizde, engellilere iş olanağı verilmediğini söyleme hakkını getiriyor. Bence bunun en büyük etkeni eğitimsizlik. Bu sorun çözüme ulaştığında, engellilik ile ilgili işsizlik sorunu da çözüme ulaşmış olacak.

Bu araştırmanın sonuçları daha pek çok üzücü noktayı işaret ediyor. Umuyor ve diliyorum ki, 12 Haziran’da yapılacak seçim sonucunda oluşacak hükümet tüm bu sorunlara çözüm getirir  ve vatandaşlar arasındaki engelli-engelsiz farkını ortadan kaldırır.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları