Paylaş
Essl Vakfı her yıl rol model olabilecek yenilikçi projelere aktarılmak üzere 1 Milyon Euro’luk bütçe ayırıyor.
Bugün sizlere "Sıfır Projesi"nin 2012 Yılı Raporu’nda yer alan beş En İyi Politika Örneği’ni iletmek istiyorum.
• İsveç Ombudsman (Kamu Denetçisi) Sistemi: İleri derecede zihinsel ve psikososyal engeli bulunan kişilerin karar verme süreçlerinde vekâleten değil bizzat yer alabilmeleri için bir sistem. Böylelikle vasilik, olası intiharlar, soyutlanma (ve hatta giderlerde) azalma sağlanması hedefleniyor.
• British Columbia (Kanada)’dan “Temsil Sözleşmeleri”: Bu sözleşmeler ile Kanada’nın British Columbia (İngiliz Kolumbiyası) eyaletinde engelli kişilerin kendi kararlarını verme haklarının güçlendirilmesi, karar verme süreçlerinde destek alma hakkına kavuşmaları ve vesayet altına girmeye mecbur bırakılmalarının engellenmesi amaçlanıyor.
• İsveç’te bağımsız yaşama hakkı: İleri derecede engelli kişilerin kendi ihtiyaçlarına en uygun desteği kendilerinin seçmelerini sağlayan politika. Bu politikanın dünyada çok az örneği var. Finansal destek yardımcıya değil doğrudan engellinin kendisine veriliyor,. Engelli kişi kişisel yardım hizmetini kendi kontrol edebiliyor. Böylece, engelliye azami kontrol ve seçme hürriyeti verilmiş oluyor.
• İtalya’da kaynaştırma eğitimi: Ülkedeki bütün anaokulları, orta öğrenim kurumları ve üniversitelere “müracaat eden her öğrenciyi engeline bakılmasızın kaydetme zorunluluğu” getirilmesi ile engelli öğrencilerin yüzde 99,6’sının ana akım okullara devamı sağlanmış bulunuyor.
• İsrail’de adalete engelsiz erişim: Zihinsel, düşünsel, iletişimsel engeli olan her bireyin soruşturma ve diğer adli süreçlerde gereksinimlerinin karşılanması hakkı.
"Sıfır Projesi"nin bu yıl odaklandığı konu, daha önce de söylemiş olduğum gibi, "erişilebilirlik". Tüm dünyadan önümüzdeki senenin raporunda yer almak ve konferansta tanıtılmak üzere, erişilebilirlikle ilgili “iyi uygulama ve politika örnekleri” bekleniyor.
Ben erişilebilirlik konusunda son yıllarda ülkemizde de epey yol alınmış olduğunu düşünüyorum ve 2014 yılı raporunda Türkiye’den giden örneklerin de yer alacağına inanıyorum. Umarım yanılmıyorumdur…
İlgili web sitesi adresi: (http://www.zeroproject.org/about/nominations/) Buradan yenilikçi "uygulama" ve "politikalar" için doldurulması gereken başvuru formlarına ayrı ayrı ulaşılabiliyor. Başvuru için son tarih: 19 Ağustos 2013.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş