Paylaş
“Engelliler Hakkında Kanun”un erişilebilirlikle ilgili hükümlerinin uygulanmasını sağlamak üzere hazırlanan “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği”nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğunu 26 Temmuz 2013 yazımda, “Erişilebilir bir Türkiye’ye kavuşmamız yaklaşıyor…” başlığı ile duyurmuştum.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bu kez de; engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit olarak katılabilmeleri ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesi amacıyla, sorumluluğu bulunanlara yapacakları düzenlemelerde yol göstermek üzere “Erişilebilirlik Bilgilendirme Filmi” hazırlayarak, kamuoyuna sundu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce belirtildiği gibi; “Erişilebilirlik, engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içermekte. Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık tüm binalarda ve ulaşım hizmetlerinde erişilebilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler için büyük önem taşıyan bir gereklilik.”
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda TSE ile birlikte belirlenen standartları tanıtmış ve sorumlu kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri alması için hazırlanan “Açık Alanlar ve Binalar Erişilebilirlik Tespit Formları”nı Genel Müdürlük internet sitesi aracılığıyla hizmete sunmuştu. Kurum ve kuruluşların yönetici ve yetkilileri bu formlardan yararlanarak sorumlusu bulundukları alanın erişilebilirlik düzeyini tespit ederek erişilebilirliğin sağlanması için ne tür düzenlemeler gerektiğinin kontrol edebiliyorlar. Bu formlara http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130720-9-1.pdf
adresinden ulaşılabiliyor.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü şimdi de, sorumluluğu bulunanlara yapacakları düzenlemelerde yol göstermek üzere “Erişilebilirlik Bilgilendirme Filmi” hazırlayarak, kamuoyuna sundu. Engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit olarak katılabilmeleri ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesi amacıyla hazırlanan filmde erişilebilirliğin sağlanması için gerekli tüm tedbirler detaylı bir biçimde anlatılıyor. İç Mekânlar Erişebilirlik Bilgilendirme Filmihttp://www.youtube.com/watch?v=NEAduonfnoM adresinden, Dış Mekânlar Erişilebilirlik Bilgilendirme Filmi isehttp://www.youtube.com/watch?v=5tWMc2jSwg8 adresinden izlenebiliyor.
Kamu ve sivil sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlara ait kamuya açık tüm binaların, tüm açık alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerinin sağlanması için hazırlanan “Erişilebilirlik Bilgilendirme Filmi” ile ülke genelinde örnek erişilebilir uygulamalar yapılmasının sağlanmasını hedefleniyor. Ancak “Erişilebilir Türkiye”ye ulaşabilmemiz için bu erişilebilir uygulamaları doğru kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Örneğin; taşıt engelleyiciler bulunmasa bile, araçlar yaya kaldırımlarına park etmemeli. Cadde ve sokaklarda yaya kaldırımlarına çıkış sağlayan rampaların önü hiçbir şekilde kapatılmamalı. Üst geçitlerde ya da metro ve metrobüs duraklarındaki engelli asansörlerini engeli bulunmayan kişiler işgal etmemeli. Zira bu asansörler yanlış kullanım yüzünden sık sık arızalanmakta ve bu asansörleri kullanmak zorunda bulunan engelliler mağdur olmakta. Bu sorun belki engelli kimlik kartlarımızın aynı zamanda asansör anahtarı olarak kullanılmasının sağlanması ile çözülebilir. Ancak gönül, insanımızın bu gibi tedbirlere gerek bırakmayacak olgunluk ve anlayışa erişmesini arzuluyor.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş