Paylaş
Konya’da, 6 Temmuz 2012’de, öğrenim gören orta düzeyli zihinsel engelli öğrencilerin okuldaki atölyelerde üretime katılsalar da sosyal ve ekonomik hayatta öğrendiklerini uygulayamamakta olduklarından yola çıkılarak yeni bir proje başlatıldı. Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Ereğli Kazım Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Derneği tarafından yürütülen bu proje ile; Konya Ereğli’de bir Down Kafe kurulması, zihinsel engelli gençlerin eğitim alarak açılacak olan kafede çalışmaları, Down Cafe'ye gelen ziyaretçilerin engelli gençlerin yapabileceklerinin farkına varmaları ve zihinsel engelli gençlerin toplumsal ve ekonomik hayata katılmaları hedefleniyordu.
“Konya Ereğli Down Cafe ve Özel Gençler Sanat Evi” Projesi 6 Temmuz 2013’te tamamlandı. Proje kapsamında;
-Down sendromlu ve zihinsel engelli gençlerin hizmet verdiği ”Sevgi Down Cafe” hizmete girdi.
-Kâzım Demirel Sevgi Eğitim Uygulama Okulu’ndan 14 öğretmen “eğitimci eğitimi”programına katıldı.
-37 öğrenci “uygulamalı eğitim” aldı, 24 öğrenci kafede dönüşümlü olarak çalışmaya başladı.
-Ereğli Down Cafe’de çalışan 7 öğrenci, İstanbul’da, Etiler Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi’nde uygulamalı eğitim aldı ve öğretmenleri ile birlikte Şişli Down Cafe’yi ziyaret etti.
-Down Cafe deneyimi ardından 9 zihinsel engelli genç 2 farklı tesiste çalışmaya başladı.
-Deneyim paylaşımı için Konya Ereğli’de “Türkiye’de Down Cafe Uygulamaları Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, geçtiğimiz günlerde, Ereğli Down Cafe’yi ziyaret etti. Ereğli Down Cafe’ye korumalı İşyeri statüsünü kazandırmak için incelemede bulunan Dr. Aylin Çiftçi, proje kapsamındaki çalışmaları inceledi.
Dr. Aylin Çiftçi, ziyareti sırasında, yapılan yeni yasal düzenlemelerle korumalı işyerlerinin yaygınlaştırılacağını ifade etti ve “Korumalı işyerleri için hedeflediğimiz yapıyı daha da güçlendirmek ve korumalı işyerleri kavramını ülkemize kalıcı bir şekilde kazandırmak üzere yeni kanunda da bu konuyu öncelikli olarak ele aldık. Yapılan düzenlemeler neticesinde korumalı işyeri açmak kolaylaştırılırken, ayrıcalıklı hükümleriyle birlikte bu yasa da korumalı işyerlerine yönelik dev bir teşvik yasası haline geldi.” dedi.
İşgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdamı açısından korumalı işyerlerine işlerlik kazandırılması, yaygınlaştırılması ve bu suretle engelli istihdamının artırılması için getirilen yeni destek hükümleriyle;
-Korumalı işyerlerinin Gelir ve Kurumlar Vergisinden her bir engelli çalışan için 5 yıl süre ile belli bir oranda indirim yapılması,
-Korumalı işyerlerinde çalışacak engellilerin maaşlarının belli bir orana kadar Hazineden karşılanması,
-Korumalı işyerleri işverenlerinin işsizlik sigorta primlerin de Hazine’den karşılanması
-Korumalı işyerlerinin Çevre Temizlik Vergisi’nden de muaf tutulmaları sağlanıyor. Korumalı işyerleri için getirilen bu destekle işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilerin kısa bir süre içerisinde çalışma hayatına katılarak üretken olabileceklerine inanılıyor.
Korumalı İşyerleri için yeniden düzenlenen mevzuat ve teşviklerle, engellilerin engellerinin işgücü piyasası için fırsata dönüştürülmesi hedefleniyor. İşgücü piyasasında da devrim niteliğinde olan bu düzenleme ve teşvikler ile istihdam fırsatı bulamayan engelliler için yeni istihdam kapıları açılmış olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Korumalı İşyerleri ile hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir Türkiye hedeflemekte. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi’nin ifade ettiği gibi; “Engellilerin ülkemizin işgücüne daha fazla katkıda bulunmasıyla ekonomimiz daha da iyi bir noktaya gelecek.”
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş