Paylaş
Aslında bu satırlarda her üniversiteye ayrı ayrı yer vermek istiyorum. Ancak, takdir edersiniz ki, bu pek mümkün değil. Bu yüzden değinemediğim üniversitelerden özür diliyorum.
Ege Üniversitesi, konu ile ilgili web sayfasını “Engelsiz Ege Birimi Web Sayfasına Hoş Geldiniz..” sözleri ile açıyor ve şöyle devam ediyor: “Engelli öğrencilerin yüksek öğrenim yaşantıları boyunca karşılaştıkları engelleri saptamak, ortadan kaldırmak ve “erişilebilir bir kampus” oluşturmak amacıyla kurulan birim öğrenciler ile öğretim üyesi-yönetim kademesi arasında bir köprü görevi de görmektedir. Web sayfamızda birimin kuruluşu, çalışma biçimi, geçmiş ve gelecekteki çalışmaları, birimde çalışanlar, basılı materyaller ile ilgili bilgi edinebilir, birimin aktiviteleri ile ilgili fotoğrafları görebilirsiniz. Ayrıca iletişim bilgilerimizden yararlanarak istediğiniz konuyu istediğiniz anda bizlerle paylaşabilirsiniz.”
Bu sözlerden ben de etkilendim ve fotoğraflara bakmak istedim. O fotoğraflardan birini sizlerle paylaşıyorum.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin Özürlü Öğrenciler Birimi ile ilgili web sayfası oldukça bilgilendirici. Görevlerini,
1. Yükseköğretim programlarına kaydı yapılan özürlü öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada ihtiyaçlarını karşılamak ve karşılaşabilecekleri engelleri ve bunlara karşı alınması gereken önlemleri belirlemek ve ortadan kaldırmak için çözüm önerileri sunmak, gerekli düzenlemeleri yapmak.
2. Özürlü olan üniversite öğrencilerinin akademik, fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamlarını engellemeyecek biçimde öğretim programlarını düzenlemek için hem özürlü öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının düzenlenmesini sağlamak hem de özürlülere yönelik araç gereç temini, özel ders materyallerinin hazırlanması, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamlarının hazırlanması konularında kararlar almak olarak belirlemişler. Üniversite bünyesinde,
İşitime Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi,
Engelliler Entegre Yüksekokulu,
Dil ve Konuşma Bozuklukları Merkezi,
Engelliler Araştırma Enstitüsü,
Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü,
Özürlü Öğrenciler Birimi bulunuyor. Üniversitesi binalarının çoğunda asansör mevcut. Ayrıca ortopedik engelli öğrencisi bulunan iki fakültede merdiven lifti de var. Özürlü Öğrenciler Birimi’ne ait Kütüphane binası içindeki bir odada görme engelliler için iki adet bilgisayar bulunuyor.
Artvin Çoruh Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi web sayfasında ise incelediğim diğer üniversitelerden farklı bir şey gördüm. Onlar, engelli öğrencilerin üniversitelerine kayıtları konusunda bir eylem planı hazırlamışlar ve bakın nasıl aktarmışlar bunu:
“Engelli Öğrenciler Artvin otogarına geldiklerinde otogarda kurulacak olan Kayıt Danışma Merkezindeki görevli personel eşliğinde Seyitler Yerleşkesine getirilir. Kayıtlar esnasında yarıyıl harcının banka memuruna ücretini yatırması, dosya doldurma, kayıt işlemleri, kredi yurtlar kurumuna ulaşımının sağlanması, eğitim göreceği okul tanıtıldıktan sonra Artvin’den ayrılacakları ana kadar kendilerine rehberlik hizmeti verilecektir. Eylem planımız kayıt esnasında engelli öğrencilere sunulacaktır.”
Öğrenci olsaydım, eminim ki, Çoruh Üniversitesi’nin bu yaklaşımı beni çok mutlu ederdi. Daha yazacak o kadar çok şey var ki...
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş