Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelsiz ibadet

Merhabalar sevgili okurlar. Büyüklerimizin “On iki ayın sultanı” olarak adlandırdıkları Ramazan ayını yarılamış bulunuyoruz. Kendimizi Yüce Tanrımız’a daha da yakın bulduğumuz bu güzel ay, hep, kendimi daha iyi hissettirmiştir bana. Her yıl, İstanbul’un camilerini dolaştığım Kadir Gecesi’ni heyecanla beklerim. Gezebildiğim kadar çok camiyi ancak kapılarının önünden geçerek gezmek bile çok iyi gelir bana. Nerede ise hiçbirinde inemem, içeriye giremem.

Haberin Devamı

Geçenlerde köprüye doğru giderken, yol üzerinde bir caminin önündeki tabelâ çekti dikkatimi. Camiye gelmek isteyen engelliler için asansör bulunduğunu bildiriyordu bu tabelâ.

İlk kez görüyordum böyle bir bilgilendirmeyi. Çok mutlu oldum ve eve gelip hemen araştırdım bu konuyu.

Bağlarbaşı'ndan Beylerbeyi’ne inen asfaltın sağında, Ömer Hilmi Kasrı'nın önünde yer alan bu caminin adının Hacı Yakup Kazdal Camii  olduğunu; 1935 yılında Rize’li Hacı Yakup Kazdağlı tarafından Şile'den getirilen iyi cins taşla yaptırılmış bulunduğunu öğrendim. Cami görevlisi Süleyman Yıldız’ı arayarak, kendisinden, bana biraz daha detaylı bilgi vermesini istedim. Bedensel engelli kardeşlerimizin, merdivenlerin hemen yanındaki asansörü bir düğmeye basarak çağırabildiklerini ve ibadetlerini istedikleri gibi yapabildiklerini anlattı bana. Bu anlattıklarının bayanlar için de geçerli olup olmadığını sordum. Zira, çoğunuzun da bildiği gibi, camilerin kadınlara ayrılan bölümleri hep üst katlardadır. Sevinerek, bayanların da bu uygulamadan yararlanabildiklerini öğrendim. Sayın Yıldız, uygulamalarını engelli gözü ile görüp bu konudaki fikirlerimi kendileriyle paylaşmam için, camiyi ziyarete davet etti beni. Daha önce olmaz ise, Kadir Gecesi mutlaka gideceğim…

Haberin Devamı

Çok ağır bir hastalığın pençesinde dünyaya gelen oğlunun yaşam mücadelesinden yola çıkan Emine Gül, akademik anlamda bir çalışma yaparak, “Kuran’ın Engelliye Yaklaşımı” adında bir doktora tezi hazırlamış. Sayın Gül tezinde, engellilerin topluma olduğu kadar toplumun da engellilere ihtiyacı olduğunu vurguluyor ve onlar cemiyete katılmadıkça toplumun da bu insanlarla nasıl yaşanılacağını öğrenemediğini söylüyor. “Kuranı Kerim insanları engelli ya da engelsiz diye kategorize etmez. Tüm insanları Allah’a kul olmanın muhatabı kılar. Sadece zihinsel engelliler dinî yükümlülüklerden muaf tutulur.” diyen Sayın Gül’ün tezine, bir başka yazıda daha geniş yer vermek ve siz sevgili okuyucularımın da bu konudaki görüşlerini paylaşmak istiyorum.

Bu konuyu araştırırken, Mart 2011 sonu itibarıyle, on bir ilimizin on iki camiinde işaret diliyle hutbe verildiğini öğrendim. Bu iller; Afyonkarahisar, Bursa, Hatay, İstanbul, Mardin, Yalova, Antalya, Edirne, Çankırı, Konya ve Malatya. İşaret diliyle hutbe sunulan iki camiye sahip olan ilimiz ise, Konya.

Haberin Devamı

Umarım yakın bir gelecekte her ilimizde, engeli ne olursa olsun, her bireyin ibadetini engelsizce yapabileceği bir cami olacak…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile... 

Yazarın Tüm Yazıları