Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engelsiz Eğitim Programı”

Haberin Devamı

Merhabalar sevgili okurlar.

Engelli öğrencilerin eğitimlerine ve nitelikli istihdama yönelik gelişimlerine destek sağlayacak

yeni bir proje başlatılıyor. “Engelsiz Eğitim Programı” adını taşıyan proje, Turkcell tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilecek. Projeye ilişkin protokol, Beyoğlu Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen törende Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça tarafından imzalandı. Protokol çerçevesinde Turkcell’in “Engelsiz Eğitim Programı”na ayırdığı bütçe, 7 milyon TL.


“Engelsiz Eğitim Programı”

Haberin Devamı

Bugüne dek “Engel Tanımayanlar” başlığı altında engellilerin dünyasına katkıda bulunmak ve yaşamlarına değer katmak amacıyla pek çok başarılı sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Turkcell, bu kez özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar için çok önemli bir adım atılmasına öncülük ediyor. 80 okulda yürütülecek olan “Engelsiz Eğitim Programı” Projesi kapsamında; engelli öğrencilerin özel eğitim aldıkları okullarda, meslek atölyeleri ve teknoloji sınıfları oluşturulacak. Söz konusu Program ile 2 yıl içerisinde 10 bin öğrenciye ulaşılacak.

Turkcell Engelsiz Eğitim Programı kapsamında, 40 ilde bulunan 80 okulda özel eğitim ihtiyacı olan engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla, istihdama yönelik bilgi, beceri ve tutum kazanmalarını sağlayacak düzeyde meslek atölyeleri oluşturulacak ve teknoloji sınıflarının donatımı sağlanacak.

İki yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen proje ile;

· 45 Özel Eğitim Merkezi’nde kurulacak meslek atölyelerinde engelli öğrenciler okul sonrası iş hayatına hazırlanacak. Turkcell’in desteği ile konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, el sanatları ve benzeri alanlarda belirlenecek atölyeler mevcut okullarda kurulacak ya da yenilenecek. Oluşturulan imkânlardan 6 bine yakın öğrenci yararlanacak.

Haberin Devamı

· 35 okulda bilgisayar ve teknoloji sınıfları kurularak öğrencilerin istihdama yönelik gelişimlerinin sağlanması, teknoloji eğitimi ile gelişim fırsatları yaratılması sağlanacak. Turkcell’in desteği ile işitme engelli gençlerin grafik tasarım, bilgisayar teknolojileri ve benzeri alanlarda istihdam edilebilir hale gelmesi için bilgisayar sınıfları ve ihtiyaç duyulan diğer atölyeler kurulacak. Görme engelli öğrencilerin bilgiye daha kolay erişimi, teknolojinin sağladığı fayda ile kişisel ve mesleki gelişimleri sağlanacak. Turkcell’in desteği ile görme engelli gençler sesli ekran okuyucu uygulamalarını kullanabilecek, az görenler için akıllı tahta etkileşimli büyüteç gibi malzemeler ile donatılmış sınıflar kurulacak. Oluşturulan imkânlardan 4 bine yakın öğrenci yararlanacak.

Haberin Devamı

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “farklılıkların zenginlik kabul edildiği ve herkesin her türlü haktan eşit yararlandığı bir Türkiye” için çalıştıklarını söylüyor. “Dezavantajlı vatandaşlarımızın diğer bireylerle aynı haklara sahip olmalarına, eşit olmalarına destek olmayı kendimize bir görev addediyoruz; destek varsa engel yoktur”. diyor.

Turkcell, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimi için toplumun her kesiminin fırsat eşitliğine sahip olmasını gerçekten önemseyen ve bunu gerçekleştirmek için somut adımlar atan bir şirket. Bugüne değin engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak, onları hayatın içine katmak için “Engel Tanımayanlar” çatısı altında geliştirilen projeler bunu ispatlıyor. Şirket; engellilere yönelik hizmetlerini “engelli istihdamı”, “sosyal sorumluluk projeleri”, “ürün ve çözümler” olmak üzere 3 ana başlık altında topluyor:

Haberin Devamı

Engelli İstihdamı

Turkcell engelli istihdamına özel önem veriyor. Turkcell Grup genelinde 310 engelli çalışan istihdam ediliyor. Bunun büyük bir kısmı Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezleri’nde çalışıyor. Ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı ile yürütülen projeyle evinden çalışan (homeagent) çağrı merkezi çalışanları da bulunuyor.

Şirket engelli çalışanlarını sadece sayısal olarak korumakla kalmıyor, onlara diğer çalışanlarla eşit imkânlar sunuyor. Eğitim ve kariyer gelişimi olanakları, engelli dostu ofisler, servis ve ulaşım kolaylıkları ile engelli bireyleri çağdaş çalışma hayatına dâhil ediyor.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Haberin Devamı

— Engelli Kardelenler için TESYEV ile işbirliği

Kardelenler projesi kapsamında TESYEV işbirliğinde maddi durumu yetersiz olan 100 engelli Kardelen kızının eğitimine destek olunuyor. Öğrenciler arasında işitme, görme ve ortopedik engelli öğrenciler bulunuyor.

— Engel Tanımayan Akademi

Turkcell Akademi, hem görme engellilere hem de işitme engellilere eğitim fırsatı sunuyor.

Akademi’de, teknolojiden kişisel gelişime, iş dünyasından liderliğe, inovasyondan girişimciliğe 30 farklı eğitim veriliyor. Turkcell Akademi bünyesinde işaret dilini öğrenmek de mümkün. Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu işbirliği ile “Türk İşaret Dili” eğitimleri Turkcell Akademi’de yerini almış durumda.

— Karanlıkta Diyalog

Katılımcılara görme engellilerin dünyasını günlük hayattan kesitlerle deneyimleten Karanlıkta Diyalog Sergisi, Turkcell’in desteğiyle engelleri ortadan kaldırıyor. İstanbul Social Enterprise tarafından Gayrettepe metro istasyonunda kurulan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Ulaşım A.Ş. ev sahipliğinde düzenlenen sergiye, Ekim 2015’ten itibaren Turkcell’in iş ortaklığı ile işitmeme deneyimini yaşatan “Sessizlikte Diyalog, 2016 yılında ise yaşlılığın deneyimlendiği “Zaman ile Diyalog” bölümü eklenmiş olacak. Etkinlik, böylece, Ekim 2015’ten itibaren “Turkcell Diyalog Müzesi” adı altında devam edecek.

— “Bu Maça Gözü Kapalı Girilir” Zifiri Karanlıkta Futbol Maçı

Turkcell’in Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verdiği destek, sergi kapsamında yeni bir boyuta taşınıyor. Yeni eklenen “karanlıkta şut atma” bölümü ve dünyada bir ilk olan “Turkcell-Bu Maça Gözü Kapalı Girilir” deneyim alanı, görmeden futbol oynamanın ne anlama geldiğini katılımcıların bizzat yaşamasını sağlıyor. İsteyenler, maçı dışarıda bulunan tribünlerden izleyebiliyor.

— Görme Engelli Futbol

Turkcell, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu işbirliğiyle görme engelli futboluna da destek veriyor. Şirket, Görme Engelli Futbol Milli Takımı’nın yanı sıra Görme Engelliler Ligi (Turkcell Sesi Görenler Ligi)’nin de ana sponsoru.

Görme engelli sporları tabana yayarak engelli bireylerin sosyalleşmesine katkıda bulunmak Turkcell’in en önemli hedeflerinden biri.

Ürün ve Çözümler

— “Turkcell Hayal Ortağım” Servisi

Young Guru Academy işbirliği ile gerçekleştirilen “Turkcell Hayal Ortağım” servisi ile görme engelli Turkcell aboneleri cep telefonlarından 8020 kısa numarasını arayarak Türkiye ve dünyadan tüm güncel haberleri, 50’yi aşkın köşe yazarını, dünya klasiklerinden kişisel eğitime kadar birçok konuda binlerce kitabı, astroloji, döviz kuru, hava durumu gibi bilgi servislerini, sosyal hayata entegrasyonları için vazgeçilmez olan birçok eğitimi sesli olarak dinleyebiliyorlar. Bu servis ücretsiz olarak sunuluyor.

— İşitme Engelliler için Görüntülü Çağrı Merkezi

Turkcell’in işaret diliyle hizmet verebilmek için geliştirdiği Görüntülü Müşteri Hizmeti servisi işitme engelli Turkcell aboneleri için ücretsiz olarak sunuluyor. Görüntülü hizmetten Pazar günü hariç her gün 10.00–19.00 saatleri arasında yararlanılabiliyor.

— Neredeyim Destek Servisi

Görme engelli Turkcell aboneleri 8081’i arayarak bulundukları noktayla ilgili bilgileri sesli olarak dinleyebiliyor; bir yakınını kendi konumunu sorgulayabilmesi için tanımlayabiliyor veya yakınıyla konumunu paylaşabiliyor.

Turkcell, hem bir eğitim programı hem de kapsamlı bir istihdam seferberliği olarak gördüğü “Engelsiz Eğitim Programı” Projesi’nin başka kurum ve kuruluşlara da ilham vermesini ve engelli istihdamının önünü açacak hamleler adına teşvik edici olabilmesini diliyor. Ben onların bu dileğini yürekten paylaşıyorum. Geçenlerde bir okuyucum, engellilerle ilgili yararlı projeler gerçekleştiren bir şirketle ilgili olarak kaleme almış olduğum yazıma “iyi reklam olmuş” şeklinde bir yorum getirmiş. Şayet bu yazım da aynı şekilde algılanacak olursa, cevabım: “Eğer bu bir reklamsa, ben her daim yapacağım bu gibi reklamları. Zira amacım; yapılan bu hem yararlı hem de anlamlı projeleri duyurmak; diğer kurum ve kuruluşları özendirmeye çalışmak ve projenin yaratıcı ve yürütücülerine engelliler adına teşekkür edebilmek. Ayrıca, bu konudaki her projeyi tanıtmaya hazır olduğumun da bilinmesini isterim.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları