Paylaş
Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda hibe veren vakıflar ve diğer paydaşları bir araya getirmek üzere 2009 yılında kurulan platform. BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin ülkeler tarafından onaylanmasını ve etkin şekilde uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin hayata geçmesini yaygınlaştırmak amacıyla bilgi paylaşım toplantıları ve sempozyumlar düzenliyor. Türkiye’den ise sadece Sabancı Vakfı bulunuyor bu konsorsiyumun kurucu üyeleri arasında.
Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu; Dünya Engelliler Günü öncesinde, Avrupa Parlamentosu Engelliler Grubu, AB Komisyonu ilgili birimleri, insan hakları kuruluşları, engelli hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve Avrupa’nın büyük vakıflarının katılımıyla Brüksel’de konferans düzenledi. Alınan bilgiye göre; konferansta, Türkiye’nin 2007 yılında imza attığı ve engellilerin istihdamı konusuna önemli açılımlar getiren Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’nin 27. maddesi tartışmaya açıldı. Engelli bireylerin toplumda daha aktif rol üstlenmelerinin önündeki bariyerleri kaldırmayı ve istihdamı artırmayı hedefleyen 27. madde kapsamında, engelli çalışanlara uygun çalışma koşullarının sağlanmasıyla yükümlü, hükümetlere bağlı bir komisyon kurulması görüşüldü. Konferansta ayrıca, 27. maddenin uygulanmasında zorluklar, farklı ülkelerdeki örnek uygulamalar, yapılması gereken reformlar ve çözüm önerileri de paylaşıldı.
Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu’nun Türkiye’yi temsil eden tek üyesi olan Sabancı Vakfı, Sabancı ailesinin hayır faaliyetlerini kurumsallaştırmak amacıyla, 1974 yılında kurulmuş ve kısa sürede Türkiye’nin en büyük vakıflarından biri haline gelmiştir. Sabancı Vakfı’nın benimsenen var olma nedeni; "Toplumsal potansiyelin gelişimini sağlamak ve toplumsal duyarlılık bilincini gelecek nesillere aktarmak için özgün, yenilikçi ve kalıcı değerler oluşturarak insanların hayatında fark yaratmak"tır.
Sabancı Vakfı tam 39 yıldır engellilerin toplumsal hayata katılmaları ve eşit fırsatlara sahip olmaları için çalışıyor. Vakıf; sosyal yatırımlarını Hibe Programları’ndan Fark Yaratanlar Programı’na, Uluslararası İşbirlikleri’nden Burslar ve Ödüller’e kadar uzanan geniş bir yelpazede devam ettiriyor. Engellilerin eğitimine katkı sağlamak üzere her sene görme, işitme ve ortopedik engelli olan ve üniversite giriş sınavlarında en üst sırada bulunan 5’er öğrenciye burs veriyor. Sabancı Vakfı, ayrıca, Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunları’nda altın madalya kazanan özel sporcular için de Sakıp Sabancı Spor Ödülleri programını yürütüyor.
2004 yılından bu yana Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı yürütmekte olan Güler Sabancı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle verdiği mesajda; engelli bireylerin toplumsal hayata katılımı konusundaki en büyük engelin, kendileriyle ilgili karar alma süreçlerine dahil edilmemeleri olduğunu ifade etti. Güler Sabancı: “Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, engellilerin politika ve programlarla ilgili karar alma ve uygulama mekanizmalarına etkin olarak katılmaları gerektiğini savunuyor. Yaklaşan 2014 Yerel Seçimleri bu anlamda önemli bir fırsat. Engellilerin yerel yönetimlerde aktif olarak yer almalarının yolunu açmalıyız. Engellilerin haklarını gözeten bir yönetim anlayışı, katılımcı demokrasiyi de geliştirir” dedi.
Sayın Güler Sabancı’ya katılmamak mümkün değil. Engelliler karar alma süreçlerine dahil edilmedikleri sürece, toplumsal hayata tam anlamı ile katılmış olamayacaklar.
Ancak, kötümser olmamız için sebep yok. Örneğin; Ak Partiden Kırşehir Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını açıklayan Avukat Muhammed Emin Hekimhan görme engelli. Türkiye’nin ilk görme engelli belediye başkanı olmak Hekimhan’ın en büyük hedeflerinden biri. Engellilerin sadece tüketen ve bakıma muhtaç kişiler olmadığını, üretici ve yönetici konumunda büyük başarılar elde edebileceklerini ispatlamak için kendisine fırsat verilmesini istiyor.
Ben, yakın bir gelecekte engellilerin de karar alma süreçlerine dahil edileceklerine inanıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş