Paylaş
MHP grup başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ve Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'in, Engelli Hakları İzleme Komisyonu Kanun Telifi, 18 Aralık 2012 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de yaşayan engelli sayısına dikkat çekilerek, hukuki düzenlemelerin günlük yaşam pratiğinde uygulanamadığı belirtildi. Gelişmiş toplumlarda özel gereksinimli bireylerin eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam ve benzeri alanlarda sahip oldukları hakların çeşitli mevzuatlar ile güvence altına alındığı, bu hakların istismar edilmesi durumunda farklı yaptırımların uygulamaya konulduğu kaydedildi. Bu kanun teklifi ile; “engelli nüfusun genel nüfusa oranının %10’un üzerinde olduğu ülkemizde mevcut kanuni düzenlemeler ve imzalanan uluslararası sözleşmeler gereğince, özel gereksinimli vatandaşlara tanınan hakların uygulanabilirliği ile tanınan haklara aykırı tutum ve davranışlar için öngörülen yaptırımların işlerliğinin sağlanması yönünde TMMM Başkanlığı’na bağlı bir komisyonun oluşturulması için gerekli düzenlemenin yapılması” amaçlanıyor.
Bu komisyonun görevleri arasında;
- Engelli hakları konusunda uluslararası alanda genel kabul gören gelişmeleri izlemek
- Türkiye’de engelli haklarının, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası
anlaşmalara, T.C. Anayasası’na ve kanunlara ne ölçüde uygun olarak uygulandığını
incelemek, bu amaçla araştırmalar yapmak ve bu alanda çözüm bulmak
- Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların engelli hakları konusundaki
hükümleri ile T.C. Anayasası ve diğer ulusal mevzuat arasında uyum sağlamak için
yapılması gereken değişiklikleri ve düzenlemeleri belirlemek yer alıyor.
Engelli Hakları İzleme Komisyonu, görevleri ile ilgili olarak; Bakanlıklar ile Genel ve Katma Bütçeli Daireler’den, mahalli idareler ile muhtarlıklardan, üniversitelerden ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlardan bilgi isteme ve buralarda inceleme yapma yetkisine sahip olacak.
Ben böyle bir komisyonun engellilerin pek çok sorununa çözüm getireceğine yürekten inanıyorum. Çünkü bizim eksiğimiz “kanun” değil. Bizim eksiğimiz, var olan kanunların uygulanamaması… Bizim eksiğimiz, işlerlik kazandırılmış yaptırımlar…
Umarım, çok yakın bir gelecekte bu önerinin kanunlaştığını yine bu satırlardan müjdeleyebilirim sizlere.
Yeni yıl arifesinde sizlere duyurmak istediğim bir şey daha var:
Çoğunuzun bildiği gibi, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), kurulduğu 1989 yılından bu yana, toplumda daha fazla yer edinmek isteyen Cerebral Palsy’li çocuklar ve ailelerine hizmet veriyor. Cerebral Palsy alanında toplumda farkındalık yaratan çalışmalara imza atan TSÇV, Kahve Dünyası ile bir işbirliği sürdürüyor. Bu işbirliği, yeni yılda ve tüm özel günlerde Kahve Dünyası’ndan çikolata satın alanların, Cerebral Palsy’li bir çocuğun hayatında fark yaratılmasını sağlıyor.
Belki sizler de sevdiklerinizi sevindirirken Cerebral Palsy’li bir çocuğun hayatını farklılaştırmak isteyebilirsiniz!..
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş