Paylaş
İşgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine ilişkin düzenleme ve tedbirleri içeren “Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik”, bilindiği gibi, 26 Kasım 2013 tarihinde 28833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmaları ile hazırlanan bu yönetmelik, özellikle korumalı işyerlerinin kurulması ve geliştirilmesinde kolaylaştırıcı tedbirler içeriyor. Örneğin; 23 Haziran’da yayınlanan yazıma konu olan -İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Maslak’taki merkez yerleşkesinde açılan- Down Kafe bu tür bir işletme.
İzmit'teki "Dilek Sabancı Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon ve İşyeri Merkezi” ise bu yönetmeliğin çok öncesinden beri sürdürüyor varlığını.
3 Mart 2004 tarihinde hizmet vermeye başlayan bu Merkez Sabancı Vakfı tarafından yaptırılmış ve kullanım hakkı İzmit Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredilmiş bulunuyor. Toplam 6.950 m2 arsa üzerinde kurulu bulunan Merkez'in 1.950 m2'si kapalı hizmet alanı olarak kullanılıyor.
"Dilek Sabancı Gülen Yüzler Engelliler Mesleki Rehabilitasyon ve İşyeri Merkezi”nin amacı; engellilerin meslek sahibi olarak üretken bireyler konumuna gelmelerine olanak veren bir işyeri merkezi olarak, bu Merkez’in diğer kentler için örnek oluşturmasını sağlamak. Çalışma koşulları engellilere göre düzenlenmiş bulunan bu merkezde, maaşlı ve sigortalı olarak çalışan engellilerin mesleki bilgi ve becerileri geliştiriliyor. İşyeri Merkezi'nde atık kâğıt toplama, kâğıt kesim, montaj ve paketleme, file üretimi gibi işler yapılıyor. Merkez'de bilgisayar grafik-lâboratuvarı, serigrafi atölyesi, toplantı salonu, dinlenme salonu ve yemekhane bulunuyor.
Gülen Yüzler Mesleki Rehabilitasyon ve İşyeri Merkezi’ne uzman bir ekip tarafından fiziksel ve psikolojik uygunluk koşulları çeşitli kontrollerle değerlendirilmiş olan engelliler kabul ediliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ise kendi işini kurmak isteyen engelliler için yeni bir fırsat doğmuş bulunuyor. İŞKUR tarafından yapılan duyuruya göre, girişimcilik eğitimi alan veya kuracağı meslekte eğitim almış engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere, uygun görülmeleri durumunda hibe desteği veriliyor. Destek kapsamında engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonun yönetiminden sorumlu olan Komisyon’a sunuluyor ve projelere kuruluş işlemleri giderleri, işletme giderleri ve makine-teçhizat desteği olarak toplamda 26 bin TL’ye kadar hibe desteği verilebiliyor.
Ayrıca;
- Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını
sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projelere,
- Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun
sağlanmasını temin edecek projelere,
- Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam
edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projelere
de finansal destek sunulabiliniyor.
Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon kaynak tahsis edilmiş bulunuyor.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş