Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Biraz daha yapıcı olamaz mıyız acaba?..

Merhabalar sevgili okurlar. Okuyanlarınız hatırlayacaktır, 19 Aralık 2011 tarihli yazımda sizlere Kas Hastalıkları Derneği ve projeleri “Engelsiz Fırsat Okulları”ndan söz etmiştim.

Haberin Devamı

Aynı yazıda Dernek için çıkarılmış bir tahliye karar bulunduğunu ancak yürütmenin Sayın Kadir Topbaş tarafından durdurulmuş olduğunu da söylemiştim. Doğrusunu isterseniz, yazımda da ifade etmiş olduğum gibi, alınan kararın bir yanlışlıktan kaynaklandığına ve er geç düzeltileceğine yürekten inanıyordum.
Artık çoğunuz benim bir kas hastası olduğumu biliyorsunuz. Bir kas hastası olmakla birlikte, Kas Hastalıkları Derneği’ne üye değilim. Belki vaktim olmadığı için, belki de evime çok uzak olduğu için fırsat bulamadım üye olmaya. Ancak bir süredir yakından takip ediyorum Dernek faaliyetlerini.
WANDA (Dünya Kas Hastalıkları Dernekleri Birliği ), EAMDA (Avrupa Kas Hastalıkları Dernekleri Birliği), ALS/MND (Uluslararası Amyotropic Lateral Sclerosis Dernekleri Birliği), CEE-GN (Orta ve Doğu Avrupa Genetik Ağı), TREAT-NMD (Nöromüsküler Hastaların Değerlendirilmesi ve Tedavisi İçin Avrupa’da Dönüştürümsel Araştırma Projesi) üyesi olan Kas Hastalıkları Derneği; kas hastalığı ile yaşayan bireylerin, sağlıklı bireyler ile aynı standartlarda yaşayabileceği bir Türkiye yaratma amacı ile yürütüyor çalışmalarını.

Haberin Devamı

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Web Sitesi’nde yayınlanan 23 Şubat 2012 tarihli Basın Bülteni’nde de söylenildiği gibi, Dernek binasının üzerinde bulunduğu arsa 27.03.1991 tarihinde kiralanmış Kas Hastalıkları Derneği’ne. Dernek, bu arsa üzerine bedensel engellilerin rahatça gelip gidebilecekleri bir bina yapmış ve içini tefriş etmiş. 2005 yılında Microsoft ve Türkiye Bilişim Derneği, binanın giriş katında 11 bilgisayarlı  bir “Bilgisayar Laboratuvarı” kurmuşlar müştereken. Burada engellilere yönelik bilgisayar eğitimleri veriliyor. Verilen bu eğitimlerden sadece kas hastaları değil, farklı engelli  grupları da yararlanıyorlar.

Bu eğitimlerden bazıları:

2005-2006 yılında Bilge Adam sponsorluğunda 3'er aylık dönemlerle 4 kurdan oluşan ve 40 kişiyi kapsayan Yazılım Uzmanlığı kursu.
2005-2006 yıllarında Bakırköy Belediyesi Halk Eğitim Merkezi’nin desteği ile 20 kişiye Temel Bilgisayar Eğitimi.
2006 yılında Bakırköy Belediyesi Halk Eğitim Merkezi’nin desteği  ile 20 kişiye Bilgisayarlı Muhasebe kursu.
2007 -2008 yılında İŞKUR ile ortak gerçekleştirdiğimiz ve 40 kişiyi kapsayan Temel Bilgisayar ve Bilgisayarlı Muhasebe kursları.2008 -2009 yılında İŞKUR ile ortak yürütülen ve 40 kişiyi kapsayan Grafikerlik Eğitimi.
 
Bu eğitimlere katılmış olan 160 kişiden 45’i kas hastası, 115’i ise farklı engel gruplarından.

Haberin Devamı

Ben bu kurslara katılmış ve Yazılım Uzmanı olmaya hak kazanmış birini tanıdım; 28 Kasım 2011 tarihli, “Bahtiyar’ı Tanımak” başlıklı yazımın kahramanı Bahtiyar… Bir Bahtiyar yaratabildiyse eğer bu Dernek, -ki başka Bahtiyarlar da var- çok şey başarmış demektir.

Bir hastanın kendini iyi hissetmesi yalnızca doktora bağlı bir şey değildir. Bir yere ait olmak, herkesten çok onlara iyi gelir. Herkesten çok onların ihtiyacı vardır bir yere ait olmaya. Kas Hastalıkları Derneği gibi bir derneğe yalnızca tüzel bir kişilik olarak bakılmaması gerekir. Derneğin tahliye kararı; bir bakıma, bu derneğe üye olan hastaların ait olduklarını hissettikleri yerden kopartılmaları anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

Ben hukukçu değilim; kim haklı, kim haksız bilemem. Ancak bildiğim tek şey, hastalar mağdur… Derneğe gönül verenler, dernek için çalışanlar mağdur…

Biraz daha yapıcı olamaz mıyız acaba? Ben umutluyum… “Olabiliriz” diyorum…
 
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları