Paylaş
Merhabalar sevgili okurlar.
Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde görev yapan idealist öğretmen Gürbüz Savcı’dan ilk kez 27 Nisan 2012 tarihli yazımda söz etmiştim sizlere. Savcı Bey ‘zihinsel engelliler sınıf öğretmeni’; Van Erciş'ten gelmiş Ağrı’ya. Halen Patnos Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyor. Tıpkı kendisi gibi bir idealist olan Ağrı-Patnos Milli Eğitim Müdürü Salih Eskin ile birlikte engellilerin daha iyi eğitilebilmeleri için uğraş veriyorlar.
Birkaç gün önce, “Ağrı / Patnos'tan Engelliler için iki güzel müjde daha” başlıklı bir e-posta mesajı aldım Sevgili Savcı Gürbüz’den. Mesajında, Milli Eğitim Müdürü Salih Eskin’in bir ilke daha imza atarak hem bedensel engeli hem de görme yetisinin azlığından dolayı evden çıkamadığı için okula devam edemeyen bir kız öğrenci için “Evde Eğitim Programı” başlattığını bildiriyor bana. Öğretmenin öğrencinin evine giderek ders vermeye başladığını, öğrencinin bu sayede akranları gibi karne alma sevincini de yaşadığını ve böylelikle hayata daha sıkı bağlanmaya başladığını müjdeliyor. Savcı Bey, ayrıca, Milli Eğitim Müdürü’nün bu eğitim öğretim yılında en az 10 öğrenciye daha bu eğitimi sunmak için bütün adımları atmış bulunduğunu ve gerekli tüm koşulların sağlanmış olduğunu da söylüyor.
Sayın Gürbüz’ün bir müjdesi daha var Ağrı / Patnos'tan. Ağrı Milletvekilleri -Ağrı Valiliği, Ağrı Milli Eğitim Müdürlüğü ve Patnos Kaymakamlığı’nın da desteklerini alarak- Patnos'ta yaşayan binlerce engelli için tarihi bir adım atılmasını sağlamışlar. Patnos Özel Eğitim Uygulama ve İş Eğitim Merkezi için Bakanlık onayı alınmış ve arsa tahsisi gerçekleştirilmiş. Okul yapımı için bütün koşullar hazır durumdaymış. İhale işleminin bitmesiyle birlikte temel atılacakmış. Okulun bir sonraki eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başlaması plânlanıyormuş. Patnos Özel Eğitim Uygulama ve İş Eğitim Merkezi’nde okul öncesi sınıfından tutun da İlköğretim ve Ortaöğretim aşamalarının da yer aldığı bir okul bulunacakmış. Öğrenciler devlet imkânlarından yararlanılarak servisle evlerinden alınacak, öğle yemeklerini okulda yiyecek ve haftanın 5 günü bu eğitimden faydalanacaklarmış. Ayrıca, Merkez bünyesinde 5 İş Atölyesi kurulacak ve engelli öğrencilerin üretim yapmaları ve bu üretim karşılığında hayatlarını idame etmeleri sağlanacakmış.
Bu gibi müjdeler, özellikle de bu müjdeleri yaratan böylesi güzel insanların varlığı umutlarımı tazeliyor. Sanki yeniden doğmuş gibi hissediyorum kendimi. İstersek neler yapabileceğimizi görmek müthiş iyi geliyor bana. Yeni müjdelerinizi bekliyor olacağız Sevgili Gürbüz Savcı!..
Engellilerle ilgili tüm haberler ne yazık ki bu kadar güzel değil. Örneğin; okurum Sayın Ayşe Sarı, eşinden ayrılmış engelli çocuk annelerinin yaşadığı bir sorundan söz ediyor bana gönderdiği e-posta mesajında. “Engelli çocuğu olup eşinden boşanmış ve çocuğun velâyetini üzerine almış annelerin tıbbi malzeme harcamaları, eğer çocuk babanın sağlık yardımından yararlanıyorsa (annenin sosyal güvencesi yok ise) SGK tarafından babanın hesabına yatırılıyor ve annelerin çoğu bu geri ödemeyi babadan alamıyorlar. Bu konu ile ilgili sesimizi duyurmak istiyoruz. Lütfen bize yardım edin.” diyor.
Ayşe Sarı, TSK Elele Vakfı GATA Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hemşire. Aynı zamanda Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN ) Engelliler Komisyonu Başkanı. Ve engelli bir çocuğu var…
Aynı sorun daha önce başka okurlarım tarafından da iletildi bana. Ancak fırsat bulup köşeme taşıyamadım konuyu. Bu yüzden bir özür borçluyum kendilerine. Umarım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ortak çalışmaları ile kısa sürede çözüm getirilir bu önemli konuya.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş