Antik heykellerde testis oranını hesapladı alternatif Nobel ödülünü kaptı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Harvard Üniversitesi'nden gizli bir komitenin, bilimin eğlenceli yönüne dikkat çekmek için son 12 yıldır verdiği Alternatif Nobel Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu.
Ödül alan çalışmalar arasında antik heykellerin testislerindeki asimetriden, bira köpüğünün dayanıklılığının matematiksel ölçümüne, göbek kirinin genel bileşiminden Hindistan'daki fil nüfusunun tahmini yüzölçümü ve devekuşlarının insanlı ortamlardaki cinsel davranışlarına kadar yığınla faydalı çalışma var.
KEŞKE matematik gerçekten bu kadar eğlenceli olsaydı.
Matematiği sıfır biri olarak, bu yılki Alternatif Nobel Matematik Ödülü’nü çok tuttum. Hindistan'daki Kerala Ziraat Üniversitesi'nden K.P. Sreekumar ve G. Nirmalan'ın analitik çalışması, bu yılın şampiyonu oldu. İki Hintli bilimadamı, Hindistan'daki fil nüfusunun tahmini toplam yüzölçümü çalışmasıyla matematik ödülünün sahibi oldular.
Bu yılki Alternatif Nobel Barış Ödülü de çok anlamlı. İnsanla köpek arasındaki iletişimi sağlamak için köpek dilini tercüme eden Bow-Lingual adlı bilgisayar tabanlı otomatik cihaz aldı ödülü.
Son yıllarda Nobel Komitesi kime Barış Ödülü verse, hep dudak bükülerek karşılanıyor ya, işte bu yüzden barış dalındaki alternatif Nobel son derece ironik bir anlam taşıyor. Harvard'daki komite insanlar arasında barışın zorluğuna gönderme yaparcasına, ödülü, türler arası barış ve uyuma katkıda bulunan bilimadamlarına verdi. Ödüllü cihazı şu anda Japon piyasasında bulmak mümkün. Köpeğin havlama tonunu ölçerek hayvanın ruh hali hakkında bilgi veren cihazın İngilizce versiyonu da yakında piyasaya çıkacak.
Diğer bir hayvanlı çalışma da, dört İngiliz bilimadamına biyoloji ödülünü kazandırdı. Konu şu: ‘‘İngiltere'deki çiftlik koşullarında, devekuşlarının insanlar arasındayken gösterdiği flört davranışları.’’ British Poultry Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre devekuşları, insan gördükleri zaman cinsel açıdan daha aktif hale geliyorlar. Yani hayvanlarda biraz teşhircilik mevcut. Tabii bu araştırma çok lüzumsuz görünmekle birlikte devekuşu çiftliği sahiplerinin daha fazla verim elde etmesi açısından büyük önem taşıyor.
Hijyen dalındaki ödül de hayvan temizliği alanında müthiş bir performans sergileyen İspanyol mucit Eduardo Segura'ya verildi. Segura'nın kedi ve köpekler için geliştirdiği yıkama makinesi ödülü götürdü.
GÖBEK KİRİ VE TESTİSLER
Gelelim insanlara; Alternatif Nobel verilen çalışmalar arasında insanları en fazla ilgilendiren, göbek kirinin bileşimi araştırmasıydı. Sydney Üniversitesi'nden Karl Kruszelnicki, göbek kirinin tıknaz, orta yaşlı ve kıllı karınlı erkeklere özgü olduğunu ve kumaş lifleriyle deri hücrelerinin bileşiminden meydana geldiğini ortaya koyan çalışmasıyla disiplinler arası ödülü kazandı. Yaklaşık 5 bin kişinin göbek kirini analiz eden Kruszelnicki, kumaş lifi ve deri hücrelerinin kıllar aracılıyla göbek deliğinde toplandığını belirterek son noktayı koyuyor: ‘‘Malum, bütün yollar Roma'ya çıkar.’’
Kruszelnicki göbek kiri oluşumuna karşı önlem olarak önden kapaklı otomatik çamaşır makinesi kullanılmasını öneriyor. Çünkü önden kapaklılar, tepeden kapaklılara göre daha narin bir yıkama sağlıyor, böylelikle lifler açığa çıkmıyor. Araştırmaya göre çamaşır makinesini değiştirenlerin göbek kirlerinde dramatik bir düşüş meydana geliyor.
İnsanoğlunu ilgilendiren diğer bir çalışma da antik heykellerdeki testis orantısıyla ilgiliydi. İngiliz psikolog Prof. Chris McManus, İtalyan müzelerindeki çıplak heykellerin, gerçeğe tamamen zıt bir şekilde, sol testislerinin sağ testislerine göre daha büyük olduğunu keşfettiği çalışmasıyla tıp ödülünü aldı. Prof. McManus tam 107 heykeli inceledikten sonra Antik Çağ heykeltraşlarının son derece isabetli bir şekilde sağ testisi sola göre daha yukarı yerleştirdiğini, ancak hep aynı hatayı yaparak aşağıda kalan sol testisi daha büyük gösterdiğini, bununla birlikte ademoğlunun sağ testisinin aslında sola göre daha büyük olduğunu mükemmel bir şekilde tespit etmişti.
Edebiyat ödülünü ise ‘‘Önceden Çizilmiş Satırların Okuma Kavrayışı Üzerindeki Etkisi’’ başlıklı çalışmayla Amerikalı Vicki Silvers ve David Kreiner aldı. İki bilimci, kullanılmış ders kitabı alan öğrencilerin, altı çizili satırlar üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınavlardan daha düşük not aldığını tespit etmişlerdi ve okul kitabı yayıncılarının hesabına çalışmadıklarına da yemin ediyorlardı.
BİRA KÖPÜĞÜNE STANDART
Fizik dalındaki ödülü de Münih Üniversitesi'nden Arnd Leike, bira köpüğünün dayanıklılık süresini matematik yasalarıyla ölçerek bir standart getiren çalışmasıyla aldı.
Yılın en ibret verici ödülü ise kuşkusuz ekonomi alanındaydı. Amerika'daki şirket skandallarının kahramanları muhasebe yetenekleri (!) sayesinde topluca ödüle layık görüldüler. Enron, Arthur Andersen, WorldCom ve Adelphia gibi şirketlerin muhasebe dalavere uzmanları, hayali rakamların matematiksel konseptini iş dünyasına başarıyla uyarladıkları gerekçesiyle ekonomi ödülünü kazandılar.
Ancak hapiste oldukları için ödüllerini almaya gidemediler.