21. Yüzyıla Girerken

Ayşe ÖZEK KARASU
Haberin Devamı

Turistik milenyum hesapları

Turist çekmek için artık deniz-güneş-kum yetmiyor. İnsanlar kumda serilmek yerine atraksiyon istiyor. Her yıl 70 milyon turisti ağırlayan dünya birincisi Fransa'nın gelecek yıla dönük milenyum programında 32 kilometreye yayılan bir müzik festivali ve 1000 kilometrelik piknik de var.

Önümüzdeki yıl İngiltere'yi, çoğunluğu kaniş olmak üzere 1.7 milyon köpeğin ziyaret etmesi bekleniyor. Çünkü İngilizler yabancı ev hayvanlarına geçit vermeyen sıkı karantina kurallarını gevşetmeye hazırlanıyor. Amaç; turizm sektörünü canlandırmak.

Paris'teki bütün otel ve lokantalara buyur edilen köpeklerin hiçbiri bugüne kadar İngiltere'ye giremiyordu. Ama, geçenlerde düzenlenen turizm konferansında hükümet, otel sahiplerine bir uyarıda bulundu: ‘‘Fifi ve Lulu'ları ağırlamaya hazırlanın, çünkü bundan böyle pasaportlu her köpek ülkeye girebilecek...’’

Oysa bugüne kadar geçerli yasa, ev hayvanları için altı aylık karantina süresini öngörüyordu. Yeni uygulamanın başlamasından sonra İngiltere'ye giden turist sayısında yüzde 10'luk artış bekleniyor.

İngiltere turist sayısını artırmak için uğraşadursun, bazı şanslı Avrupa ülkelerinin parmağını bile oynatmasına gerek kalmıyor. Kosova'daki savaş gerekeni yapıyor. Türkiye, İtalya, Yunanistan ve Balkan ülkeleri, savaş yüzünden turist kaybederken zaten turistle dolup taşan İspanya, Portekiz ve Tunus savaşın kaymağını yiyor.

Portekiz geçen yıl Lizbon'daki Expo Fuarı sayesinde 11 milyon turist çekmişti. Bu yıl ise savaş nedeniyle Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerde rezervasyonları iptal edilen turistler Portekiz'e kayıyor. Ülkenin turizm gelirinin yüzde 60'ını toplayan Güney Atlantik kıyılarındaki Algarve 100 bin kadar sürpiz turistle karşılaşıyor. İngiltere, Almanya ve Hollanda'dan 2.6 milyon turist bekliyor Algarve.

Dünyanın en fazla turist çeken ülkesi Fransa'nın şansı ise sadece savaşla sınırlı kalmıyor. Geçen yıl 70 milyon turisti ağırlayan Fransa, milenyum programları sayesinde inanılmaz rekorlar kıracak gibi görünüyor. Çünkü komşu ülkelerdeki etkinlikleri izleyen bütün turistlerin Fransa'ya da uğraması bekleniyor. Hanover'deki Expo 2000 Fuarı'nın 40 milyon, Londra'daki Millenium Dome'un ise 15 milyon turist çekeceği hesaplandığına göre Fransa'ya gidecek insan sayısını düşünün artık.

BULVAR PARTİSİ

Fransa'nın milenyum programı da çok çekici. 31 Aralık gecesi Paris'te Champs Elysees boyunca verilecek partinin yanı sıra birçok kentte sergiler ve özel etkinlikler düzenlenecek. Örneğin gelecek yıl 21 Haziran'da Paris'i çevreleyen 32 km'lik ring otoyolda büyük bir müzik festivali; 14 Temmuz Bastil Günü'nde büyük bir hava gösterisi ve 336 kent ve köyü kapsayan 1000 km'lik güzergahta da dev bir piknik var.

Turizmden her yıl 10 milyar dolar kazanan Fransa bu şartlar altında gelecek yıl dünya liderliğini iyice pekiştirecek.

Bu arada adamların gözünü öyle bir turizm hırsı bürümüş ki, müzelerdeki grev yüzünden kaybettikleri 100 bin turistin bile hesabını yapıyorlar. Louvre Müzesi'nin açıklamasına göre geçen ay patlak veren grev yüzünden müze 100 bin turist ve 300 bin sterlin kaybetti.

Türkiye'ye gelince; bu yılın ilk dört aylık döneminde yüzde 15 gerileyen turizmin önümüzdeki 10 yıllık dönemde önemli büyüme hızı kazanması bekleniyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WEFA) tahmini verilerine göre Türkiye'nin bu yılki toplam turizm geliri 16.2 milyar dolara ulaşacak.

2010 yılındaki gelir düzeyi ise 33 milyar doları bulacak. Diğer bir deyişle, Türkiye'nin 1999-2010 döneminde turizm alanında kaydettiği büyüme yüzde 4.8'i bulacak.

Bir aksilik çıkmazsa, rakam fena değil.

Yazarın Tüm Yazıları