Sömürülüyoruz

Son zamanlarda en sık duyduğum eleştiri şudur: "Dindar insanlar sorgusuz sualsiz her şeyi kabul eden ve sömürülen bireylerdir."

Haberin Devamı

Özellikle Ortadoğu’da bitmeyen savaşlar ve ülkemizde ki dindar insanların çizdiği genel portre maalesef bu eleştirileri destekler nitelikte.

Tarihte de günümüzde de insanların en kolay sömürüldüğü “kavramlar” din ve cinselliktir.

Ben, sadece dindar insanların din kullanılarak sömürüldüğü iddiasını kabul etmiyorum. Bu tezimi de yaşanmış iki basit örnekle ispatlamaya çalışacağım.

Geçenlerde gazetelerde “cennetten arsa satarak insanları dolandıran çete üyelerinin” haberi vardı. Dolandırma yöntemleri de şöyle; “Bize şu kadar para vermen gerekiyor, aksi takdirde Allah’ın gazabına uğrarsın.”

Haberin Devamı

Bu yöntemle ciddi rakamlar kazanmışlar. İlginç olan ise; dolandırılan kişiler arasında hâkim, öğretmen gibi eğitimli insanların olmasıydı.

Bu olay bana geçmişi hatırlattı.

Uzun yıllar önce evlerin kapısına kâğıtlar bırakılırdı. Bu kâğıtlarda şöyle yazardı; “… Bu kâğıdı yedi haneye dağıtın. Dağıtmazsınız eviniz yanar, dağıtırsanız dileğiniz kabul olur.” gibi saçmalıklar.

Sonra devir değişti... Ama saçmalıklar değişmedi. Çok değil, birkaç yıl önce bu tür yazılar mail ve kısa mesaj yoluyla paylaşılmaya başlandı.

“Bu tarz mesajları/mailleri paylaşmayın, batıl şeyler bunlar.” dediğimde, “Biz de inanmıyoruz ama olsun. Ya başımıza bir şey gelirse? Ne kaybederiz ki?” cevabını aldım.

İşte sorun burada “ne kaybettiğimizin” bile farkına varamıyoruz. Sömürmek isteyenler, bizi bizden daha iyi biliyor inanın.

Zamana göre yöntemler değişiyor sadece.

Karşımızdakinin sömürülmesine söylenirken, dönüp kendimize de bir göz atalım.

Haberin Devamı

Ve kabahati kolaya kaçıp, hemen dine atmayalım.

Diyeceksiniz ki, "Bu örneklerle mi dünyada ve ülkede yaşanan sömürülmeyi bize anlatacaksın?" Hayır tabii ki!

Sadece önce kendimizi bir sorgulayalım. Sonra dindar insanların nasıl sömürüldüklerini yazalım/okuyalım.

....

Allah, insanın sömürülmesine izin vermez. Öyle uzun uzun ayetler, hadisler yazmayacağım size. Sadece İslam’ın bir hükmünden bahsedeceğim.

Bir Müslümanın namaz kılmak için abdest alması gerekir. Abdest almak için su lazım. Su yoksa toprak vs. teyemmüm yapar.

Suyun olduğu yerde teyemmüm olmaz. Düşünün öyle bir yerdesiniz ki, su yok. Bir şahıs da var ama o da durumdan istifade etmek için suyu değerinden çok daha pahalıya satmak istiyor size.

Ne yapardınız?

Haberin Devamı

Dindeki hükmü nedir biliyor musunuz?

Abdest almak için “paran olsa dahi” suyu para vererek almayacaksın. Çünkü ortada haksız yere istenen bedel var. Teyemmüm yap kâfi. Sadece içmek için suyu satın alabilirsin.

Allah daha nasıl anlatabilir bize? Biz anlamamakta bu derece ısrar ettiğimiz sürece…

Yazarın Tüm Yazıları