Paylaş
Meğer yelken de erkeklerin tekelinde bir spormuş.
Ne acı değil mi?
Her yerde erkekler önde.
Her yeri onlar doldurmuş vaziyette.
Tamam, kadınlar da yelken yapıyor, ama benim sandığım kadar çok değilmiş.
Hele kadınlar için ulusal yelken kupası diye bir şey yokmuş!
Çok şaşırdım bunu duyunca...
Ta ki fotoğrafını gördüğünüz bu üç kadın (Arzu Çekirge Paksoy, Serap Gökçebay, Diana Misim) bu işe gönül verip canla başla çalışıp organize edene kadar.
Onlar, Türkiye’nin ilk ulusal kadın yelken yarışını yapıyorlar.
Hem de üç yıldır!
Onlara kocaman bir alkış.
Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası bu yıl, 7-8-9 Eylül’de Caddebostan-Adalar parkurunda gerçekleştirilecek.
Muazzam heyecanlılar.
Ve gururlular.
Çünkü her geçen gün daha fazla kurum bu kupaya dahil oluyor.
Kurumsal olarak da katılabiliyorsunuz, bireysel olarak da...
Arzu, Serap ve Diana sayesinde 70 tane yelkenci kadınla bir araya geldim.
Kalamış’ta buluştuk.
Eğlenceli, dinamik, zımba gibi bir ekip. Hepsi eylülün başında birbiriyle yarışacak.
Bir kısmı çok iyi yelkenci, bir kısmı böyle bir kupanın varlığından sonra yelken öğrenmeye ve yarışmaya karar vermiş.
Hepsinin de bütün kadınlara bir çağrısı var:
“Yelken seviyorsanız bu fırsatı kaçırmayın, hadi gelin, siz de bizimle yelken yapın!”
Sizi, bu kupanın yaratıcılarıyla baş başa bırakmadan bir önemli detayı daha belirtmek istiyorum. Onlar, her kupada “İyiliğe yelken açıyorlar”, çünkü elde ettikleri gelirin bir kısmı her yıl AÇEV’e gidiyor.
İçinde sosyal fayda olan her şey de beni inanılmaz mutlu ediyor!
Yaşasın kadınlar!
Yaşasın iyilik hareketi!
Yaşasın kadın yelkenciler!
Sizi tebrik ediyorum! Türkiye’nin ilk Ulusal Kadın Yelken Kupası’nı düzenliyorsunuz. Bu işe nasıl kalkıştınız? Bir hikayesi var mı?
ARZU: Olmaz mı? Diana, çok sıkı bir yelkenci. 2 senedir yelken yapıyor. Biz Serap’la kurumsal hayattan geldik, Diana da öyle. Profesyonel kariyerinden sonra danışmanlık şirketi kurdu ama yelkene hep devam etti. Fikir ondan çıktı. “Sadece kadın yelkencilerin katılacağı bir kupa düzenleyelim!” dedi. Biz de Türkiye’nin ilk sosyal sorumluluk danışmanlık şirketini kurmuştuk Serap’la. Türkiye’de ilk kez kadın çalışanların hem yarışıp hem de “iyilik yapacağı” bir ulusal yelken yarışması düzenleme fikri bize çok heyecan verici geldi. Hayata geçirdik! Bu yıl da üçüncüsünü yapıyoruz. 7-8-9 Eylül’de...
Amaç ne?
SERAP: Tabii ki Deniz Kızı Kupası’yla kadınların yelken sporuna ilgisini arttırmayı hedefliyoruz. Ama aynı zamanda iş hayatındaki kadının takım olma, hedefe ulaşma, zor koşullarla mücadele gibi kişisel yetkinliklerini geliştirmesine de destek olmayı amaçlıyoruz.
KADIN SPORCU SAYISI ÇOK AZ
Peki sadece kurumlar mı yarışabiliyor?
DIANA: Hayır. Kurumsal takımların yanında, bireysel kadın yelken takımları da yarışabiliyor. Yelken tutkunu en az 5 kadın, bir araya gelip bireysel takımlar oluşturuyor ve yarışmaya katılabiliyor. Bu sene ayrıca Deniz Kuvvetleri’nin kadın yelkencileri de yarışımıza katılacak. Bu da bize hem büyük bir gurur, hem de mutluluk veriyor...
Ben bu kadar az kadın yelkenci olduğunu bilmiyordum...
DIANA: Ne yazık ki öyle. Yelkene ilgi hızla artıyor ama kadın sporcu sayısı çok az. Zaten bizi Kupa’yı yapmaya yönlendiren de bu. 50 yıldır faaliyet gösteren Yelken Federasyonu’na kayıtlı 6 bin lisanslı yelkencinin yüzde onu bile kadın değil! Öte yandan Türkiye’de pek çok yelken yarışı düzenleniyor ve bunlara pek çok kurumsal takım katılıyor. Yani şirketlerin yelken sporuna ilgisi artıyor. Ama şirket takımları içinde de kadın sayısı çok kısıtlı. Ya sadece erkek takımları var, ya da 1-2 kadın yelkencinin olduğu karma takımlar var.
ARZU: Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası’yla yelkenci kadın sayısını yükseltmeyi ve mevcut kadın yelkencileri motive etmeyi hedefliyoruz. İlk 2 yılda 150 kadın sporcuya ulaştık! Bu sayının yüzde sekseni ilk kez yelken ile tanıştı ve ilk kez yarışa katıldı...
Süpermiş!
SERAP: Evet. 16 kadın yelken takımının oluşmasına vesile olduk. Bu rakamları önemsiyoruz. Her sene bu kupayı müthiş bir heyecanla organize ediyoruz. Kapımız da bütün kadınlara açık!
HİÇ BİLMEYENLER 18 SAATLİK EĞİTİMDEN SONRA YARIŞIYORLAR
Türkiye Yelken Federasyonu’nun himayesinde mi gerçekleşiyor?
DIANA: Evet. İstanbul Yelken Kulübü’nün işbirliğiyle. Yarışlara tüm IRC sınıfında olan tekneler ile gezi sınıfı tekneler katılabiliyor.
E peki yelken eğitimi olmayan kurumlar Kupa’ya nasıl katılabilir?
SERAP: Kupaya kurumsal olarak katılmak isteyen takımlar, yelken eğitimleri varsa direkt olarak kayıt yaptırıp katılabilirler. Yelken eğitimi olmayan takımlarsa minimum 18 saatlik eğitim programından geçerek Kupa’da yarışabilirler. Aynı durum bireysel takımlar için de geçerli. Kupayla ilgili katılım koşulları ve eğitim alınabilecek uzman yelken okullarıyla ilgilenen kurumlar ve kadınlar www.denizkiziyelkenkupasi.com sitemizden ulaşabilirler.
HEDEF ULUSLARARASI
Gelelim iyilik kısmına... Bu kupadan elde edilen gelirin bir bölümüyle AÇEV’e destek oluyorsunuz...
ARZU: Evet. Kadınları yelken sporuyla tanıştırmak ve kadın yelkenci sayısını arttırmak hedefiyle yola çıktığımız bu projede, sosyal sorumluluk boyutuyla da fark yaratmak istedik. Sadece kadınların yarıştığı bu kupanın gelirinin bir bölümüyle, yine kadınlar için çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya karar verdik. 3 yıldır Anne-Çocuk Eğitim Vakfı-AÇEV’e katkı sağlıyoruz. Özetle, Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası ile “İyiliğe Yelken Açıyoruz!” Hayallerimiz büyük! Önümüzdeki yıllarda Kupa’yı uluslararası boyuta taşımayı ve farklı yerlerde de düzenlemeyi arzu ediyoruz.
Paylaş