Köyler sizi çağırıyor

Yılmaz Erdoğan, Özgü Namal, Ege, Özlem Tekin... Tası tarağı toplayıp köye göçtüler. Peki neden buna ihtiyaç duyuyoruz? Biz de niyetlenirsek en güzel adresler nereleri?

Haberin Devamı

Tası tarağı toplamak için 8 neden
Köyler sizi çağırıyor

Biri organik mi dedi... Meyvenin, sebzenin, doğanın, doğalın, gezen tavuğun, serbest tavuğun ta kendisi... Dalından, toprağından şifayla, afiyetle...
İşleyen demir ışıldar... Parlamaya hazır olun! O hayalini kurduğunuz köylerde, küçük sahil kasabalarında herkes zanaatkâr, herkes marangoz, tamirci, boyacı, inşaatçı, emekçi... Yani her iş ellerinizden öper.
Hep öğrenci tam öğrenci... Emeklilik hayalleri şehir işi. Doğal hayata gelince doğal hayatın emeklisi, mezunu, mezuniyeti yok. Burada hep öğrencisiniz. Her gün yeni bir şey öğrenmeye hazır mısınız?
Üçü bir arada... “Şehrin kaosu, kıyameti, gürültüsü, trafiği sizin olsun” diyenleri sadeliğe, sakinliğe, samimiyete alalım. Doğanın sadeliğine, sakinliğine, insanının samimiyetine doyalım.
Para dediğiniz ne ki... Paraya tamam, takasa devam... Tamam, para da olacak ama hayatın kalbinde değil kıyısında, köşesinde olacak. Biri size süt verecek, siz ona yumurta. O sizden un alacak, siz ondan yağ.
Doğanın egosu yok... Doğa yarışmaz, doğa savaşmaz, doğa depresyona girmez, surat yapmaz, arkanızdan iş çevirmez... Hayvanlar da öyle. Haliyle üzülmezsiniz, gücenmezsiniz, sendroma, depresyona girmezsiniz...
O eski bayramlar bulundu... O eski günler, değerler, sevgiler, dostluklar, heyecanlar bulundu. Vicdan, merhamet, saygı bulundu! Burnunuzda tüten, tadı damağınızda kalan ne varsa o köyde, o küçük sahil kasabasında.
Karar verildiyse, gereği yapılsın... “Hevestir geçer... Sen yapamazsın oralarda! Bir-iki gün izin al, durduk yerde icat çıkarma!” diyenlere kulaklar kapansın. Arananın değişiklik değil, değişim olduğu büyük harflerle yazılsın.

Haberin Devamı

Bu da buzdağının alt kısmı

“Bu sadece masum bir istek mi? Yoksa bir sendromun habercisi mi?” Uzman psikolog Cevher Sönmez’e sordum:
İnsan anlaşılmadığını düşündüğünde, kaplumbağa misali kabuğuna çekilir ve bulunduğu yerden yavaşça uzaklaşırmış. Ve her gidiş bir mesajmış: “Beni anlamıyorsunuz!”, “Yanımda değilsiniz!” Uzman psikoloğumuza göre işte bu yüzden birçok sanatçı, oyuncu, ünlü, ünsüz bulunduğu ortamdan, şehirden uzaklaşmayı tercih ediyormuş.
Bir yerden ya da birilerinden kaçma, gitme isteği ‘stimul-reaksiya’ denilen etkiye-tepki prensibinin karşılığıymış. Fernweh ve drapetomania gibi sendromlar da bu durumdan beslenirmiş. Yani uzaklaşma isteği, her zaman sandığımız kadar da masum değilmiş. Köküne, temeline dikkat dikkat!
Gitmek isteyenlerin genellikle aidiyet duyguları zayıf olurmuş, kendilerini içinde bulundukları ortama, gruba, şehre, ülkeye ait hissetmezlermiş. O zaman aidiyetimize kuvvet, ruhumuza sağlık...
Gitmek her şeye şifa mı? Değilmiş elbet. İnsanın kalbinde, ruhunda götürdükleri en büyük esaretiymiş. En kıymetlisi giderken kendimizden, içimizden, ruhumuzdan gitmemek...

Haberin Devamı

HANGİ ÜNLÜ NEREDE?

Köyler sizi çağırıyor

Şarkıcı Ege şehrin gürültüsünden uzak Bodrum Güvercinlik’te, ormanın içinde ağaçtan bir evde...
Yeni hayatıyla hepimizin kalbini ısıtan beş köpeği, bir atı ve eşeği ile teknolojisiz hayatın tadını çıkaran Özlem Tekin Milas’ta...
Oyuncu Aslı Tandoğan İstanbul’un hem içinde hem de dışında, Riva’da...
Hayko Cepkin... O artık Kuşadası’nın yerlisi...
Yılmaz Erdoğan... Köyceğiz’deki evi, hayatı, organik tarım aşkı...
Çocuklu ve mutlu Özgü Namal Kaş’ta...
Oyuncu Yeşim Büber belki de en özgür ünlülerden; yaz-kış teknede...
Bir başka Bodrumlu oyuncu Esra Akkaya...

Gidelim buralardan diyenler için alternatif rotalar
Köyler sizi çağırıyor

Ayvalık’ın ruh ikizi ama çok daha sadesi, sakini Dikili Bademli...
Doğası, denizi, mis gibi havası, lezzetleri ve insanlarıyla Karaburun, Mordoğan, Balıklıova...
Küçük, sessiz, sakin bir Egeli... Üstelik son derece beyefendi... Kalbimize sığdırdık Sığacık...
İçimizdeki Ege kasabası... Son yılların gözde durağı, elinizi çabuk tutun derim Urla...
Hayat ve hayal listenizin liste başı Çanakkale Sokakağzı...
Muğla’nın en sakini, doğasıyla, havasıyla gönülleri ve hayalleri fethedeni Köyceğiz...
Bodrum’un emeklilik ve huzur köşesi Mazı...
Kaş’ın en güzeli, en keyiflisi, en Meis manzaralısı Çukurbağ...
Kalbimize, ruhumuza, hayallerimize ilham olsun diye Seferihisarlı Akarca, Kuşadası’ndan Güzelçamlı, Ayvalıklı Badavut...

 

Yazarın Tüm Yazıları