Kadın türkü söylerse dünya değişir!

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli çoksesli, çok renkli, çok dişi bir projeye, 1001 Çiçek Kadın Korosu’na hayat verdi.

Haberin Devamı

Marmara’nın tek kadın belediye başkanı, kadınların ‘toprak anası’ ile konserlerinde buluştum.

 

Sevincimizde, acımızda, dört duvar arasında derdimizi içimize attığımızda... Umutlarımızda, hayallerimizde, can kırıklarımızda... Türküler hep orada! Çünkü bu ülkenin kadını demek biraz dert, biraz türkü demek... Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli; Sivas, Divriği’den... Sazın, sözün memleketinden... Kimi zaman doktor, kimi zaman kardeş, kimi zaman anne, kimi zaman dost, sırdaş... Avcılar’a şifa, kadınların dertlerine derman, yaralarına merhem... Kadının dilinden, sesinden ve hatta sessizliğinden çok iyi anlayan bir kadın o!


Handan Hanım “Kadının sesi evinin dışında da çıksın!” diyor ve belediye başkanı olur olmaz bir belediye konservatuvarı kuruyor. Ve kadının sesini mahallesine, semtine hatta tüm ülkeye ve dünyaya duyurmak için başlıyor çalışmalara... Avcılar’ın 10 mahallesinde 100’er kişilik kadın koroları kuruyor. 10 mahalle bir araya geldiğinde 1000 çiçek oluyor. Aralarına Handan Hanım’ı da alınca 1001 Çiçek Kadın Korosu hayat buluyor. “Yapabilir miyim, kocam ne der, evde işler ne olur, çocuklar ne olur” diyenler çıkıyor. Ama sesler, eller ve kalpler birleşince ‘acaba’lar da rafa kalkıyor. Handan Hanım, “Türkü yakanlar yasa yapanlardan daha güçlü! Kadın türkü söylerse dünya değişir!” diyor.

 

Haberin Devamı

 Kadın türkü söylerse dünya değişir

 

 İçine attıklarını türkülere veren anne...


1001 çiçeği, ‘toprak ana’larıyla sahnede görünce tüylerim diken diken oluyor. Gür sesleriyle, türkülerinin içli sözleriyle gözlerim doluyor. Konser sonrası bu güzel sesli kadınlarla sohbet etme fırsatı yakalıyorum. Söze Handan Hanım’a hayranlıklarını anlatarak başlıyorlar. Bir anne vardı ki kalbime en çok o dokundu. 10 yıl önce çaresiz bir hastalık nedeniyle kızını kaybeden bir anne... Tam 10 yıl boyunca insan içine çıkmamış. Değil şarkı söylemek, insan sesine bile tahammül edemiyormuş. Ama sonra
1001 Çiçek Kadın Korosu girmiş hayatına. Bütün kadınlar gibi yalnız evinden değil, kabuğundan da çıkmış. İçine attıklarını türkülere vermiş.

 

Haberin Devamı

Bugüne kadar neler yaptılar?


Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü kutlamalarında konser verdiler. “Artık savaş olmasın, anneler ağlamasın” dediler.
Uluslararası Kadın Belediye Başkanları Zirvesi’nde 10 dilde şarkı söylediler.
Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Avcılar Belediyesi’nin önünde kadına şiddete türküleriyle dur dediler.


Bundan sonra neler yapacaklar?


8 Mart Kadınlar Günü’nde ve Anneler Günü’nde yine türkülere hayat verecekler. Handan Hanım’a “İlerleyen günlerde turne var mı?” diye soruyorum. Tekliflere açık olduklarını söylüyor. Şiddetin, haksızlığın, istismarın önünde türküleriyle duracaklarını, üstelik bunu hiçbir ücret talep etmeden yapacaklarını belirtiyor.

Yazarın Tüm Yazıları