Gelin-kaynana-damat Bermuda Şeytan Üçgeni

Gelin-kaynana kavgası insanlık tarihi kadar eski. Tarihte, mitolojide, şarkılarda, manilerde, filmlerde, dizilerde... Onlar her yerde. Araya bir de damat girdi mi vay hallerine. Düğün sezonuyla birlikte “Sizinkilerde kaç gün, bizimkilerde kaç gün kalacağız” sezonu da açıldı. Peki klişeleşmiş bu sorunlar nasıl çözülür, uzmanlar, bu ilişki sarmalından kazasız belasız çıkmak için neler öneriyor?

Haberin Devamı

◊ Sizinkilerde kaç gün, bizimkilerde kaç gün kalacağız?” Yaz sezonuyla birlikte sizinkiler-bizimkiler sezonu da açıldı! Alt metni hep ‘bizimkilerdir’ aslında. Sizinkiler olmasa da olur! Bu muhabbet pamuk ipliği, bu muhabbet evlilikte ya afiyet ya zafiyet. Afiyet için hep hanımın ailesine, zafiyet için kayınvalideye.

◊ “Anne, Annem, Anneciğim” Kayınvalidenin “Anne” beklentisi fevkalade sinir yapar. Siz “Ayşe Teyze” dedikçe kulak kapar. “Ayşe Hanım” derseniz araya soğukluk yapar. Bir tık üstü hitapsızlık. İşin püfü kayınvalidenizin adının “Anne” olduğunu düşünmek. Ha, bu arada tabii ki o size asla “Kızım... Yavrum...” demeyecek ama “Anne, Annem, Anneciğim” diye peşinden koşmanızı bekleyecek.

◊ YGS, LGS, KPSS bahane, KGS (Kaynana Geçim Sınavı) şahane. Falancanın irili ufaklı, küçüklü büyüklü gelinleriyle bir ömür sınanmaya, yarışmaya, yarıştırılmaya hazır mısınız? Üstelik bu sınavın, yarışın kaybedeni hep siz. Ağzınızla kuş da tutsanız, çocuk da kariyer de yapsanız, sofraya kuşsütü de koysanız yine siz.

Haberin Devamı

◊ “Öyle demek istemedi!” İşte Bermuda Şeytan Üçgeni’mizin damat ayağı. Acı ama gerçek, önce size hak verecek, gaz verecek, arka çıkacak. Yangın anında da ilk kendini, sonra annesini kurtaracak. Tereyağından kıl çeker gibi her işten sıyrılacak.

◊ Arabanın ön koltuğu, evin başköşesi, sofranın olmazsa olmazı... Cevap veriyorum kayınvalide. Arabanın ön koltuğuna, evin, sofranın, sohbetin başköşesine hep o oturacak. Oturamazsa fena kurulacak hatta kuduracak, sizi de kudurtacak.

Gelin-kaynana-damat Bermuda Şeytan Üçgeni

UZMAN GÖRÜŞÜ

◊ Gelinler size söylüyorum, kayınvalideler siz anlayın! Kendinizle, kayınvalidenizle, uzak-yakın akrabalarla savaşmayın, barışın! Sonra şu kendini kanıtlama işinden son değil ilk düzlükte vazgeçin! Surat sallamayın... Laf sallamayın. Tatlı dile saygı katın, ortaya karışık yapın. Sıkıntılar tam gaz devam mı? Olabilir, söz konusu insan ve insan ilişkileri. Ama günah keçisi eşiniz değil! Adama sallayıp durmayın.

Haberin Devamı

◊ Kayınvalideler, her daim valideler... Size nasıl ağız dolusu “Anne, Annem, Anneciğim” denilsin istiyorsanız siz de ağız dolusu “Kızım” deyin, “Canım” deyin. Ama ne olur öyle dudak ucuyla, yarım ağız “Gelin” demeyin. Her şeye atlamayın, sözü Maraş dondurması gibi uzatmayın. Tamam, “Aslan” dediniz, “Kaplan” dediniz, “Paşa” dediniz ama en nihayetinde siz de bir insan doğurdunuz. Doğurduğunuzu, oğlunuzu üstün görmekten vazgeçin! Sonra her fırsatta oğlunuza gelini kötülemeyin. Gelininizle konuşun... Bir de gelinin annesi meselesi var tabii. O da sizin gibi anne, hatta kayınvalide. Kırmayın, kırılmayın.

◊ Çok sevgili damat beyler... Daha doğrusu köprü beyler... Evet, siz bu üçgende köprüsünüz, dengesiniz. Doğru, dürüst ve adaletli olun. Herkese iyi olacağım diye evde karınıza, telefonda annenize yanar dönerlik yapmayın! Anne başka, eş başka. Kıyaslamayın, yarıştırmayın... Büyüyün... Ailenin, evin direği, temeli olun.

Haberin Devamı

◊ Sana kayınpederini söyle, sana evliliğini söyleyeyim... Yazar, Aile-Evlilik Danışmanı Serhat Yabancı “Mutlu evliliğin yolu, doğru kayınpederden geçer” diyor. Ama hemen rahat davranmayın: Kayınpederler size de bir çift lafım var! İyisiniz, hoşsunuz ama nedense bu üçgende hiç yoksunuz. Kimseyle sorun yaşamamanız, hırgür yapmamanız aşırı tatlılığınızdan değil, umursamamanızdan. Bundan böyle siz de müdahil olun, oğullarınız gibi köprü olun, denge olun!

Yazarın Tüm Yazıları