Paylaş
Maden faciasında ölenlerin ailelerine devlet tarafından maaş ödemesi yapılmaya başlanırken, yaralı kurtulan ve maden kapalı olduğu için işsiz kalan binlerce işçi mağdur durumda.
SÜREKLİ yazmasam da her hafta Soma maden faciası ve mağdurlarını yakından takip etmeye, Soma’dakilerle görüşmeye devam ediyorum. Ölenlerin ailelerine devlet tarafından maaş ödemesi yapılmaya başlanırken, bir başka önemli sorun var şu an Soma’da. Yaralı kurtulan ve maden kapalı olduğu için işsiz kalan binlerce kişi mağdur durumda.
Bu işçilerden biri olan Musa Metin ile görüştüm. Faciadan 3 gün önce vardiyası değiştirildiği için yaşıyor. ‘Ama’ diyor ‘Biz şimdi her gün ölüyoruz. Bize önce maaşlarınız yatırılmaya devam edecek dendi ama 17 Haziran’da eylem yapana kadar sıkıntı çektik. Zaten biz eylem yaptıktan bir gün sonra 18 Haziran günü devletin de bize 2 maaş vereceği söylendi ve maaşlarımızdan vergi kesintisi yapılmayacağı yasa olarak çıktı. O zaman şirketten maaşlarımızı aldık ama yine de vergiler kesilmişti. Hatta kesintileri görmeyelim diye bordrolarımızı da vermediler. Ama devletin vereceği söylenen maaşları hala alamadık. 2-7 Temmuz arası ödenir deniyordu, 15 Temmuzda hala alamadık. İşkur’u arıyoruz, bize böyle bir ödeme emri gelmedi diyorlar. Sorun şu ki; Karşımızda muhatap yok’ diyor.
Bu arada madenin 14 Temmuz itibariyle kapısının açılıp hava temizleme çalışmalarına başlandığını, külcüler gibi farklı bölümlerde çalışan bazı işçilerin çağırılacağını duyduğunu anlatıyor. ‘Sizi çağırsalar gider misiniz?’ diyorum, ‘Mecburen giderim çünkü 9 yıllık tazminatım içeride. Bir gün gitmesem yakarlar’ diyor. Bu arada, iş teklifleri aldığından bahsediyor. Bunlardan biri de İşkur’un bulduğu bir işmiş. ‘İyi, hoş, İşkur bana iş buluyor da, madendeki tazminatım ne olacak deyince, onu bilemeyiz diyorlar. Yoksa tazminatlarımız unutturulmaya mı çalışılıyor’ diyor.
Sonuç olarak, sözler veriliyor ama tutulmuyor. İşin kötüsü takip edilecek muhatap yok. Somalı madenci Musa Metin’in dediği gibi ‘301 arkadaşları madende öldü ama geride kalanlar hergün ölüyor.’
KÖMÜR GÖZLÜ ÇOCUKLAR İÇİN
Sıkıntıları dile getirdik, ama iyi şeyler de oluyor Soma’da. Hem de hiçbir zorlama olmadan, gönüllü olarak yapılıyor çoğu. Tıpkı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin yaptığı gibi. ÇYDD Soma’da, 7 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar özellikle madencilerin çocuklarına yönelik ilkokula hazırlık eğitimine başladı. İlçede kendi bütçeleriyle kiraladıkları bir binayı tam bir eğitim yuvasına çeviren gönüllüler, okul öncesi çocukları eğitirken, annelerini de ağırlıyor. Bu çalışmalarda gönüllü olan anaokulu, branş ve sınıf öğretmenleri, psikolog, pedagog ve sanat eğitimcilerini kendi imkanlarıyla Soma’da konaklatan dernek, yaz boyunca burs verecekleri öğrencileri de belirleyecek. TOBAV İzmir’in müzik, farklı kurumların spor etkinlikleri gibi birbirinden eğlenceli ve eğitici eğitimler veren gönüllü kuruluşların eşlik ettiği ÇYDD, burs için bağış toplamaya da devam ediyor. Şu anda bu yazıyı okurken Soma’daki o çocuklar için bir şeyler yapamamanın sıkıntısını hissediyorsanız hemen girin www.çydd.org.tr’ye ya da hadi daha çabuk olsun, atın bir mesaj 5264’e en azından bir üniversite öğrencisine destek olun...
Paylaş