Rengahenk gelenekleri yaşatıyor

TEKNOLOJİNİN hızla ilerlediği ve neredeyse el yazısıyla yazmayı bile unuttuğumuz günümüzde, yüzlerce yıllık sanatları yaşatmak adına büyük uğraş veren bir dernek var.

Haberin Devamı

 Rengahenk Klasik Sanatlar Derneği, İzmir’de kendi çabaları ile Tezhip, Minyatür, Hat ve Ebru sanatlarını icra eden kurumsallaşmış ilk atölye. Her yıl birçok kurs açarak onlarca kişiye bu özel sanatları öğreten derneğin Başkanı Gönül Pekmezci ile çalışmalarını ve projelerini konuştuk.

- Renagahenk ne zaman ve hangi amaçla kuruldu hangi sanatlar var?
- Rengahenk, 1999 yılında kuruldu. Klasik sanatların yaşaması, akademik ortamda öğretilmesi ve gelecek yıllarda varlığını sürdürmesi temel amacıdır. Bu eserleri üretirken çağdaş ve güncel yorumlara da yer vermektedir. Geleneksel kitap sanatı olan tezhip, ebru, hat ve minyatür sanatı eğitimi vermektedir. Uygulanan eğitim sonucunda özgün tasarımlar yaratılması sağlanır. Ancak minyatürde Nakkaş Osman, Matrakçı Nasuh, Levni, Tezhipte Karamemi, Nakkaş Şahkulu, Baba Nakkaş, hatta Şeyh Hamdullah, Ebruda Mehmed Necmeddin Okyay gibi ustaların değerli eserlerinin izinde de gidiyoruz. Rengahenk, 2013 yılında 21 üyesi ile dernek oldu. Sanatçılarımız farklı meslek gruplarını icra eden kişilerden meydana geliyor.

Haberin Devamı

Rengahenk gelenekleri yaşatıyor


- Dernek faaliyetleri nelerdir?
- Her yıl 1 Eylül- 30 Mayıs arasında tezhip, minyatür, hat ve ebru dallarında haftanın birer günü eğitimler veriliyor. Ayrıca derneğimiz çeşitli vakıf, dernek, okul ve şirket, hayır kurumları ile işbirliği yaparak atölye çalışması, kermes düzenlemektedir. Üyelerimizin gönüllü olarak ürettikleri küçük eserler bu tip kurumlara bağışlıyorlar. Bu faaliyetler kapsamında ihtiyacı olan öğrencilere burs veriliyor. Derneğimizde, temel sanat eğitimi, Osmanlıca, sanat felsefesi, sanat tarihi, klasik sanatlar tarihi vb konularda seminerler de düzenleniyor. Sosyal sorumluluk projesi üretmek için, EÇEV, Rotary, Koruncuk Vakfı, belediyeler, özel-devlet okulları ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Yurtdışından, bu sanatlara ilgili grupları Rengahenk misafir ederek, ebru atölye çalışması yaptırıyor. Bunların yanısıra ülkemizde bulunan mültecilere yardımcı olan kurumlara da gönüllü olarak destek oluyoruz.

Haberin Devamı

Rengahenk gelenekleri yaşatıyor

İZMİR’DE BU SANATLARI İCRA EDEN KURUMSAL İLK ATÖLYE
- Bu eski sanatlara ilgi var mı? Kurslara daha çok kimler katılıyor?
- Derneğimizin eğitim programına bu sanatı bilen ve aşk ile bağlı olanlar katılıyor. Diş hekimi, mimar, hekim, iktisatçı , öğretmen, ekonomist gibi farklı meslek gruplarından katılımcılarımız oluyor. Derneğimizde eğitimi tamamlayanlar çalışmalarını kendi atölyelerinde veya bazı kurumlarda eğitmenlik yaparak sürdürmektedir. İlginç bir şekilde bu sanatlara olan ilgi oldukça fazla ve gün geçtikçe de artıyor.
- Nasıl bir eğitim veriliyor, akademik program denilebilir mi?
- Tezhip, minyatür ve ebrunun eğitim süresi iki yıl. Yeterliliği oluşmuş öğrenciler sertifika alabiliyor. Hat eğitimi için daha uzun süre gereklidir. Eğitim programı bu sisteme göre şekillenir. Geleneksel tekniklere uygun olarak eğitim programı düzenlenmiştir. Kağıt yapımından, altının hazırlanmasına, desen tasarımından uygulamasına kadar tüm çalışmalar geleneksel yöntemler ile yapılır.
- Peki derneğin finansal kaynakları nelerdir?
- Dernek üyelerimizin aylık aidatları ve sanatsever dostlarımızın bağışları ile bütçemiz oluşuyor. Üyelerimizin gönüllü faaliyetleri bütçemize destek sağlıyor. Rengahenk, İzmir’de kendi çabaları ile bu sanatları icra eden kurumsallaşmış ilk atölyedir.

Haberin Devamı

Rengahenk gelenekleri yaşatıyor

GELENEKSEL EĞİTİM PROGRAMI İLK HEDEFİMİZ
- Sergileriniz oluyor mu, oluyorsa nerelerde?
- Her eğitim yılının başında yurtiçi, yurtdışı sergilerinin ve faaliyetlerin planlaması yapılmaktadır. Rengahenk, her yıl bir İzmir sergisi açmayı hedeflemiştir ve bunu başarmıştır. Türkiye’nin birçok ilinde de sergilerimizi açıyoruz. Eğitim yılını en az dört sergi ile bitiriyoruz.
- Bu sanatları yaşatmak ve özellikle gençlere tanıtmak adına neler yapıyorsunuz?
- Öncelikle geleneksel eğitim programımızı aksatmadan yürütmeyi amaçlıyoruz. Daha çok sanat severe ulaşmak adına seminer, sempozyum, sosyal sorumluluk projelerine destek veriyoruz. İzmir’de kaliteli bir tezhip, minyatür, hat ve ebru eğitim merkezi olma yolundaki çizgimizi daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Mesela Orion Piri Reis okullarında 2-6 Mayıs 2016 tarihlerinde “Minik Ellerden Ustalara” sanat haftasında yaptığımız ebru ve minyatür atölye çalışması büyük ilgi gördü. Genç neslin önünde büyük bir ufuk açtığımıza inanıyoruz. Rengahenk Derneği olarak bu tip faaliyetlere ağırlık vermeyi istiyoruz. 17 Mayıs Salı günü ise İzmir Türk Amerikan Derneği’nde sanatsever dostlarımız ile buluşacağız. Sergimiz öncesi saat 17:00’de Doç. Dr Fulya Eruz’un İzmir ve İpekyolu adlı söyleşisi gerçekleşecek.

Yazarın Tüm Yazıları