Nerede bizim Einstein’ımız

Her çocuğun yeteneği, zekası farklı...

Haberin Devamı

Eğitim sistemimiz maalesef çoğu zaman çocuklarımızın yetenekleri ve özelliklerini öne çıkaramıyor. Hatta bazen törpülüyor. O nedenle özellikle üstün yetenekli çocuklarımızın tespit edilip özel eğitimler almaları son derece önemli. Bu düşünceyle yapılan Deniz Yıldızı projesinde, belirlenen çocuklarımıza ve ailelerine atölye çalışmaları ile özel eğitimler verildi. Vestel, İnci Holding ve CMS gibi firmaların da destek olduğu projeyi düzenleyen Prof. Dr. Meltem Onay, sivil toplum ve özel sektörün işbirliğinin öneminden bahsediyor.

Nerede bizim Einstein’ımız

- Deniz Yıldızı projesi nasıl ortaya çıktı?
Geçtiğimiz Temmuz ayında, Konak Rotary Kulübü’ne başkan olduğum an itibari ile düşündüğüm ve hayalini kurduğum bir projeydi. Sorum şuydu; “Nerede bizim dahi öğrencilerimiz, nerede bizim Einstein’ımız, Nerede bizim Mozart’ımız, Nerede bizim Picasso’muz?” Burada özellikle ulaşmak istediğim kitle ise, daha dar gelirli ailelerin çocuklarıydı. Onların ortaya çıkarılması, topluma kazandırılması, ülkemiz için yetiştirilmesi ve gereken yerlerde çalıştırılmasını arzu ediyordum. Bir de, bu işi yapacaksak, küçük yaşta bulup, onları “çocuk yaşken” eğitecektik.
- Çocukları nasıl belirlediniz?
Buca bizim Sürekli Eğitim Merkezimizin bulunduğu bir ilçe. Bu nedenle burada hareket etmek daha kolay olacaktı. Bu oldukça zor bir çalışmaydı. Toplam 1700 öğrenci içerisinde tarama yapılacaktı. Kaymakamlık ve milli eğitim müdürlerini ikna ettim. Bu süreci başardık. Sırada öğrenci seçimleri vardı. Bu profesyonel bir alandı. Bu nedenle enstitü sahibi Meral Şengüler’in de desteğini aldım. Bu iki okulda 30 öğrenci seçilmiş oldu.

Haberin Devamı


ÖZEL SEKTÖR VE SİVİL TOPLUM BU PROJEDE BULUŞTU
- Üstün yetenekli çocuklarımızla nasıl bir çalışma yapıldı?
Kedi Sanat Galerisi’nin eski Sahibi Güniz Can ile bağlantı kurdum. Özellikle resim alanındaki tüm atölye çalışmaları için kimlerin olacağını o tespit etti. Nail Özlüsoylu, Merve Turan ve Erhan Cihangiroğlu, Betül Güney ile bağlantı kurdu. İki gün boyunca 3 atölyeyi onlar yapacak oldular. Bilim Atölyeleri için üç firma ile bağlantı kurmuştum. Vestel, İnci GS Yuasa ve CMS firmalarının sahipleri ile konuştum, 3 atölye için 3 mühendislerini görevlendirdiler. Burada yapılacak tüm atölye masraflarını onlar karşıladı. Müzik konusunda Aytül Büyüksaraç, İzmir Devlet Orkestrası şefi İbrahim Yazıcı ve keman sanatçısı İlkin Ünsal, ki hepsi Devlet Opera’nın sanatçılarıdır, projede severek yer aldılar.

Haberin Devamı


- Projenin başka ortakları da vardı sanırım...
TOBAV Opera Sanatçısı ve Şefi İsmail Bilen’in yetiştirdiği “Cumhuriyet Korosu” ile bize katıldı. Aynı şekilde Opera ve Bale’den Banu Dağcıoğlu Türkeli, Wheelchair Dance project kapsamında, engelli dostlarımızdan oluşan gençlerin bulunduğu bir dans gösterisini bizlerle yaptı. EÇEV Kayalık Robotları ile cumartesi günü gösterimize katıldı. Benim eski öğrencim Berkan Camgöz, çok ilginçtir ki, benden esinlenmiş olabilir, ya da içinden geldiğince yapmış, İzmir’de kimsesizler yurdundan topladığı çocuklardan bir LEGO Tasarım ekibi kurmuş, bunları sergilemeyi kabul etti.


ÖZEL ÇOCUKLARA ÖZEL DAVRANILMALI
- Sanıyorum bu çocuklarımızın aileleri ile de bir çalışma yapıldı...
Evet, çünkü bu çocuklara ailelerin ve okul yönetiminin de özel davranmaları gerekiyor. Bu nedenle de pazar günü iki oturum onlar için yapıldı. Psikolog Halil İbrahim Duran, bu ailelere çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini anlattı. Yuvarlak masa oturumunda ise; Op. Dr. Serdar Özler (Bilim), Ayşegül Kurtel (resim), İsmail Bilen (müzik) öğretmenlere bu öğrencilere nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgiler aktardı.
- Bundan sonra neler yapacaksınız?
Proje bitmedi, bu sene toplamda 10 öğrencinin kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından eğitim desteği, ve burslar ile tamamlanacağına inanıyoruz. Ancak en önemli özelliği, gelecek sene yine aynı tarihte TEGV Öğrencilerine yapılacak şekilde sürdürülebilirliğini sağlayacağız. Bu organizasyonun son kısmı da gelecek hafta olacak. 30 öğrenci Türk Koleji Gezegenevi’ne gidecekler. Bir de Ata’mızı anlamak ve yaşamını ve öğretilerini daha bir canlandırmak için Uşakizede Latife Hanım Müzesi’ne gideceğiz.

 

Haberin Devamı

ŞERİFE İNCİ EREN
İnci Holding YK üyesi
Eğitime dönük bursların verilmesi, okul ve yurtların yaptırılması yanı sıra gezici kütüphane ve veli etkinlikleri programları organize ediyoruz. Ayrıca İNCİVAKIF barış için müzik çocuk orkestrasını da kurduk. Ancak Deniz Yıldızı projesi bilim, sanatta özel yetenekli çocuklar için düşünülmüş, TOBAV, EÇEV gibi değişik kurumların da işbirliği ile 30 çocuğa ufuk açan, çok yapıcı ve geliştirici bir proje. Yarınlarımızın ışığı olan çocuklarımıza yapılan etkinliğe destek olmaktan büyük keyif aldık. Sosyal sorumluluk alanında gençlere örnek olunması önemli.

 

BERAT ÖSEN
CMS Grubu YK Başkanı
CMS olarak her yıl, eğitim, spor, sanat ve çevre alanlarında farkındalık yaratarak, sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Eğitim alanında hali hazırda destek verdiğimiz okullar olmakla birlikte Deniz Yıldızı bize sunulduğunda yine fark yaratacak bir proje olacağını düşündük. Yetenekleri olan çocukların vizyonlarını geliştirmek, onlarda farkındalık yaratmak, ülkemizin geleceği olan bu çocukların ellerinden tutmak bizim ülkemiz için atmamız gereken adımlar. Dileriz ki, bu proje hem diğer işadamlarına ve şehirlerimize örnek olur, hem de bir başlangıç.

 

Haberin Devamı

CENGİZ ULTAV
Zorlu Holding YK Üyesi
Çocuklarımızın geleceğimiz olduğu bilinci ile bu projede olmaktan mutluluk duyduk. İş dünyasının yarın yeni jenerasyonların ihtiyaçlarına yaratıcı çözümler geliştirirken, en önemli kaynağı bu gençler olacak. 2020’li yıllarda evlerden şehirlere her şeyin akıllanmaya başladığı dönemde rekabet avantajı bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitimi mükemmelleştirmek ve dijitalizasyon, büyük veri, tasarım üçgeninde katma değer üretmeye dayanıyor. Bu bağlamda bilim müzik ve resim üzerinden daha ilkokuldaki kardeşlerimize açtığınız ufkun çok önemli olduğuna inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları