Paylaş
NÜFUS arttıkça şehirlerde yaşam koşulları zorlaşıyor. Buna çözüm arayan kuruluşlardan biri olan Embarq Türkiye, Sürdürülebilir Ulaşım Derneği 20 Kasım Perşembe günü ‘Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’ düzenleyecek. İZKA ve EGİKAD’ın girişimleriyle İzmir’de düzenlenecek sempozyumun bu yılki teması “Bisikletli ve Yürünebilir Şehirler”. Ülkemizin yanı sıra yurt dışından da birçok önemli konuşmacının sunum yapacağı etkinlikte ‘Kadın Eli Değince’ adında bir oturum düzenleyecek olan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ile sohbet ettik...
- İzmir önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. EGİKAD olarak rolünüz nedir?
- İZKA ile Embarq Türkiye, “Yaşanabilir şehirler sempozyumu” düzenliyor. EGİKAD da proje ortağı olarak bir oturumu aldı. Bu organizasyonun ilki İstanbul’da yapılmıştı, ikincisinin İzmir’de olması için çok bastırdık. Çünkü İzmir’e herşey gelmiyor.
- Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu’nda neler konuşulacak?
- İlk oturuma Aziz Kocaoğlu ile Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen geliyor. Önce şehir belediye başkanları konuşacak. Bizim oturumda ise “Kadın gözüyle yaşanabilir şehir” konuşulacak. Ege İş Kadınları Derneği olduğu için biz de ‘kadın belediye başkanları ve belediyecilikte çalışan kadınlarla oturum yapalım’ diye düşündük. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Şehir Plancıları Odası İzmir Başkanı Özlem Kocaer ve Buca Belediye Başkan Yardımcısı Beril Özalp ile benim moderatörlüğümde bir oturum düzenleyeceğiz.
İNTERNETTEN KAYIT OLANLARA KATILIM ÜCRETSİZ
– Bunun sonucunda alınan kararlar yürürlüğe giriyor mu? Yaptırımlı kararlar çıkıyor mu?
- Belediyenin dışında başkalarına da ışık verdiğini düşünüyorum. Mimarlar, inşaatçılar, belediye işinde olanlar, öğrenciler, üniversitelere de duyuru yapıyoruz. Yurt dışından da kişiler geliyor. Yabancıların da şehircilik anlayışlarını öğreneceğiz ve paylaşacağız. Mesela Danimarka’da bisiklet kullanımı çok fazla. İnsanlar ulaşım kirliliği yapmamak iş kıyafetleriyle bisiklete biniyor. Umuyorum buradaki toplantıda da aynı tip konular tartışılır ve kararlar alınır.
- Kimler katılabilir?
- Kayıt yaptıran herkes. Bu çok önemli bir konu çünkü kayıt çok önemli. Ücretsiz bir katılım olduğundan mutlaka önceden kayıt gerekiyor. www.embaqturkiye-yasanabilirsehirler.org adresinden bilgilerini yazıp geleceğinizi söylüyorsunuz. Ona göre yer ayırılıyor.
ANADOLU’DA BİR KIZIM VAR, ÖĞRETMEN OLACAK
- EGİKAD olarak özellikle Anadolu’daki kız çocuklarının okumasına yönelik projenizden bahsedelim.
- Ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Doğuda çatışmalar, karışıklıklar bir de çözüm süreci. ‘Böyle bir zamanda eğlence değil de daha amaçlı bir geceyle cumhuriyeti kutlayalım’ dedik. Gecemizin gelirini de Türkan Saylan’ın Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ‘Anadolu da bir kızım var öğretmen olacak’ adlı eğitim kampanyasına bağışladık. İki amaçlı olması açısından bu gece çok önemliydi.
- İzmirliler yürekten destek oldu değil mi?
- Kesinlikle. Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, geçmiş dönem milletvekilimiz Türkan Miçoğulları, Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ bizi yalnız bırakmadı. BASİFED başkanımız Levent Akgerman, Genç İş Adamları Konfederasyonu Başkanı Temel Aycan Şen, ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, EGOD Başkanı Mustafa İduğ, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukadder Hanım, Urla Belediye Başkanımız Sibel Uyar geldi. Protokol de olduğu için güzel bir gece amacına ulaştı.
BİRBİRİMİZE DESTEK SEVİNDİRİYOR
– Egeli derneksiniz ama Anadolu’daki kızlara yardım için yola çıkmışsınız. Aslında bu önemli…
- Bir kere herşeyi devletten beklememek lazım. Toplumsal duyarlılık çok önemli. Biz bu çevrede yaşıyorsak taşın altına elimizi koymamız gerek. Ne yapabiliyorsak, elimizden ne geliyorsa, gücümüz neye yetiyorsa. Biz o konularda çok duyarlıyız, dernek olarak sosyal sorumluluk projelerine önem veriyoruz. Üyelerimizi bilinçlendirme eğitim çalışmaları, kadınlarımıza yönelik çalışmalarımız oluyor. Mesela EGİKAD olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Urla Belediyesi ile ortak proje düşünüyoruz. Urla Belediyesi ile güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Başkan Sibel Hanım aynı zamanda onur üyemiz oldu. Her etkinliğimizde bizi yalnız bırakmıyor.
- Kadınlar birbirine destek olmuyor denir ama doğru değil demek ki...
- Gerçekten kadının kadına destek olması bize ayrı bir mutluluk veriyor. Çünkü sivil toplum kuruluşları, gönüllü kuruluşlar, iş hayatımız, aile sorumluluğumuz, çocuk yetiştirme sorumluluğumuz var. Kadın olarak görevlerimiz çok fazla, her yere yetişmeye çalışıyoruz. Ama elimizden geldiğince de böyle projelerde birbirimize destek olmamız gerekiyor. Işılay Saygın, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar sağolsun her çağırdığımızda geliyorlar. Mesela sen de kadın gazeteci olarak bize destek oluyorsun, her zaman kadınları destekliyorsun. Böylelikle sesimizi duyurursak, yolumuz açılır, bir şeyler yapılabilir. Çünkü birçok kadın evinden, işinden zaman çalıp böyle projelerde çalışıyor.
Paylaş