Paylaş
1 Haziran Çarşamba günü Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliği ile Ege İhracatçı Birlikleri’nde “Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi İzmir Toplantısı” yapılacak. EGİKAD öncülüğünde BASİFED işbirliğinde gerçekleşecek olan bu toplantıda kadın girişimcilere yönelik önemli kararlar alınması ve uygulamaya koyulması bekleniyor. “Türkiye’de Güçlü Kadın – Güçlü Ekonomi” panelinin yanısıra, iki kadın girişimciye ödül verilecek olan etkinlikle ilgili BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ve EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ile sohbet ettik.
LEVENT AKGERMAN
BASİFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI
FARK YARATIYORSAK KADINLAR SAYESİNDEDİR
- Kadını Güçlendirme projesi nasıl ortaya çıktı?
- Mayıs 2014’te göreve geldiğimizden beri “Derneklerin yaptığı şeyi tekrar yapmanın bir anlamı yok” dedik. Bizim zaten burada kaynaklarımız sınırlı. Derneklerimiz zaten kendilerini zor ayakta tutuyor. Federasyon olarak sadece bu derneklerin yapmadığı konularda fikir önderliği yapmak istedik. Sürekli yapılan şeylerin tekrarlanması, organizasyon üzerine organizasyonlar yapılıp, hep aynı şeyler tekrar edilmesin dedik. Özellikle de kadınlar yönünü ele aldık. Mesela 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde güzel bir panel yaptık. TÜRKONFED ve TÜSİAD’la beraber İzmir’de yaptığımız toplantıda mor atkılarla çok farklı konseptler geliştirdik. Bunu yaptığımızdan beri şunu görüyoruz; EGİKAD’ın özellikle kadının önemini vurgulayan çalışmaları ve bunu TÜRKONFED çatısı altında güçlendirmesiyle yaşadığımız ülkede kadınlar adına bir fark yaratıyorsak, aslında kadınlar sayesinde yaratıyoruz. Geldiğimiz nokta bu.
- Bu toplantıda çok önemli ve değerli katılımcılar olacak. Siz nasıl bir sonuç bekliyorsunuz bu çalışmadan?
- Bu uzun soluklu bir çalışma. Bunlar birer damladır. Biz bu damlayla taşı aşındıracağız. Çünkü çok katı bir taş var karşımızda. Bu taşı aşındırmak için İzmir’de bunların çalışmasını daha güçlü bir şekilde yapmak gibi bir niyetimiz var. İzmirli kadını Türk kadınına önderlik eden bir konuma koyma çabasındayız. Erkeklerde de acaba bana da bir faydası olabilir mi yaklaşımı gelişti. Yani sonuçta bir ortak yaşam, ortak iş kültürü. Bu kültürü ülke geneline yaydığımız zaman işte o zaman zaten ülke çok farklı bir yere gelecek. Kadınların istihdamdaki yeri konusuyla ilgili toplantımızda önemli bir rapor açıkladık.
KADIN İSTİHDAMA KATILIRSA ÜLKE DE BÜYÜR
- Nasıl bir rapor bu?
- 8 Mart 2015 tarihindeki toplantıda şunu gördük. İstihdama kadınların katkısı bir puan arttığı zaman, bu büyüme oranlarına da direkt yansıyor. Yani şu anda istihdam edilecek kadın sayısına baktığımız zaman kadınlar arasında en az yüzde 3 veya yüzde 4 oranında katkı sayesinde Türkiye’nin en az yüzde 1 daha büyüyeceğine inanıyoruz. Ana hedeflerde tabii ki iş hayatı ve ekonomi var. Bunu da unutmayalım. Ama tabii bununla beraber sosyal hayat da iş hayatının bir parçası. Bu ayrılamaz bir bütün.
- Peki, siz bir işveren olarak bu konuda neler yapıyorsunuz, nelere dikkat ediyorsunuz?
- Biz bir kere kalite birimlerimize, özellikle kalite güvence, laboratuvar birimlerimize ince göz ve dikkat gerektiren tüm işlerimizde kadınlarımızı kullanıyoruz. Balık işletmeciliğindeki tesislerimizde yoğunluklu olarak kadın istihdamını sağlıyoruz. Bu insanlar köylerden geliyorlar. Belli bir gelir kapıları yok. Tahsilleri yok. O nedenle onlara bir ek gelir sağlamak önemli. Özellikle operasyon kısmında mali işler ve beyaz yakalılarda da kadınlarımıza yer veriyoruz. Şirketlerin genelinde kadınlar kullanılıyor. Kadını önceleyen bir iş istihdamını benimsiyoruz diyebiliriz.
KADIN ODAKLI İSTİHDAMI VE YAŞAM TARZINI DESTEKLEMELİYİZ
- Kadının güçlendirilmesi konusunda şahsi fikirleriniz neler?
- Bu bir süreç ve bu işte çok sabretmemiz lazım. Bu süreçte hiçbir bıkkınlığa fırsat vermememiz lazım. Ekonomi iyi gider, yavaşlar. Yavaşladığı zamanlarda bunu unutmamamız lazım. Biz kadın odaklı istihdamı, hedeflerimizi, planladıklarımızı sosyal yapı içinde paylaşım odaklı hayat tarzımızı koruma yönünde zaten kararlıyız. Ama bunu Ege Bölgesi’nde yaymaya da çok kararlıyız. Üniversitelerde genç arkadaşlarımızla biraraya geldiğimizde harika iş fikirleri olduğunu görüyoruz. Mantar yetiştiriciliğinden tutun, lavanta yetiştiriciliğine kadar. İşin en güzel tarafı bu fikirleri üreten gençlerin her kesimden, her görüşten kızlar erkekler olmaları. Burada demek istediğim bölgemizin yaklaşımı son derece açık ve ilerici. Mesela patlıcan veya kerevizden cips yapmayı düşünen üniversite öğrencisi bir kız arkadaşımız var. Bu projeyi iş fikri olarak iş planı hazırlayıp ortaya koyuyor. Dolayısıyla bunlar çok umut verici şeyler. Gençlerden, genç kızlarımızdan ümidi kaybetmemek lazım.
BETÜL ELMASOĞLU
EGİKAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI
BAŞARILI İŞ KADINLARINI DİNLEYECEĞİZ
- EGİKAD olarak siz bu projenin neresinde bulunuyorsunuz?
- Kadının çok yönlü güçlendirilmesi ve güçlü kadın için güçlü ekonomi diyoruz. Biz EGİKAD olarak görev alıyoruz organizasyonda. Çünkü kadın komisyonu olduğu için orada kadın sivil toplum kuruluşları dernekleri var. Onlardan birisi de EGİKAD. EGİKAD bu işi üstlendi. Adana’da da bu görevi mesela İŞKAD üstlenmişti. Ayrıca Türk İş Dünyası Konfederasyonu İş Kadınları Komisyonu var. Ben de kadın komisyonundaydım.
- Bu toplantı daha önce nerelerde düzenlendi?
- Bu yıl 4 tane bu yönde toplantı yapılması düşünüldü. Ben dedim ki ‘’Neden İzmir’de yapmıyoruz.’’ Ve böylelikle 4 bölgeden biri İzmir seçildi. Adana ilki oldu. İkincisini de İzmir’de yapmaya karar verdik. Bunun için orada ki diğer STK’ların başkanları da buraya gelecek ve aynı zamanda Yönetim Konseyi Başkanı Tarkan Kadıoğlu da gelecek. Bizim Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık, aynı zamanda yönetim kurulu başkan yardımcısı. O da gelecek. 1 Haziran’da panelimiz var. Panelistler Işılay Saygın, Hüseyin Mutlu Akpınar, Nur Ger, Önder Türkkanı. Moderatörümüz de sizsiniz. Ayrıca iki kişiye ödül vereceğiz. Bunlardan birisi, İzmir’de Başarılı İş Kadını ödülü, diğeri ise Başarılı Kadın Girişimci ödülü. Burada bölgenin başarılı iş kadını ve bölgenin başarılı kadın girişimciler hikayelerini anlatacaklar. Ödül töreninde katılımcılarımıza plaket vereceğiz.
KADINLARIMIZIN FARKLILIKLARINI BÖLGELERE GÖRE İNCELEYECEĞİZ
- Böyle bir toplantının İzmir’de olmasının önemi nedir peki?
- İzmir ön plana çıksın, daha güçlü olsun, çalışma hayatında kadının yerinin daha güçlü olsun istiyoruz. Çünkü İzmir diğer bölgelere göre Marmara ve İstanbul’a göre biraz geride kalıyor ister istemez. Çünkü kurumsallaşma biraz zayıf. Kurumsallaşma olmadığı için ve İzmir’de genelde aile şirketleri ağırlıklı olduğu için biz de kadının daha ön plana çıkmasını, rol model olmasını istiyoruz. O nedenle bu konuda kendi ayakları üstünde durmuş, iş hayatına atılmış ve belli bir yol kat etmiş kadınları çok önemsiyoruz. İş kadını olarak rol model olacak, girişimcilik hikayesi olan, insanlara örnek olan kadınlarımızı örnek alarak girişimciliğe atılsın istiyoruz kızlarımız, kadınlarımız. Onun için bu toplantıya çok önem veriyoruz. Ayrıca Türk İş Konfederasyonu içerisindeki güçlü sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının da İzmir’e gelmesi önemli.
- Peki, sonrasında nasıl yansıyacak bu toplumsal çalışmalara?
- Kadınların bölgesel olarak gelişmişlik konusunda farklılıkları var. İşte bunları masaya yatırıyoruz. Bölgesel olarak dinliyoruz kadınları bütün iş dünyası olarak. İzmir bölgesinde de farklılıklar var tabii ki. Bir İstanbul’a göre gerideyken, Doğu ve Güneydoğu’ya göre önde bir şehir. Yani bu farklılıkları da masaya yatırıyoruz. Amacımız bu. Karşılaştırmak ve kıyaslamak. Bölgesel olarak kadının farklılıklarını ortaya koymak.
Paylaş