Paylaş
İyi bir iş fikri olan kadınların aldıkları eğitimler sonrasında iş hayatına atılmalarının sağlanması ve yeni iş fikirlerinin projelendirilmesini teşvik ederek, en iyi iş fikrinin ödüllendirilmesini amaçlayan yarışma 2 Mart günü yapılacak değerlendirmeyle sonuçlanacak. EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu ve Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Mehmet Akiş ile projeyi konuştuk...
Mehmet AKİŞ: Dokuz Eylül Rotary Kulüp Dönem Başkanı
- Bu projeye nasıl başladınız?
Bu dönem başkanlığıma hazırlanırken aldığım eğitimde beni etkileyen konulardan bir tanesi bizlere başka sivil toplum örgütleriyle birlikte projeler geliştirmemiz konusuydu. Bunların çok daha fazla kişiye duyurulabilmesi çok önemli. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Yani sadece Rotary değil başka bir sivil toplum örgütü ile, hatta bir değil birden fazla örgüt ile yaptığımız projeler çok daha ses getirecek. Daha tabana yayılacak. İşte bu proje de öyle çıktı. Ben aldığım bu eğitimden sonra bu konuyu gelecek dönem başkanımız olacak Nafi arkadaşımla paylaştım. Birlikte beyin jimnastiği yaparken, aynı zamanda kulübümüzün üyesi olan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu ile birlikte proje yapmaya karar verdik.
- Ne yapmayı düşünüyorsunuz bu projede?
Bir iş fikri olup da bunu hayata geçirememiş birçok kadın var. Bunlara ulaşmaya çalıştık. Yanımıza İş Kadınları Derneğini de alıp, bunlarla birlikte böyle bir proje çalışması ile hedefimiz en az bir adayı iş sahibi yapmak. Bu şekilde yola çıkıldı. İsteğimiz o ki, bu proje sürekli bir proje olsun. Bu ilki olsun, sonra da proje devam etsin ve yıllar boyunca kadınlara dokunmuş olalım. Ege İş Kadınları Derneği de hemfikir olduktan sonra buna üniversite bacağını katarsak, bu adaylara belli eğitimler aldırabilirsek çok daha verimli olur düşüncesi ortaya atıldı. İzmir Üniversitesi’ne ulaştık. Onlar da konuya çok sıcak baktılar. Sonuçta İzmir Üniversitesi, Ege İş Kadınları Derneği ve Dokuz Eylül Rotary kulübü olarak yapıyoruz projemizi.
Betül ELMASOĞLU: EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı
- Projenin tam adı nedir?
En iyi iş fikri dedik, öyle yola çıktık ve projenin adı “İstedim Oldu” oldu. Bir web sitesi kurduk. Sivil toplum kuruluşlarının bir arada çalışmasına çok önem veriyoruz. Ben de üyesi olduğum için Dokuz Eylül Rotary’nin Başkanı Mehmet Akiş’in kadın projelerine çok duyarlı olması ve guvernörümüzün de sıcak bakmasıyla başladık. İzmir Üniversitesi’ne gittik. Rektör bey başta olmak üzere herkes çok sıcak davrandı.
- İzmir Üniversitesi neler yapacak?
Biz eğitimleri burada yapabiliriz dediler. 27-28 Şubatta eğitimleri verecekler. Lider olmak için doğanlar, kurumsallaşma da ilk adım vs gibi dersleri öğretim üyelerinden alacaklar. Sabah 09.00’da başlayacak, 17.00’ye kadar devam edecek iki gün süreyle. Bunların sonucunda üniversiteden bir başarı belgesi alacaklar. Ege İş Kadınları Derneğinden ve Dokuz Eylül Rotary’den işinsanlarını mentör belirledik. Mentörlerimiz adayların her türlü sorusuna destek olup onların en iyi sunum yapmaları için ellerinden geleni yapacaklar. Sonrasında belirlenen jüri, adayların sunumlarını dinleyecekler ve bir araya gelip birinciyi seçecekler.
- Nasıl bir değerlendirme yapılacak?
Eğitimler alındıktan sonra 2 Mart’da seçim yapılacak. O gün adaylar jüriye sunumlarını yapacak. Jürimiz İzmir’in önemli duayen iş insanlarından oluşuyor. Perihan İnci, Sinan Can, Bülent Akgerman, Doç. Dr. Gülay Vural, Selim Doğanata, Yrd. Doç. Dr. Ahu Güzel kadınlarımızın hazırladıkları sunumları izleyecek ve buna göre ödül alanları belirleyecekler...
- Ne gibi ödüller verilecek?
Birinci olan 5 bin TL ödül, web sayfası tasarımı ve ayrıca 6 ay süreyle bizlerden destek alacak. Sürdürülebilir bir proje olmasını istiyoruz. İş hayatına başlarken sıkıntılarla karşılaşabilirler, o nedenle mentörlük çok önemli. Biz de onlara öyle yapmayın böyle yapın vs gibi şeylerle bir yol gösterici durumunda olacağız. Bu bir başlangıç.
Paylaş