Fark yaratan teknopark: ideEGE.TGB

FİKİRDEN ürüne, yerelden uluslararasılaşmaya kadar giden süreçte öğrencilere, akademisyenlere ve firmalara destek ve hizmet sağlayan Ege Universitesi Bilim Teknoloji Merkezi EBİLTEM, Ar-Ge, inovasyon, patent ve girişimcilik konularında bilgilendirme-eğitim, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına ulaşım ve projelendirme, kontratlı araştırma, patent, ticarileştirme ve filiz şirketler (teknolojik girişimcilik) oluşturma konularında bünyesindeki uzman ve profesyonel çalışanlar ile hizmet veriyor.

Haberin Devamı

 Fark yaratan teknopark: ideEGE.TGB

EBİLTEM’in temel amaçlarından biri de başta KOBİ’ler olmak üzere, firmalarımızın rekabet gücünü Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği ve teknoloji transferi ile artırmak. Üniversitede hem bilimsel çalışmaları çağdaş anlamda destekleyecek, hem de araştırma sonuçlarının topluma sosyo-ekonomik katma değer sağlayabilmesine ortam hazırlayacak uygun mekanizmaları oluşturan EBİLTEM’in Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü ve ideEGE Teknoloji Geliştirme Bölgesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

ideEGE’nin açılışı gerçekleştirilen ve Türkiye’de fark yaratan yeni mekanı Mercan Konteyner Park’ı Prof. Sukan ve EÜ EBİLTEM-TTO Tanıtım, Farkındalık Birimi Koordinatörü Prof. Aylin Göztaş ile birlikte gezdik.

Haberin Devamı

- Ege Üniversitesi’ndeki üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarının tarihinden bahseder misiniz?

- Ege Üniversitesi kuruluşundan 13 yıl sonra üniversite-sanayi işbirliği konusunda önemli çalışmaları başlatmasıyla ülkemizde öncü konumdadır. 1968 yılında Piyale firması işbirliğinde ilk endüstriyel tarhana üretimi gerçekleştirilmiştir. 1983’te Ege Bölgesi Sanayi Odası ve TÜBİTAK ile “Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi – ÜSİGEM” protokolünü imzalamış ve Türkiye’de üniversite-sanayi ilişkilerine örnek bir model oluşturmuştur. Ege Üniversitesi, 1994 yılından beri tüm Ar-Ge faaliyetlerini ve sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı olan Ege Modeli, Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) üzerinden yürütmektedir. 2008 yılında Avrupa Birliği tarafından desteklenen IRC-Ege projesi ile Avrupa’nın en başarılı teknoloji transferi, 2013 yılında ise yine AB Komisyonu tarafından en başarılı Teknoloji Transfer Mentörü seçilmiştir. Bu çalışmaların sonucu olarak EBİLTEM, 2013’te Türkiye’den belirlenen en iyi 10 Teknoloji Transfer Ofisi’nden biri olarak TÜBİTAK desteğine layık görülmüştür.

Haberin Devamı

- EÜ EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi’nin çalışma konuları nelerdir?

- EBİLTEM-TTO fikirden ürüne, yerelden uluslararasılaşmaya kadar giden süreçte öğrencilere, akademisyenlere ve firmalara destek ve hizmet sağlayan bir birimdir. Ar-Ge, uluslararası teknoloji transferi, fikri ve sınai mülkiyet hakları, teknoloji lisanslama, ulusal ve AB fonları gibi, sektörün ve akademisyenlerin gereksinim duyabilecekleri konularda “tek durak merkez” olarak çalışmaktadır. EBİLTEM’in temel amaçlarından biri de başta KOBİ’ler olmak üzere, firmalarımızın rekabet gücünü Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği ve teknoloji transferi ile artırmaktır. Bu kapsamda EBİLTEM, Ar-Ge, inovasyon, patent ve girişimcilik konularında bilgilendirme-eğitim, ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına ulaşım ve projelendirme, kontratlı araştırma, patent, ticarileştirme ve filiz şirketler (teknolojik girişimcilik) oluşturma konularında bünyesindeki uzman ve profesyonel çalışanlar ile hizmet vermektedir. Bilgi ve teknolojinin toplumsal faydaya dönüştürülmesi amacı ile ilgili mevzuat, kalite normları ve hizmet süreçleri çerçevesinde memnuniyet odaklı çalışmayı ve bu kapsamda kendini sürekli geliştiren bir ara yüz kurumdur.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN BÜYÜK TEKNOLOJİ TRANSFER AĞINA DAHİLİZ

- Ege Üniversitesi olarak üniversite-sanayi işbirliğinde bugün geldiğiniz nokta nedir?

- 2015 yılında 60. yılını kutlayan Ege Üniversitesi, bütünleşik ve bütüncül yaklaşımla “Ege Üniversitesi İnovasyon Ekosistemi”ni geliştirerek üniversitede hem bilimsel çalışmaları çağdaş anlamda destekleyecek, hem de araştırma sonuçlarının topluma sosyo-ekonomik katma değer sağlayabilmesine ortam hazırlayacak uygun mekanizmaları oluşturmuştur. Ege Üniversitesi üniversite-sanayi işbirliği konusunda sadece İzmir’e değil, Türkiye’ye ve Avrupa’ya hizmet vermektedir. Ar-Ge, inovasyon, üniversite-sanayi işbirliği, teknoloji transferi ve girişimcilik konularında dünyadaki paydaşları ile birlikte çalışan, uluslararası hizmet sağlayan bir durumdadır. Ege Üniversitesi hem teknoloji transferi hem de teknoloji transfer monitörlüğü konusunda Avrupa Birliği’nden ödül almış, dünyanın en büyük teknoloji transfer ağının da en başarılı paydaşlarından birisidir. Sonuç olarak 20 yıllık bir Teknoloji Transfer Ofisi, sağlık ve yaşam bilimleri alanına odaklı teknoparkı ve akademik ve tekno-girişimciliği destekleyen kuluçkalık süreçleri ile hem ulusal hem de uluslararası tanınırlığı olan bir üniversite olma konumundadır.

Haberin Devamı

Fark yaratan teknopark: ideEGE.TGB

FARKLILIĞIMIZ YAPIMIZ VE YAKLAŞIMIMIZ

- ideEGE.TGB’nin ilk binası İNCİ ve yeni açılan MERCAN Konteyner Park’ın fark yaratan özellikleri nelerdir?

- 2015 yılı başından itibaren hizmet veren İNCİ binası, 3.000 m2 kapalı, 25 işlik, yaklaşık 700 m2 kiralanabilir alana, prototip geliştirilmesi için Elektro-mekanik ve Cam atölyelerine; Kimya ve Mikrobiyoloji ortak kullanım laboratuvarlarına, 60 kişilik toplantı salonu ve çok maksatlı koridorlara sahiptir. 36 kullanılmış konteynerden oluşan Mercan Konteyner Park; geri dönüşümlü doğal malzemelerin kullanımı, çevreci yaklaşımı, tamamen modern ve yenilikçi tasarımla oluşturulan özgür çalışma ortamları ve altyapı olanakları ile çok özgün bir yapıya sahiptir. 1000 m2 kullanım alanı içinde idari ofis, sosyal alanlar, kuluçkalık ve 15 işlik bulunmaktadır. Tüm bölge “çevre dostu mimari ve sürdürülebilir İşletim” ilkesi ile tasarlanıyor. İzmir’in sayılı LEED sertifikalı mekanlarından olacak. Türkiye’de LEED sertifikalı Teknopark halen yok. Ancak bu fiziksel özellikler önemli birer farklılık yaratsa da, ideEGE-TGB’yi asıl farklı kılan değerleri, yaklaşımı ve yapısıdır. Uzmanlaşma ve kümelenme ile yaratılan sürdürülebilir sinerji yaklaşımı, iç-dış, yerel-ulusal-uluslararası paydaşlarla katılımcı politikası, Ar-Ge niteliği açısından izlenebilirlik ve hesap verebilirlik ilkesi, Ege Üniversitesi’nin deneyimli araştırmacı kadrosu ve Avrupa düzeyinde başarılar elde etmiş bir Teknoloji Transfer Ofisi ile sunduğu hizmetler, ideEGE-TGB’yi Türkiye’deki diğer teknoparklardan farklı kılmaktadır.

Haberin Devamı

VERGİSEL AVANTAJLARI OLAN FİZİKİ MEKANLAR

- ideEGE.TGB, akademisyenler için nasıl bir çalışma ortamı sunuyor?

- Teknoparklar mevzuat gereği akademisyenlerin şirket kurup yönetebilecekleri tek alanlardır. Bu nedenle ideEGE.TGB, akademisyenlerin ürün ve hizmete yönelik Ar-Ge’lerini yapabileceği, bu süreçte üniversitenin tüm imkanlarından yararlanabileceği bir alandır. Akademisyenler projelerini burada sürdürebilecekleri gibi, sanayi ile birlikte yapacakları Ar-Ge projelerini firma dahi kurmadan ideEGE.TGB üzerinden rahatça ve vergisel muafiyetlerden yararlanarak yapabilmektedir. Bu kolaylık, hem akademisyenlerin sanayi ile daha etkin işbirliği kurmasını ve gelir elde etmesini sağlarken, bir yandan da sanayinin Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermesine yol açmaktadır.
- Teknoparkların üniversiteler ve sanayi işbirliği açısından ne gibi önemi var?
- Teknoparklar Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında vergisel avantajların olduğu fiziki mekanlardır. Dolayısı ile birçok firma Ar-ge çalışmalarını bu mekanlarda yapmayı tercih etmektedir. Ar-Ge çalışmaları bilgi yoğun çalışmalardır ve firmalar Ar-Ge süreçlerinde önemli düzeyde teknik ve uygulamalı bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bu bilgiler ise üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilir, geliştirilir ve yayın, kongreler ile topluma aktarılır. İşte sanayi ile üniversitenin birbirine daha yakın bir mesafede hızlı ve etkin çalışabilmeleri, sanayinin üniversitenin sahip olduğu bu bilgileri daha fazla kullanmaları ve bu yolla daha başarılı projeler üretmeleri açısından son derece önemlidir.

ÜLKENİN EN GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

- Ege Üniversitesi Teknopark’ının bölge açısından nasıl bir önemi var?

- ideEGE.TGB, firmalara sadece Ar-Ge yapabilmeleri ve vergi indirimlerinden yararlanabilmeleri için fiziksel mekan sağlayan bir yapı değil. Ege Üniversitesi’nin sahip olduğu tüm zenginlikleri; araştırmacı insan kaynağı, araştırma laboratuvarları, pilot tesisleri, atölyeleri, nitelikli öğrencileri ve Türkiye’nin en gelişmiş Teknoloji Transfer Ofisi EBİLTEM-TTO ile Teknopark’ta yer alan şirketlerine “emeklerine değer katan hizmetler” sunan bir Ar-GE ve İnovasyon Ekosistemi. ideEGE adı da buradan geliyor. “ideEGE İnovasyon ve Değişim Ekosistemi” İzmir’de anlayışlarda ve yaklaşımlarda gerçek bir değişim yaratmayı hedefliyoruz.
Bunlar sadece bir söylem değil. ideEGE.TGB, bir yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen 2015 yılında, Sabancı Üniversitesi İnovent A.Ş. ve Adana Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ADANAUSAM A.Ş.) ile oluşturduğu SEA Konsorsiyumu üzerinden iki TÜBİTAK projesi aldı. Genç girişimcilere destek veren BiGGSEA ve KOBİ-Filiz İşletme Mentörü yetiştiren MentorSEA projeleri ile Konsorsiyum üyelerinin de deneyimlerini bölgeye aktararak önemli katkılar sağlamakta.

Yazarın Tüm Yazıları