Paylaş
Meme kanserine yakalanan fakat doğru tedavi, aile ve arkadaşlarının desteğiyle bunu atlatan Işınsu Kestelli, yaşadıklarından yola çıkarak kadınları bilinçlendirmek üzere hareket geçti ve ‘Annem Kanseri Yendi’ adlı bir proje başlattı. Geçtiğimiz günlerde bu projenin internet sayfasının açılışını gerçekleştiren Kestelli, yaşadığı süreci anlattı.
- Meme Kanserine yakalandığınızı ilk öğrendiğiniz an neler hissettiniz?
- Doğrusu kendimi tekrar etmeyi çok sevmem normalde. Ancak konu meme kanseri gibi hassas ve kadınlarımızın üzerinde süreklilik arz eden bir tehdit olunca, örnek olması için bu konudaki kişisel deneyimimi paylaşmayı sorumluluk olarak görüyorum. Kanser olduğumu hissettiğimde kısa süreli iki ayrı duygu baş gösterdi: Karamsarlık ve kızgınlık... Karamsardım çünkü ailem başta olmak üzere sevdiklerimle geçireceğim güzel zamanları kaçırmak gibi bir tehdit vardı ortada. Kızgındım, çünkü bilinçli olduğumu düşündüğüm halde, evimizde kız kardeşim gibi aileden biri doktor olmasına rağmen tetkiklerimi ihmal etmiştim. Bu iki duygu, haberi aldığım ilk anda hissettiklerim olarak hafızamda yerini aldı.
- Sonrasında nasıl bir süreç başladı?
- Karamsarlık ve kızgınlık, kısa sürede yerini mücadele ve umuda bıraktı. Sonuçta hayatımda bir çatlak oluşmuştu ve ben bunu, safralardan kurtulmak için bir vesile saydım. Sevdiklerimin çevremde oluşturduğu iyilik çemberi büyük bir güç ve moral verdi. Araştırmalara başladım, tedavi için tavsiyeler aldım. Sonunda hızlı bir karar sürecinin ardından operasyon geçirdim ve tedavi evrelerini tamamladım. Bu süre zarfında hayattan kopmamaya özen gösterdim.
MORAL EN KRİTİK DESTEK
- Bu dönemde aile, yakınlar ve çevrenizin yaklaşımı nasıldı? Moral bu hastalığın atlatılmasında ne kadar önemli?
- Moral, hastalıkla mücadelenin en kritik desteği. En az ilaçlar kadar etkili. İstanbul’da hastanede tedavi görürken dostlarım, üzerinde resmim bulunan baskılı tişörtler giyerek ziyaretlere geldi, çok güldük. Her kemoterapi seansı için sürpriz partiler düzenlendi, çok eğlendik. Oğlum Ege, farklı bir hassasiyetle üzerime titredi. Herkes olabildiğince serin durmaya gayret etti. Bu enerji, doğal olarak bana da yansıdı.
- Bu hastalığı atlattıktan sonra hayata bakışınızda farklılık oldu mu?
- Her şeyi dert etmemeyi, hayatta beni mutsuz eden şeylerle bir arada durmamayı öğrendim doğrusu. Yapım gereği, ne kadar çok insanın hayatına dokunabilirsem o kadar mutlu hissediyorum kendimi.
GEZİCİ TIR İLE BİZ KADINLARA GİDİYORUZ
- Erken teşhisin önemi konusunu bildiğimiz halde, biz kadınlar ne gibi hatalar yapıyoruz bu konuda?
- Türkiye’de her 8 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğu, önemli bir istatistik gerçek. Hal böyleyken, meme kanseri taraması yaptıranların oranı yarıdan daha az. Bu, çok düşük bir bilinç düzeyi. Üstelik refah farkıyla izah edilir bir durum da yok ortada. Her kesimden insan yakalanabiliyor bu illete. Taramaları vaktinde yaptırmak ve moral açıdan hijyen yaşamak çok önemli.
- Siz meme kanseri taraması için gezici bir tarama aracı tahsis etmiştiniz. Bu çalışma nasıl sonuçlandı?
- Sağlığıma kavuşunca, meme kanseri taraması yaptıran kadınlarımızın oranının çok düşük olduğu gerçeğinden hareketle bu konuda bir kişisel sorumluluk projesi gerçekleştirmeye karar verdim. Meme kanseri taraması yaptıramayan kadınlarımıza ulaşacak bir gezici mamograf aracı dizayn ettirip Sağlık Bakanlığı’nın hizmetine verme fikri böyle doğdu. Değerli Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ilgisiyle TOBB da bu projeye büyük destek oldu. Son teknoloji tarama araçlarıyla donatılmış bir TIR’ı Sağlık Bakanlığı’nın himayesine verdik. ‘Annem Kanseri Yendi’ gezici mamografi aracı 4 yıldır Anadolu’yu dolaşıp tarama yapıyor.
İNTERNET SAYFAMIZ İLE YAŞANMIŞLIKLARI PAYLAŞIYORUZ
- Şu anda ‘Meme Kanseri Farkındalığı’ konusunda nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?
- Annem Kanseri Yendi Projesi’nin internet sitesini hayata geçirdik. Bu projenin 4 yıllık yolculuğunda çok hikaye birikti, bunları paylaşmaya, hikayesi olanların hikayelerini toplamaya gayret ediyoruz. İnanıyorum ki, bu portal, meme kanserine karşı bir umut ışığının parladığı mecra olacak.
- Annem Kanseri Yendi Projesi kapsamında başka neler yapmayı hedefliyorsunuz?
- Her aracın kaydı ayrı ayrı tutulmadığı için net rakam paylaşamıyorum, ama Sağlık Bakanlığı’ndaki arkadaşlar binlerce kadına el uzatabildiğimizi ifade ediyorlar. Sağlık Bakanlığı’ndan aldığım bilgiye göre, bu tür çabaların sonucunda, kanser taramasına katılan kadınlarımızın sayısı özellikle birinci basamakta beş misline yükselmiş. Gerçekten önemli bir başarı, ama daha da ileri gidebilmeliyiz. Anneye yapılan yatırım, bir toplumun gelişimi için çok önemli bir kaldıraç. Bunu asla unutmamalıyız. Bu konuyu derinleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.
Paylaş