Paylaş
Dünyanın en büyük ve ilk hizmet kuruluşuyuz
? Rotary nasıl bir kuruluş, amaçları ne?
? Rotary, ‘kendinden önce hizmet’i yaşam felsefesi edinen, mesleğinde başarılı, yüksek ahlak standartlarına sahip, dünya barışına inanan kişilerin açlık, yoksulluk, cehalet ve eşitsizlikleri yok etmeyi, bu değerlere sahip genç nesiller yetiştirmeyi amaçladığı dünya çapında bir hizmet kuruluşudur. Hatta 1905’te kurulan dünyanın ilk hizmet kuruluşudur.
? Dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu olması nereden ileri geliyor?
? 200’den fazla ülkede, 33 bin kulüpte 1 milyon 200 bin Rotaryen, toplumların yaşam kalitesini yükseltmek, farklı kültürlerin birbirlerini tanımalarını sağlayarak dünyada anlayış ve barışın gelişmesine katkı sağlıyor.
İşsizliği önleyici meslek kursları açıyoruz
? Ülkemizde Rotary’nin en büyük projesi hangisi? Bölgede ne gibi çalışmalar yapılıyor?
? Bölgemizde Çiğli Rotary Ticaret Lisesi, Bursa Rotary İlköğretim Okulu, Ege Üniversitesi Rotary Rehabilitasyon Merkezi, Turgutlu ve Aliağa Rotary ilköğretim okulları, Çekirge Rotary Spastik Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’ni sayabiliriz. Ayrıca, 1999 Kocaeli depreminin ardından yıkılan hastane, ‘Kocaeli Rotary Hastanesi’ olarak yeniden inşa edildi. Kocaeli depremi sonrasında kurulan ilk çadır kent, Rotary çadır kentiydi ve yurtdışındaki Rotaryenlerden gerek hastaneye, gerekse çadır kente yaklaşık 500 bin dolarlık medikal malzeme ve afet yardımı geldi. Bölgemizde özellikle işsizlikle mücadele kapsamında İşkur ve Halk Eğitim ile meslek kursları açıyoruz. Yaklaşık bin öğrenciye yükseköğrenim bursu veriyoruz. Yetiştirme yurdu ve ıslahevlerindeki gençlerimizi topluma kazandırmak için kişisel gelişim ve meslek edindirme kursları açıyoruz. Engelli dostlarımıza yönelik yürüttüğümüz çeşitli çalışmalar var.
Polio projesi ile çocuk felcini siliyoruz
? Rotary’nin dünyada yaptığı önemli çalışmalara ne gibi örnekler verebilirsiniz?
? Rotary’nin bence dünya çapında yürüttüğü en önemli proje çocuk felciyle mücadele. 1985’de Dünya Sağlık Örgütü ve Unicef’le dünyadan çocuk felci mikrobunu silmek üzere başlatılan projeye, Uluslararası Rotary 1.5 milyar dolardan fazla harcadı, 2 milyardan fazla çocuk aşılandı. 1985’te 122 ülkede 350 bin olan vaka sayısı bugün 617’e düştü. Ayrıca Rotary gençlik değişim programları, yüksek öğrenim bursları, Rotary Yarının Liderlerini Arıyor- RYLA liderlik programı, 2000’den beri de uluslararası anlayış ve ihtilafların çözümü için dünyanın 7 seçkin üniversitesinde kurduğu Rotary barış merkezlerindeki yüksek lisans programları ile gençliğe verdiği önemi gösteriyor. Rotary’nin öncelikli hizmet alanlarından biri de su. Suyun tasarruflu kullanımı, kuraklık, temiz su daha birçok ülkenin gündemine gelmeden bizim öncelikli hizmet alanlarımız arasında yerini almıştı.
Bölgenin ilk,Türkiye’nin 2. kadın guvernörü
? Sizin Rotary’e katılımınız nasıl oldu?
? Uluslararası Rotary’nin Grup İnceleme Değişim Programı, farklı ülkeler arasında gerçekleştirilen, 25-40 yaş arası profesyonellere gittikleri ülkede kendi kültürünü tanıtma, farklı bir kültürü tanıma ve kendi mesleği konusunda inceleme fırsatı sağlayan muhteşem bir değişim programı. Konak Rotary Kulübü 1990 yılında beni bu programa aday gösterdi ve 50 kişi arasından seçilen 4 kişi bir ay ABD New York Eyaleti’nde kaldık. ‘Dönüşümde ben de Rotaryen olup toplumumun yaşam kalitesini artırmak için çalışmalıyım’ dedim. Ancak o yıllarda Türkiye’de kadınlar henüz Rotary’e kabul ediliyordu ve İzmir’de kadın Rotaryen yoktu. İşim nedeniyle Ankara’ya taşınınca 1997’de Ankara Metropolitan Rotary Kulübü’nün kurucu üyesi oldum.
? Kadın Guvernör-Federasyon Başkanı çok da rastlanan bir durum değil. Bu süreç nasıl gelişti?
? Dünyada ilk kez sekiz kadın 1995 yılında kendi bölgelerinde guvernör oldu. Türkiye’de ilk kadın guvernör İstanbul ve Trakya Bölgesini kapsayan 2420. Bölge Guvernörü Hatice Şarizi. Türkiye’de ikinci, bölgemizdeki ilk kadın guvernör olma onurunu da ben taşıyorum. 2002-2003 Rotary döneminde Çeşme Kulübü’nün başkanlığını yaptım. 2000’den beri de bölge komitelerinde görev yaptıktan sonra 2440. Bölge Guvernörü olarak seçildim.
Rotary toplumumuzda çok yanlış tanınıyor
? Kimler Rotary’ye katılabilir, her isteyen üye olabilir mi?
? İş ve mesleğinde lider, yüksek ahlak standartlarına sahip, dünya barışına inanan herkes Rotary’e katılabilir. Sadece bir Rotaryen’in kulübe üye adayını önermesi ve üyeler tarafından da kabul edilmesi gerekir.
? Rotary hakkında bazı yanlış algılar var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
? Rotary toplumumuzda çok yanlış tanınıyor. Kimi zaman masonlukla karıştırılıyor, insanlar Rotaryenleri lüks otellerde toplanan, yiyip içip eğlenen insanlar olarak tanıyor. Oysa ki, Rotary toplantıları herkese açık toplantılar, gizlisi saklısı yok. Ama sanırım biz kendimizi, ne yaptığımızı kim olduğumuzu topluma anlatamadık. Bu nedenle, bu yıl basında hizmetlerimizle yer almaya çalıştık. Cumhuriyet haftasında, cumhuriyet coşkusunu düzenlediğimiz halka açık ve ücretsiz etkinliklerle paylaştık.
Konak Belediyesi işbirliğiyle kutlama
? Bu yıl Rotary’nin kuruluşunu da coşkulu bir şekilde kutlamayı düşünüyorsunuz değil mi?
? 26-27 Şubat’ta, Rotary’nin 106. kuruluş yıl dönümüne denk gelen ‘Dünya Anlayış ve Barış Haftası’nda, Konak Belediyesi’nin işbirliğiyle Alsancak Dominik Caddesi’nde ‘Rotary Şenliği’ düzenliyoruz. Toplum birliklerimizin ve kulüplerimizin önemli projelerini sergileyeceği, sağlık ve eğitim konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılacağı, Hürriyet Çocuk Tiyatrosu ve kukla tiyatrosunun çocuklarla buluşacağı, yazarlarla söyleşilerin ve çeşitli ikramların yer aldığı halka açık ve ücretsiz etkinliğimize tüm İzmirlileri bekliyoruz.
En son Filistin Ramallah Rotary Kulübü kuruldu
? Bizden başka bölgemizde hangi ülkelerde Rotary kuruldu?
? Tacikistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Mısır, Tunus, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Oman, Kosova, Bosna Hersek, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan. Son olarak da 2010’da Filistin Ramallah’da kuruldu.
? Ülkemizin uluslararası lobilerde yer edinmesinde Rotary’nin önemi nedir?
? Rotary, Birleşmiş Milletler ve Unesco’nun kuruluşunda görev almış tek sivil toplum kuruluşu. Türk Rotaryenlerin dünyanın her tarafındaki kulüp ve üyeleriyle kurdukları dostluklar bu ülkelerdeki temsilcilerimiz olmasını da sağlıyor. Rotary ayrıca gençlik, grup inceleme ve dostluk değişim programları kanalıyla da Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlıyor.
Türkiye’deki projelere Rotary’den 22 milyon dolar sağlandı
? Uluslararası Rotary Vakfı neler yapar?
? UR Vakfı dünyanın bir sivil toplum kuruluşu tarafından kurulmuş en büyük vakfı. Amacı, Uluslararası Rotary ve Rotary kulüplerinin yerel, ulusal ve uluslararası insani, eğitsel ve kültürel programlarıyla, dünyada anlayış ve barışın gelişmesini sağlamak. Mesela, Rotary Vakfı’ndan sağladığımız 192 bin dolarlık kaynakla İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile, “Farkında Ol Sağlıklı Yaşa Meme Kanseri Bilinçlendirme” çalışmalarını yürütüyoruz. Bugüne kadar Türkiye’ye Uluslararası Rotary Vakfı’ndan yaklaşık 22 milyon dolar kaynak sağlanmış. Bunun 15 milyon doları çocuk felci projesi için geri kalanı da diğer insani ve toplum projeleri için. Son yıllarda, her yıl projelerimiz için ortalama 500 bin dolar kaynak sağlıyoruz.
? Rotary’nin dünyadaki başkanı her zaman Amerikalı mı?
? Bu dönemki dünya başkanımız Amerikalı, gelecek dönem Hintli, 2012-13 döneminde Japon. En büyük dileğim bir gün bir Türk Rotaryenin dünya başkanı seçilmesi.
Paylaş