Kendini, insanı ve hayatı anlamak modeli

HAYATIN dengesini bulmak, en az hayatın kendisi kadar önemli.

Haberin Devamı

Öyle ya, her şeyi olduğu halde mutlu olmayanlar... Yanlış işte ya da eşte ısrar ederek depresyona girenler... Asla istedikleri gibi bir hayatı yaşayamayacaklarını düşünerek mutsuz olanlar... Aslında her şey önce kendimizi, sonra da hayatı biraz olsun anlamaya çalışmakla başlamıyor mu? “Nasıl olacak bu” diyenlere farklı yardımcı olan birçok çalışma var. Bunlardan biri de ülkemizde yeni uygulanmaya başlanan “Optimum Denge Modeli.” Kısaca ODM denilen bu sistemi Türkiye’de uygulayan Tamer Dövücü anlatıyor..

Optimum Denge Modeli nedir?
  Felsefe, kişisel gelişim ve psikoterapiyi birleştirmeyi amaçlayan bir yaşam modeli. Kendini, insanı ve hayatı anlamak bu modelin temelidir. Çünkü, günümüz yaşam koşullarında insanlar yaşam mücadelesi içinde savruluyor ve bazen de kayboluyor. İnsanların önce savrulmamak, savrulduklarında ise tekrar dengelerini bulmak için bir haritaya ihtiyaçları var.
 Siz bu modeli nereden öğrenip, nasıl geliştirdiniz?
  Bu modeli yaratan benim. Ama bu modelin altında 25 yılı aşan bir arayış yatıyor. Üniversite yıllarında felsefe ilgimi çekiyordu. Ancak bir gün masamın niye hep dağınık olduğunu anlamama felsefenin pek de yardımcı olmadığını gördüm. Buradan Uzak Doğu felsefelerine, meditasyona doğru bir anlama çabası başladı. Pratikte uygulanabilir bilgi bana anlamlı geldiği için kişisel gelişim kitapları okumaya başladım. Özellikle sistem mühendisliği ve sibernetik benim favorimdi.

Haberin Devamı

Herkes bir yerlerden NLP sertifikası alınca NLP’nin adı kirlendi

Siz farklı eğitim dallarından sonra bu işe yönelmişsiniz. Bu nasıl oldu?
  İş hayatında bir dönem Londra’da yöneticilik yaparken NLP ile tanıştım. 1998’de Türkiye’ye döndüğümde NLP ile ilgili uygulama ve eğitimlere başladım. Türkiye’de ilk ‘NLP practitioner ve master practitioner’ eğitimlerini veren kişi benim. 2002 yılında şu anda 10. versiyonuna ulaşan Neuro-Linguistic English’in araştırmaları başladı. 2004’de ise Yeditepe Üniversitesi’yle ortaklaşa bir merkez kurduk. 2008 yılına kadar bu merkezin yöneticiliğini yaptım. Yine bu dönemde dünyadaki en büyük psikoterapi enstitülerinden olan Erickson Enstitüsü’nü Türkiye’de kurduk. Bu kuruluşun ABD’deki başkanıyla birlikle 6 yıldır Türkiye’de psikolog ve doktorlara yönelik eğitim veriyoruz.
 NLP daha tam olarak tanınmazken neden yeni bir model olan Optimum Denge Modeli’ne ihtiyaç duyuldu? Aralarındaki fark ne?
  Ben NLP uygulamalarını 2004’de, eğitimlerini ise 2006’da bıraktım. İlk sebebi herkesin bir yerlerden sertifika bulup NLP eğitmeni olmaya kalkması ve sonucunda NLP’nin adının kirlenmesiydi. İkincisi ise NLP belli konularda doğru uygulandığında çok etkili olmakla birlikte pek çok konuda da yetersiz kalıyordu ve bütüncül bir model olarak eksikleri vardı. ODM bütüncül bir model ve size yaşamla ilgili büyük resmi veriyor. Hemen anlayabiliyorsunuz ve farkındalık oluştuğu anda yaşamınıza geçmeye başlıyor. Çünkü günlük yaşam içindeki her şeyi doğru yere oturtmanızı sağlıyor.

Haberin Devamı

ODM eğitimi alanların ortak görüşü; daha dengeliyim ve daha çok gülüyorum

Optimum Denge Modeli eğitiminde neler yapılıyor?
  Bu 6 günlük bir eğitim. Eğitimde kademe kademe yaşam ve insan davranışları anlatılıyor. İçlerinde küçük uygulamalar da var. Önce içinde bulunduğumuz hayatın temel hareket biçimleri sibernetik modelde anlatılıyor. Sonra bunun insan davranışlarını nasıl etkilediği anlatılıyor. Üçüncü aşamada davranışlarla ruh hali ve nörolojik yapı ilişkileri veriliyor. 4. gün bunların anlam oluşturma mekanizmalarımızla bağlantısı anlatılıyor. 5. gün tüm bu olanların alt kimliklerde nasıl etkili olduğu inceleniyor. Son günse bunlar hayata verilen anlamlar ve bizim yerimizin netleşmesiyle sonlanıyor.
  Sizce bu eğitimi kimler almalı?
  Benim ve tüm katılımcıların görüşü bu konuda ortak. Türkiye’de, 18 yaşın üstündeki herkes bu eğitimi almalı.
Bu eğitimi alan kişilerde ne gibi farklılıklar gözlemlediniz?
  Etkisi çok belirgin ve standart. Katılanlar farklı sözcüklerle ama temelde hep şu 4 şeyi söylüyor. Farkındalığım çok arttı; Kendimi daha hafiflemiş hissediyorum; Kendimi daha çok gülümserken buluyorum; Dengemi çok daha kolay sağlıyorum.

Haberin Devamı

Kuvay-i Milliye ruhu ODM’ye örnek mi?

Bir makalede Kuvay-i Milliye ruhunun ODM’ye örnek oluşturduğunu okumuştum. Bu örneğin sizin programınızla bir ilgisi var mı?
  Bu eğitime katılan üst düzey bir yönetici olan sayın Atom Damalı bir gazetedeki köşesinde böyle bir yazı yazdığını söylemişti. Henüz okuma şansım olmadı. Ama yakında pek çok yerde bu konuyu duyacağız gibime geliyor. Çünkü Türkiye’de felsefe, psikoterapi, kişisel gelişim gibi bütüncül olarak geliştirilen ilk yaşam modeli bu. Futboldan, iş hayatına, eğitimden aile terapisine, siyasetten toplum bilimine kadar her alanda kullanılabilir. Biz bunu dil eğitiminde kullandık. 3.5 ayda İngilizce’ye yeni başlayan biri üst-orta seviyeye ulaşabiliyor ve Cambridge Üniversitesi’nin dil sınavlarına girdiğinde de aynı seviye çıkıyor. İngiltere’de aynı eğitimi alsa 9-12 ayda geldiği seviye bu. Bunun altında da ODM yatıyor. Yani gelecekte daha da yaygınlaşacağını söyleyebilirim.
Eğitimini nerede ve ne zaman vereceksiniz?
  İlk eğitim ekim ayı sonunda İzmir’de. 18 yaş üstü herkes katılabilir. Eğitimle ilgili detay tarih ve yer bilgilerine de www.optimumdengemodeli.com adresinden ulaşabilirler

Haberin Devamı

Dünyada psikoterapi duayenlerinin desteklediği bir yaşam modelidir

 Bu modelin psikoloji ve psikiyatrideki yeri nedir? Bu konudaki görüşler nasıl?
  ODM’yi başlangıçta bir psikoterapi modeli olarak geliştirmeye başladım. Çok kısa sürede gördüm ki tüm sosyal alanlarda aynı şekilde çalışıyor. Yani aslında bu bir yaşam modeli. Zaten bu anlamda felsefeyle örtüşüyor. Ama felsefeden farklı olarak size neyi nasıl yapacağınızı da söyleyebiliyor. Yine de seçimleri size bırakıyor. İkinci basamakta bu eğitimi sadece psikolog ve doktorlar için hazırlamaya devam ediyorum. Sanırım 2012’de hazır olur. Dünyada psikoterapi ve NLP camiasının duayenleriyle modeli paylaştık ve desteklediler. Bu konudaki çalışmaları ABD’deki uzmanlarlabirlikte geliştirmeyi hedefliyorum.

Haberin Devamı

Zihin dengeli olursa vücut da dengeli olur

Her yerde kişisel gelişim kursu, sertifika programı var? Kişiler mi gelişiyor, sektör mü? Bu programlara katılırken nelere dikkat etmeli?
  Kişisel gelişim maalesef Türkiye’de insanların sertifika satın alarak girdiği ve çoğunlukla “Bu işte para varmış” diye balıklama atlayıp çoğunlukla da yarar yerine zarar verdikleri bir yere dönüştü. Dünyada moda olan akımlar birkaç ay sonra Türkiye’ye getirilip tüketiliyor.
Hiç gelmemesinden yine de iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar arayış halindeler ve bu işi düzgün yapan az sayıda insana da haksızlık etmek istemem. Biz Ericksonian psikoterapi eğitimlerini sadece doktor, psikolog ya da psikolojik danışmanlara veriyoruz. Bu kişiler hiç olmazsa zarar vermiyorlar. İnsanlara bu konuda seçici olmalarını, uzun yıllardır bu işi yapan merkezlere gitmelerini, çevrelerinde böyle yerler yoksa da bu tür eğitimleri doktor ve psikologlardan almalarını öneririm.
Son dönem bir de denge bileklikleri çıktı ki bazı uzmanlar bunun sadece plasebo etkisi yarattığını söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
  Enerji konusuyla ben de çok ilgilendim. Etkili olduğunu biliyorum ama henüz bilimsel mekanizması açıklanamamış durumda. Bu yüzden bir yorum yapmamayı tercih ederim. Ancak şunu da ilave etmeliyim ki dengenin temeli zihinseldir. Zihin dengeli olursa vücut dengeli olur. Enerjiyi dengeleyerek kişiyi dengelemek çok daha uzun süren ve etkisi de kısa süren bir uygulamadır.

Yazarın Tüm Yazıları