PaylaÅŸ
Bu konuda adım atmak isteyen birçok kadın ne yapacağını, nereden başlayacağını bilemiyor. TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu, bu konuda verdikleri eğitimlerden sonra şimdi de Türkiye’nin en bilinen alışveriş sitesi gittigidiyor.com ile anlaşarak, ‘İzmir’de Biz Yaptık’ adı altında açılan sitede İzmirli kadınların ürünlerinin satılmasını sağlamış.
Kurulun Başkanı Seza Yorulmaz, girişimci kadınların önünde engel olduğunu düşünmemeleri gerektiğini söylerken kadınlarımızın da erkeklerimiz kadar eşit haklarda olduğuna inanması, savunması ve mücadele etmesi gerektiğini anlatıyor. Seza Yorulmaz ve emeklerini birbirinden güzel ürünlere dönüştüren kadınlarla Kadın Festivali Fuarı’ndaki standlarında sohbet ettik.
TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu ne zaman kuruldu?
3 yıl önce kuruldu. İlk yıl TOBB açısından da kadın girişimcilerin sinerjisinden nasıl yararlanılır, bu konuda nasıl çalışmalar yapılabilir konusunu araştırarak geçti.
Siz ilk yıldan beri başkan mısınız?
Ben 2 yıldır başkanlığını yapıyorum. Benden önce de başka bir arkadaşım bir yıl yapmıştı.
Kurulda kaç kişi bulunabiliyor?
Her ilde odalardaki toplam meclis sandalye sayısı kadar kontenjan var. Eskiden İzmir’de sadece 50 kişilik bir kontenjan vardı ve atama ile o kişiler seçiliyordu. Geçtiğimiz sene yapılan değişiklikle kişilerin isteği üzerine kurul üyesi olmaları sağlandı ve sayı çoğaltıldı.
Kurulun amacı kadın girişimciliğini arttırmak mı?
Biz fikir üreten, ürettiğimiz fikri de mümkün olduğunca uygulamaya geçiren bir kuruluz. Amacımız kadın girişimcileri teşvik etmek, öğrencilere staj yapabilme imkânlarını sağlayabilmek, işe yeni başlayan girişimcilere, yeni atılacak olan kişilere yol gösterebilmek, kendi deneyimlerimizle onları daha iyi çalışabilir hale getirebilmek, bir takım eğitimleri sağlayabilmek. Bunların hepsini iyi niyet çerçevesinde gönüllü esasına bağlı olarak yapıyoruz.
PROJEMİZ ÇOK AMA PARAMIZ YOK
Şimdiye kadar kadın girişimciliği konusunda hangi çalışmaları yaptınız?
Geçen sene Kadın Girişimcileri Çalıştayı yaptık ve Ege Bölgesi’ndeki kurulları çağırdık. Uşak, Manisa, Kütahya, Afyon, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Denizli herkesi çağırdık. 85 kişilik bir topluluk oluşturduk ve 5 tane de akademisyen kadrosundan destek aldık. Kadın girişimciler kurullarının swat analizi ile güçlü ve zayıf yanlarımızı keşfettik. Sonrasında 8 farklı proje geliştirdik. Ama bu projelerin hepsini birden hayata geçirecek fon hibe bulmakta güçlük çektik.
Kurulun bir para kaynağı yok mu?
Hayır yok. Bekleyen 7 projemiz daha var. Eskiden sponsorsuz yürütüyorduk ama şimdi sponsorluk almak istiyoruz. Bu nedenle www.izmirkadingirisimci.com adı altında bir web sitesi kurduk, yaptığımız işleri, etkinlikleri, basında çıkan haberlerimizi paylaştık. E-Ticaret projesini geliştirdik.
GÄ°TTÄ°GÄ°DÄ°YOR.COM DA KADINLARIMIZIN ÃœRÃœNLERÄ° SATILIYOR
E-ticaret zaten çok gündemde olan bir konu. Neler yapıyorsunuz bu konuda?
Bu projenin amacı elinde becerisi olan, bir şeyler üretebilen ama bunu satışa sunamayan, sunacak kanal bulamayan, para kazanamayan kadınları toplamak, bulmak ve bunları öyle bir ortam oluşturup orada satışa sunmalarını sağlayabilmek. Birçok bilinen internet alışveriş sitesine yazdık ama bir tek gittigidiyor.com çok ilgilendi. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak kabul etti ve görüşmelere başladık.
İzmirli kadınlarımızın ürünleri gittigidiyor.com’dan mı satılacak?
Evet. gittigidiyor.com’da pilot olarak satışa baÅŸladık. ‘İzmir’de Biz Yapıyoruz’ adlı sayfa bir ilk.. Yaklaşık 70 kadının ürünleri için ücretsiz dükkânlar açtık. Normalde gittigidiyor.com’da dükkân açarken para ödüyor, ürününüzü sergiliyor ve ürün satıldığı zaman komisyon ödüyorsunuz. Fakat bize ön sayfada yer verdiler ve Ä°zmirli kadınlarımızın dükkânlarının toplu olarak sergilendiÄŸi bir sayfa oluÅŸturdular.Â
Satış olunca bir miktar komisyon alıyorlar ama bizim amacımız bu kadınların birleşebilmeleri ve ortak üretim yapmaları.
Böylelikle bilinirlikleri de artacak değil mi?
Bu internet sitesine günde ortalama 3 milyon kişi tıklıyor. Hepsi alışveriş yapmıyor belki ama ürünleri görüyor. Dükkânların süresi yok, ürünlerini adete bağlı olmaksızın sergileyebiliyorlar. Geçtiğimiz hafta, bir haftada 24 farklı satışta bin TL’ye yakın toplam ciro çıktı ortaya. Bu henüz başlangıç, ayrıca satılan ürünler, takılar, küçük şeyler. Öyle pahalı ürünler yok. http://www.gittigidiyor.com/sosyal-sorumluluk/tobb-izmir linkinden herkes ulaşabiliyor.
MİKROKREDİDE KÜÇÜK RAKAMLAR BÜYÜK FARKLAR YARATIYOR
Mikrokredi de kadınların iş hayatına başlamasına yardımcı olan bir yöntem. Doğru uygulanabiliyor mu sizce?
Mikrokredi çok önemli. O kadar küçük rakamlarla onların hayatlarında farklılık yaratılabiliyor ki inanamazsınız. Şimdi KOSGEB’in kadına yönelik bir takım farklı avantajları var kredilendirmede. Fakat bunlar işe başlamış ve bir takım sermayeleri bulmuş kadınlar için. İşe yeni başlayacak olanlar için de bir takım girişimcilik eğitimleri veriliyor. Ama önemli olan kafalarında fikir oluşturmaları.
benyaptim@izmirkadingirisimci.com DAN BİZİMLE İLETİŞİM KURABİLİRSİNİZ
EÄŸitimlerinizin tarihleri belli mi?
Genelde ücretsiz seminer ÅŸeklinde oluyor. Daha çok ekonomiyi, paralarını nasıl koruyabileceklerini, kar zarar nedir gibi konuları anlatıyoruz. TOSYÖV’de bize bir takım eÄŸitimler vermeyi taahhüt etti. Zaman zaman da odaların (Sanayi-Ticaret) çeÅŸitli konulardaki eÄŸitimlerini duyuruyoruz.Â
Üreten ama satamayan ya da diğer kadınlara yardım etmek isteyen iş sahibi kadınlar size nasıl ulaşacak?
Bu projelerimizle ilgilenecek ve çalışmak isteyen iş kadınlarının bizimle olmasını istiyoruz. Çünkü hala kadın girişimciler kurulunda kontenjanımız var. Üretici kadınlarımızın da, bu projede yer almak isteyen kadınlarımız da bize benyaptim@izmirkadingirisimci.com mail adresinden ulaşabilir. Evinde üreten kadınlarımız da buraya mail atarak başvurabilir. Bunun yanında bu biraz vakit almakla birlikte gerçekten bir farklılık yarattığımıza inandığımız bir çalışma.
KADINLARIMIZ HERŞEYİ BAŞARABİLİRİM DİYE DÜŞÜNMELİ
Sizce kadın girişimciliğinin önündeki en büyük engel nedir?
Kadınların kendilerine güvenlerinin daha fazla olması lazım. ‘Ben yapabilirim’ diyebilmeliler. ‘Sen kızsın aman yalnız gitme, tek başına yapma’ dememeli. Evet, çevre bu lafları söyletiyor ama sonuçta bizim kızlarımızın içinde, ‘Ben yapabilirim, ben tuttuğumu koparabilirim, ben her şeyi başarabilirim’ düşüncesinin olması lazım.
Kadınlar biraz da etraf hakkımda ne der diye mi düşünüyor?Â
Bunların hepsi çevre baskısı. Öyle derler ama başarılı bir kadını da herkes takdir eder. İçinde kendine ait güven varsa, ‘Ben bunu yapacağım’ diyorsa onların hiçbiri etkilemiyor. Zaten bir süre sonra kendisini engelleyecek biriyle de pek fazla yan yana kalamıyor. Biz İzmir’deyiz, bize konuşmak kolay geliyor. Ama İzmir’in bile çevresinde kasabasında, köyünde kız çocukları erkeklerden çok daha farklı büyütülüyor. Erkek çocuğa tanınan imkânlar, haklar kız çocuğa tanınmıyor. İşte onun içinde hep eğitim çok önemli diyoruz ya. Kız çocuğunu da, anneyi de, erkek çocuğu da eğiteceğiz... Yoksa kız olmak insanlara çok dezavantaj getirmiyor.
Â
Â
PaylaÅŸ