Paylaş
Cemal Karataş televizyonculuk dünyasından tanıdığım çok önemli bir programcı. TV8 Program Koordinatörü olan Karataş, konservatuvar mezunu. Birçok sanatçıyla yaptığı televizyon çalışmalarının ardından müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye karar veren Karataş geçtiğimiz günlerde ‘Beklenen Şarkılar’ adlı Türk sanat müziği albümünü çıkardı. Albüm fotoğraflarını Okan Bayülgen’in çektiği Karataş, İzmir’de de konser verecek.
BİRÇOK İSMİN TV PROGRAMINDA BENİM İMZAM VAR
Sizi televizyon programcısı ve yöneticisi olarak tanınırken bir anda albüm çıkardınız. Bugüne kadar müzikle ilginiz ne durumdaydı?
- Evet, televizyoncu olarak biliniyordum, ama şarkıcıyım. Televizyon programcılığıyla müziği birlikte yürütüyorum. Zaten camia olarak da iç içeler. Müzik kendimi bildiğimden beri var hayatımda. Çocukluğumda, ben de elimde ütü kordonuyla avaz avaz şarkılar söyledim evde.
Televizyonculuk kariyeriniz nasıl başladı, bugüne kadar hangi programları yaptınız?
- İclal Aydın’ın sunduğu “Hayat Güzeldir” programıyla başladım televizyonculuk kariyerime. Çok şey öğrendim ondan, mükemmel bir televizyoncu ve oyuncu. Selim İleri ve Aziz Üstel de çok zevkle çalıştığım büyük ustalar. Daha sonra Hülya Aksular ile Ayrıntılar, Burhan Şeşen ile Yorumsuz, Ece Uslu ile Akşamüstü, Bilge Egemen ile Uzaktakiler, Şevket Uğurluer ile Anılarla Müzik, Nükhet Duru-Emre Altuğ-Oktay Kaynarca-Zara–Kubat ile müzik programları, Cengiz Semercioğlu ile medya–magazin ve daha birçok keyifli ve başarılı programlar gerçekleştirdik.
MOZART, BACH SESLENDİRİRKEN ALATURKA ALBÜM ÇIKARDIM
Daha önce müzikle ilgili çalışıyor muydunuz?
- Konservatuar yıllarımda Zerrin Özer-Deniz Seki gibi ünlü sanatçılara vokal yaptım. Sonrasında da solo çalışmalarım hep vardı. Albümle daha yoğunlaştı çalışmalar.
Konservatuvar mezunu olmanıza rağmen müzikle profesyonel uğraşınız daha önce başlamadı mı?
- İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndaki öğrenciliğim sırasında vokal ve solo çalışmalarla başladı profesyonel müzik hayatım... Daha sonra 8 yıl Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nda korist sanatçı olarak yer aldım. 2 yıl CRR Operası’nda çalıştım. Mozart, Beethoven, Wagner, Bach’ın eserlerini seslendirdikten sonra, alaturka müzik çalışmalarımı “Beklenen Şarkılar” albümümle taçlandırdım.
Yakında İZMİR’DE KONSER VERECEĞİM
Konser veriyor musunuz? Nerelerde olacaksınız?
- Konserler başlıyor tabii ki, ilk konserim ve albüm tanıtım gecesi 10 Ekim’de Dadaİstanbul adlı mekanda. Önce İstanbul’da, daha sonra Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Bodrum’da hem imza günleri, hem de konserlerimiz olacak. Tarihleri belli olunca
www.ahmetcemal.com dan duyuru yapılacak.
Türk sanat müziğinin bugünkü yeri ve verilen değeri hakkında neler söyleyeceksiniz?
- Türk sanat müziği tabii ki çok daha iyi yerlerde olmalı. Ayrıca, verilen değer de yetersiz bence, güncel olan müzik daha ön planda ama o çabuk tüketiliyor. Türk sanat müziği kalıcı, bakın en yeni dediğiniz şarkı bile 10-15 yıllık. Artık özellikle gençlerde büyük bir ilgi var TSM ye karşı.. Büyük müzisyen Timur Selçuk’un çok önemli bir sözü var: “Türk musikisi Tanrı’nın Türk milletine bir armağanı, Halk musikisi ise Türk halkının tanrıya şükran ifadesidir.”
TELEVİZYON VAR AMA MÜZİK DAHA ÇOK HAYATIMDA
Yeni sezonda hangi çalışmalarınız olacak?,
- Yeni sezonda yepyeni formatlar var, izleyicinin beğenisine sunuyoruz. Mesela yarışmalarda bu daha çok görülüyor. Çünkü televizyon sürekli kendini yenileyen bir alan, müthiş bir devinim var. Olmazsa olmaz programlar da var tabii ki her zaman.
Bundan sonrası için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
- Müzik daha çok hayatımı dolduruyor şu anda. Yepyeni bir albümüm var. Gerçekten “Beklenen Şarkılar “ var içinde. Ve sırada “Bekleyen” şarkılar da var. Yeni albüm çalışmaları başladı, repertuar hazır bile. Ama öncelikle konserler olacak tabii, “Ahmet Cemal ile A La Turka” adlı konser maratonumuz başlıyor.
ALBÜMÜM USTALARA SAYGI ANLAYIŞINDA
Albüm fikri nasıl oluştu? Eserleri nasıl seçtiniz?
- Albüm her şarkıcının hayalidir. Bu fikir her zaman vardı bende ama şartlar istediğim gibi bir albüm yapmama yetmiyordu, Albüm yapmış olmak için yapmamalıydım. ‘İçime sinmeli, diğer örneklerden farklı olmalı, alaturka seven sevmeyen herkes beğenmeli’ diyordum sosyal medyadan ve diğer kaynaklardan anladığım kadarıyla öyle. Alaturka enstrümanlar kullanmadık bu albümde, davul-kontrabas-piyano eşliğinde söyledim şarkıları. Bazı şarkılarda klarnet de katıldı bu trioya.
Ustalara Saygı kıvamında eserler var sanki, ne dersiniz?
- Albümde çok sevilen, tabii benim de en çok sevdiğim ama çok icra edilmemiş birbirinden güzel eserleri seçmeye özen gösterdik yapımcım Ebru Haberal ile ve zorlandık. Türk sanat müziğinin tüm eserleri başyapıt bence. Yusuf Nalkesen, Alaeddin Yavaşça, Selahattin Erköse, Zeki Müren gibi büyük bestekarların eserlerinden oluşuyor albüm repertuarı.
Paylaş