Hem bizden hem çok uzaklardan

ALSANCAK’ta açılan La Querida, aslında hep yanı başımızda olan, ama iyi bilmediğimiz Sefarad mutfağından örneklerle ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

Ege ve Adalar’dan da zeytinyağlı ve özellikle geceleri deniz ürünleri var La Querida’da. Ama açıkçası ben hiç bilmediğim Sefarad mutfağıyla ilgileniyorum. Bir yandan da şaşırıyorum bunca Musevi arkadaşım varken, nasıl olmuş da bugüne kadar öğrenmemişim diye...
İş nedeniyle bir dönem Amerika’da kalan Erol Yafe, orada da gıda işiyle ilgilenmiş ve eşi Rakel’le New York’ta ‘Akdeniz Restoranı’ açmaya niyetlenmişler. Bunu gerçekleştiremeden İzmir’e dönen Erol Bey, aranırken, yeri olup da farklı şeyler yapmak isteyen Mustafa Demirel’le tanışınca La Querida doğmuş.
“Bu isim, bildiğimiz balık lakerda mı” diyorum, “Evet ama öyküsü farklı” diye yanıtlıyor Erol Yafe.
La Querida İspanyolca ‘Canım’ demekmiş. 14. yüzyılda Malaga’da, Yahudi bir balıkçının sadece torik balığı yiyen kızı varmış. İki ay hiç torik bulamadıktan sonra duası üzerine onlarca avlayınca, hepsini canı kızı için saklamak istemiş. Bunun için uyguladığı tuzlama yöntemi bir süre sonra yayılmış ve özellikle Yunan balıkçıların söylemiyle, “lakerda” adı yerleşmiş.

Haberin Devamı

Sefarad mutfağı

“Ne yemekler var” diye sorduğum Erol Bey, “Vallahi bizim evin yemekleri var” yanıtı veriyor gülerek. “Annem, kayınvalidem, Rakel ne pişirirse onları pişiriyoruz.”
Sefarad mutfağını sorunca, aslen İspanyol mutfağı olduğunu ama oradaki Museviler buraya göç edince Akdeniz mutfağının bir türevine dönüştüğünü anlatıyor.
Şu andaki Sefarad mutfağının ne tam Akdeniz, ne de tam İspanyol olmadığını anlatan Yafe, buna örnek olarak kuru fasulye ve etli yaprak sarmayı birlikte pişirdikleri ‘Avicas Con Yaprak’ı gösteriyor. Ya da içine kıyma doldurularak yapılan ‘Tomat Reynado’ yani İspanyolca ‘Kraliçe’nin Tomatı.’

Mönüden seçmeler

Bunların yanı sıra tartar soslu taze fasulye salatası, Girit kabaklı börülce gibi yine Ege’den sevdiğimiz tatların farklı yorumları da çok lezzetli. Arkadaşlarının, hatta çalışanlarının tariflerini de uygulayıp menüye koyuyorlarmış. Yani menü devamlı yenileniyor.
Ekmek içi, tulum peyniri ve yumurtadan oluşan içle önce kızartıp sonra fırınladıkları kabak ya da patlıcan yemeği ‘Medyaz’ ya da ıspanaklı harç üzerine hazırlanan ‘Fongoz’ gibi belki de hayatınızda ilk kez tadacağınız farklı bir kültürün lezzetli yemeklerini La Querida’da mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

Adres: 1391 Sokak, No : 4/A Alsancak-İZMİR
Telefon : 0.232 463 45 46

Yazarın Tüm Yazıları