Paylaş
Yemek diyorum ama aslında müthiş tatlar diye yorumlamak daha doğru olur. Ait olduğumuz toplumun, coğrafyanın ve o coğrafyada yetişen her bir değerin göstergesi olan yemek kültürü, aslında öyle büyük bir zenginlik taşıyor ki, diğer sanat ve kültür dalları arasında her zaman hakettiği yeri almıyor... Ege Mutfağı’nın önemini, lezzetini bilmekle beraber dünyadaki diğer mutfakların da farkında olmak, tanımak gerekli. Tabii her ülkeye seyahat edip, bunu gerçekleştirmek mümkün olamayacağından en azından şehrimize gelenleri kaçırmamak boynumun borcu oldu. İlki, İtalyan Mutfağı’ndan değerli bir şef ve somelier oldu. İtalyanların en ünlü şeflerinden Palma D’Onofrio ve İtalya’nın ilk kadın Somelier’si Adua Villa, İtalyan mutfağı ve özel tatlarını tanıttı. 6 yıldır İtalyan RAI1 kanalında her gün yemek programı hazırlayıp sunan D’Onofrio, yemek tutkusunu düzenlediği kurslarla öğrencilere ve mutfak meraklılarına aktarıyor. Aynı zamanda İtalyan yemek tarihçisi de olan Şef, Beko markası ile işbirliği yaparak Türkiye’yi de geziyormuş. Bolu’da şirket merkezinde yeni ürünler tasarlanması konusunda toplantılara da katılan D’Onofrio, Türk Mutfağı’nı yakından tanımak istediğini anlattı.
Türk ve Ege mutfağı da bilimsel olarak ele alınıyor
İşte bu kez de çok değerli bir Fransız Şef... 2004 yılının en iyi şef ödülüne sahip, Paté yani Fransız Ezmesi dalında dünya şampiyonu olan Michelin Yıldızı sahibi Şef Josep Viola İzmir’deydi. Hem de çok önemli bir proje dahilinde... İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ‘Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma Projesi’ kapsamında öğrencileri diğer ünlü dünya mutfaklarının şefleriyle buluşturuyor. Öğrencilere sunum tekniklerinin detaylarını gösterirken hem bizim mutfağımızı tanıyor hem de kendi mutfaklarını nasıl pazarlayıp dünyaya tanıttıklarını da öğretmiş oluyorlar. Hatta, şef Viola Ege otları ve malzemeleriyle yepyeni tatlar oluşturmak için kolları sıvamış bile... Belki bu sayede, geleceğin şeflerinden olan gençlerimiz de yazılı ve bilimsel ele alınmadan bugünlere gelen Türk ve Ege mutfağını dünyaca tanınan bir marka haline getirebilir.
Paylaş