Paylaş
Urla’ya bağlı, Karaburun Yarımadası’ndaki 220 nüfuslu dağ köyü Kadıovacık, öyle bir çevre projesi gerçekleştirdi ki şimdiden dünya literatürüne girdi.
Köy muhtarı Nazif Çakıroğlu’nun yolu, nüfus azlığından dolayı atıl duran 50 taş binayı turizme kazandırmak için İzmir Kalkınma Ajansı’na başvurmaya niyetlenip projeyi yetiştiremediği dönemde, Urla Rotary Kulübü’nden Necdet Büyükbay ile kesişiyor. Merkezi Londra’da bulunan kısaca CDP (Carbon Disclosure Project) olarak bilinen ve dünyada karbon salınım oranlarının ölçüldüğü Karbon Saydamlık Projesi’ne başvuru yapılıyor. Böylelikle projede, köy bazında ölçüm yapılan dünyadaki iki yerden biri olan Kadıovacık köylülerine projeden, küresel iklim değişikliğinden, sebeplerinden, alınabilecek önlemlerden bahsediliyor. Köylüler, zaten var olan sürdürülebilir yaşama yatkınlıklarıyla, projeyi ilgiyle karşılıyor ve raporlamaya, karbon ayak izlerini hesaplamaya ve zamanla azaltmaya gönüllü oluyorlar. Her çalışmada daha da bilinçlenen köylü karbon ayak izini, yani kişi başı yıllık karbon tüketimini belirliyor.
Güneş panelleriyle enerji
CDP’ye kayıtlı olan dünyadaki en ufak ölçekli köy olan bir başka deyişle karbon ayak izini ilk hesaplayan, takip eden ve düşürmeye çalışan köy olan Kadıovacık, karbon ayak izi dünyada en düşük 2. köy olarak ölçüldü. Ama yıllık 712 ton olan karbon salınımını daha da düşürmek için Urla Rotary Kulübü’nün desteğiyle bir fotovoltaik güneş enerjisi sistemi kurarak, çalışmakta olan bir kuyunun enerjisini, güneş pillerinden karşılıyorlar. İleride de köy meydanı aydınlatmalarının güneş enerjisinden sağlanmasının ardından, rüzgar gülleri ile elektrik üretimi de düşünülenler arasında. Böylelikle köyün karbon salımını sıfırlamak asıl hedef...
Köy İstanbul Konferansı’nda
Türkiye’de karbon ayak izini ölçen ve her sene karbon salınımını azaltan köy olarak dünya literatürüne giren Kadıovacık Köyü’nün muhtarı Nazif Çakıroğlu, bu yıl İstanbul Swiss Bosporus Otel’de gerçekleşen, Türkiye’nin en güçlü sürdürülebilir iş platformu olarak kabul edilen ‘Yeşil İş 2013’ün 5’nci toplantısında, köyde yaptıkları çalışmaları anlatmış. Proje o kadar dikkat çekmiş ki, CDP Türkiye Koordinatörü Mirhan Koroğlu, Kadıovacık köyünün yaptıklarının önemini vurgulayarak teşekkürlerini sunmuş.
SİZİN KARBON AYAK İZİNİZ KAÇ?
Hepimizin bir karbon ayak izi var. Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen, sera etkisine yol açan gazların oluşumuna neden olan ve fosil yakıtlarla atmosfere yayılan karbondioksit (CO2) salımı, sizin, benim, komşumuzun, şirketimizin doğrudan ya da kullandığımız ürünlerin üretimi için gereken enerji kullanımıyla dünyaya bıraktığımız zarar anlamına geliyor. Kültürpark Rotary Kulübü geçen yıl müthiş bir proje başlatarak başta çocuklar olmak üzere herkesi ‘Karbon Ayak İzi’ nedeniyle verdikleri zarar konusunda bilinçlendirmeye başladı. www.karbonsuzmutluyum.com adlı siteden bilgilerinizi girerek ‘Karbon Ayak İzi’nizi öğrenebiliyorsunuz. Benimki maalesef yıllık 9 ton civarında, en büyük etken biraz fazla seyahat etmem. Ama güzel haber, 16 ağaç dikerek karbon salınımımı sıfırlayabilirmişim.
Ee, sizin karbon ayak iziniz kaç? Hadi hemen www.karbonsuzmutluyum.com adresinden öğrenin...
Paylaş